"ZADOVOLJSTVO ZA GRLO" Tradicionalni slatki zalogaj na jednostavan način i u par koraka (VIDEO)

Lepote Srbije

18:30

Gastronomija 0

Ratluk ili rahat-lokum je vrsta slatkog deserta, pihtijaste mase od pirinčanog brašna ili skrobnog brašna sa dodatkom šećera u prahu.

Kafa
Shutterstock

Ratluk je omiljena poslastica u arapskim zemljama, kao i u Turskoj, Bugarskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Severnoj Makedoniji, Grčkoj i Kipru. U Grčkoj i na Kipru se pravi posebne vrste lokuma — kiparski lokum.

Za dobijanje posebnih vrsta ratluka dodaju se: pavlaka, razni sokovi, sirup od ružinog cveta, preliv od čokolade, sok od limuna., komadići badema, komadići oraha, komadići lešnika ...

Reč ratluk (rahat-lokum) potiče od turskih reči rahat lokum, koje su verovatno adaptacija arapske sintagme raha(t) al - holkum (راحه الحلقوم), koja znači „zadovoljstvo za grlo”.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Rahat Lokum se u Turskoj pravi još od XV veka, a ova vrsta koja je nama danas poznata je nastala 1777. godine u Istanbulu, od izvesnog Hadži Bećira, koji je u gradu imao veliku poslastičarnicu. Rahat Lokum se najviše konzumira u Turskoj, Grčkoj, Kipru, Bugarskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji. Svaka od nabrojanih zemalja ima jedinstven recept za „svoj“ Rahat Lokum, a najedinstveniji je onaj koji se proizvodi na Kipru i koga su Kiprani zaštitili posebnim nazivom – „loukumi“ ili Kiparski lokum. Tradicionalno se služi uz ispijanje kafe ili čaja, gde je rahat – lokum serviran na tacni do napitka. Do XIX veka se ova poslastica proširila i na Zapad, a preko libanskih imigranata dospela je i do Brazila.

kafa Shutterstock
 

 

Napravite domaći ratluk

Tradicionalni slatki zalogaj na jednostavan način i u par koraka. Ovakav Ratluk je neuporedivo bolji od kupovnog, a povrh svega je i posan.

Recept:

800 gr šećera

150 gr gustina

9 dl vode

2 kesice vanili šećera

1/2 limunovog soka

šećer u prahu

jestiva boja za kolace

vanila ekstrakt

Izvor: vikipedija

Komentari(0)

Loading