TRADICIONALNI RECEPT ZA KAČAMAK SA KOPRIVOM Fantastičan doručak za početak dana, idealan za celu porodicu
Kačamak je uvek dobra ideja za doručak.

Kopriva je jedan od najboljih izvora hlorofila, koji povećava broj eritrocita (crvenih krvnih zrnaca), odnosno hemoglobina u krvi.
Sastojci za kačamak:
- 500-600 ml vode
- 300-350 g kukuruznog brašna
- so
- 50-100 ml ulja
Sastojci za preliv:
- 400 g koprive
- 5-6 čenova belog luka
- so, biber
- jabukovo sirće
- začinska paprika
- majčina dušica, kim
Priprema:
Obarite koprivu u slanoj vodi i procedite. Izgnječite beli luk sa malo soli, pa dodajte iseckanu koprivu, ulje, sirće i začine.
U šerpu sipajte vodu, so i ulje i ostavite da proključa. Zatim smanjite temperaturu, pa dodajte postepeno kukuruzno brašno i sve vreme mešajte. Kuvajte nekih 20-ak minuta. U tanjir sipajte kačamak, pa preko preliv sa koprivom.

Cela kuća će mirisati na detinjstvo: Recept za starinsku štrudlu sa jabukama, spolja hrskava unutra meka kao duša
Ako želiš brz i jednostavan desert koji će osvojiti sve, ova štrudla od jabuka je pravi izbor.

"Daviće se" u njoj i oni koji je ne vole: Recept za šumadijsku palentu - najukusniji zdrav obrok gotov za 5 minuta
Ako volite brz doručak i ne želite da se hranite u pekari ovo je super recept za vas

Cicvara sa skorupom – srpski "zaboravljeni doručak" koji su jeli gorštaci i vladike
Dok se danas doručkuje na brzinu, nekada se znalo: dan bez cicvare nije valjao. Ova gusta, moćna smesa od skorupa, mleka i kukuruznog brašna grejala je tela i duše naših predaka – a danas se polako vraća na trpeze.

Oduvali smo prašinu sa starog kuvara i pronašli pravi recept za gomboce sa šljivama: Bakin trik da vam uspeju iz prve
Ako ih nikada niste pravili ili su prethodni pokušaji bili piši propalo nemate razloga za brigu, jer je ovo recept koji jednostavno svima uspeva

Kolač koji donosi sreću na trpezu - kako se pravi sremački kuglof
Poreklom iz srednje Evrope, kuglof je preko Austrougarske stigao u Srem i zauvek ostao u vojvođanskim kuhinjama. Danas je to kolač koji čuva duh prošlih vremena, ali i dalje pronalazi svoje mesto na savremenim trpezama.
Komentari(0)