Komisbrot – srpski vojnički hleb koji se ne suši

Kiza R

13:00

Gastronomija 0

Komisbrot je vrsta hleba koji se nekada pekao u Srbiji za vojsku, ali i u domaćinstvima u vreme ratova i teških zima. Posebnost ovog hleba je u tome što je mogao da traje i po nekoliko nedelja, a da se ne ubuđa i ne suši previše.

komisbrot
Shutterstock

Sastojci:

  • 500 g ražanog brašna

  • 300 g pšeničnog brašna

  • 20 g kvasca

  • 1 kašičica soli

  • 1 kašičica šećera

  • 400 ml mlake vode

Priprema:

  • U mlakoj vodi razmutiti kvasac i šećer, pa ostaviti da nadođe.

  • Pomešati brašno i so, dodati nadošli kvasac i zamesiti testo.

  • Mesiti dok ne postane glatko, a zatim ostaviti da odmori oko sat vremena.

  • Testo oblikovati u veknu, staviti u podmazan pleh i peći oko 40 minuta na 200°C.

  • Kad se ispeče, hleb se sušio još nekoliko sati u mlakoj peći ili kraj ognjišta, da bi bio tvrd i dugotrajan.

  • Zašto je poseban?

    Ovaj hleb nije bio mekan kao današnji, ali je bio izuzetno izdržljiv i mogao je da nahrani čitavu porodicu tokom zime. Posebno su ga spremale domaćice kada su muškarci išli u vojsku, jer se lako nosio i dugo čuvao.

    Danas ga retko ko pravi, ali ponegde u Vojvodini i Šumadiji može se probati u etno kućama i muzejima hrane.

    komisbrot

    Komisbrot – srpski vojnički hleb koji se ne suši

    Gastronomija

    13:00

    20 septembar, 2025

    Komisbrot je vrsta hleba koji se nekada pekao u Srbiji za vojsku, ali i u domaćinstvima u vreme ratova i teških zima. Posebnost ovog hleba je u tome što je mogao da traje i po nekoliko nedelja, a da se ne ubuđa i ne suši previše.

    Komentari(0)

    Loading