STARINSKI RECEPT ZA TURŠIJU Ovako su pravile naše bake, a trajaće do kasnog proleća
Povrće se može i naknadno dopunjavati u tegle
Sastojci
5 kg povrća za turšiju: krastavčići, paprika (šilja ili somborka), šargarepa, zeleni paradajz, karfiol, sitni crni luk
5 l vode
1 l sirćeta 9%
13 supenih kašika šećera
5 supenih kašika soli
kesica vinobrana
začini: ren, slačica, biber u zrnu, lovorov list…
pixabay
Možda vas zanima:
KO VOLI DA SPREMA ZIMNICU NEK' IZVOLI Paprika u dolini Lima rodila kao nikada ranije (FOTO/VIDEO)
Sitno se odbrojava do spremanja zimnice, a početkom septembra neprikosnovena kraljica na svakoj pijaci postaje paprika.
KAD KAŽEMO BEĆARAC NE MISLIMO SAMO NA PESMU U ovom slučaju, sataraš, je staro jelo koje smo preuzeli od Mađara (FOTO/VIDEO)
Poslužuje se kao toplo predjelo, prilog jelu od mesa ili samostalan obrok uz pirinač ili krompir. Sataraš se takođe može jesti hladan.
Možda vas zanima:
KO VOLI DA SPREMA ZIMNICU NEK' IZVOLI Paprika u dolini Lima rodila kao nikada ranije (FOTO/VIDEO)
Sitno se odbrojava do spremanja zimnice, a početkom septembra neprikosnovena kraljica na svakoj pijaci postaje paprika.
KAD KAŽEMO BEĆARAC NE MISLIMO SAMO NA PESMU U ovom slučaju, sataraš, je staro jelo koje smo preuzeli od Mađara (FOTO/VIDEO)
Poslužuje se kao toplo predjelo, prilog jelu od mesa ili samostalan obrok uz pirinač ili krompir. Sataraš se takođe može jesti hladan.
Možda vas zanima:
KO VOLI DA SPREMA ZIMNICU NEK' IZVOLI Paprika u dolini Lima rodila kao nikada ranije (FOTO/VIDEO)
Sitno se odbrojava do spremanja zimnice, a početkom septembra neprikosnovena kraljica na svakoj pijaci postaje paprika.
KAD KAŽEMO BEĆARAC NE MISLIMO SAMO NA PESMU U ovom slučaju, sataraš, je staro jelo koje smo preuzeli od Mađara (FOTO/VIDEO)
Poslužuje se kao toplo predjelo, prilog jelu od mesa ili samostalan obrok uz pirinač ili krompir. Sataraš se takođe može jesti hladan.
Priprema
Krastavčiće potopiti nakratko u vodu, pa ih dobro oprati i odseći peteljke. Paprike (najbolje žute i zelene) izbušiti viljuškom na par mesta, da se lakše napiju tečnosti, karfiol iscepkati na cvetiće, očistiti mladu šargarepu karotnu…
Svo povrće staviti u bure, pa naliti vodom (nekuvanom) u koju je dodato sirće, šećer, so i vinobran. Začiniti po ukusu, pa dobro pritisnuti povće, da ogrezne u tečnosti. Može se povrće i naknadno dodavati, kao i odgovarajuća količina presolca, važno je da uvek bude pokriveno tečnošću.
Ovako spremljena turšija će se održati do kasnog proleća.
POSNA POGAČA ZA SVETOG NIKOLU: Recept za mekano i ukusno testo
Bez pogače ne može da se zamisli slavska trpeza
Srbe oduševio recept za pravu, domaću proju: Ovome niko neće odoleti, svaki zalogaj je uživanje
Tajna se ne krije u komplikovanim tehnikama, već u balansu sastojaka i ljubavi prema tradiciji.
SRPKINJE OVAKO PRAVE NAJJAČI KOLAČ! Kraljica slavske trpeze za Svetog Nikolu - POSNA BAJADERA ODUZIMA DAH
U nastavku donosimo najbolji recept za posne bajadere koji će oduševiti i najzahtevnije sladokusce.
Naši preci su jeli ovaj doručak: Starinski recept koji su svi zaboravili, toliko je ukusan da se prosto topi u ustima
Tradicionalni specijalitet sa Kosova i Metohije – naši preci su ga često jeli za doručak.
OD BALKANA DO SVETSKIH METROPOLA: Kako su ćevapi postali popularni u celom svetu?
U Srbiji je spremanje ćevapa usavršeno do perfekcije.
Komentari(0)