RECEPT ZA STARINSKO SRPSKO JELO Svojim opojnim mirisom ovaj tradicionalni delikates vraća u najranije detinjstvo
Ćušpajz je jeftino jelo i jedno od najstarijih variva na našim prostorima.
Sama reč ćušpajz je nemačkog porekla i znači prilog ili dodatak jelu. Međutim, u našim krajevima se služilo kao kompletan obroka, a i dans ga možete pripemiti za ručak.
Jelo je posebno tipično za Vojvodinu, tačnije za Banat, ali su ga i u drugim krajevima Srbije rado servirali, naročito u jesenjem i zimskom periodu kada je i vreme kiselog kupusa, koji je najbolja salata uz ćušpajz.
Možda vas zanima:
USPEĆE VAM IZ PRVOG POKUŠAJA Ovo su 3 trika da vam slavski kolač bude najlepši i najukusniji
Da bi slavski kolač lepo narastao, bio iznutra mekan, a spolja sa finom koricom koja ne puca, pripremite ga po već isprobanom receptu.
JEDINI ORIGINALNI RECEPT ZA PAZARSKE MANTIJE Idealne za svaku priliku, ako ih spremite na ovaj način neće biti greške (VIDEO)
Obavezno probajte tradicionalni recept, jer se nećete pokajati!
Možda vas zanima:
USPEĆE VAM IZ PRVOG POKUŠAJA Ovo su 3 trika da vam slavski kolač bude najlepši i najukusniji
Da bi slavski kolač lepo narastao, bio iznutra mekan, a spolja sa finom koricom koja ne puca, pripremite ga po već isprobanom receptu.
JEDINI ORIGINALNI RECEPT ZA PAZARSKE MANTIJE Idealne za svaku priliku, ako ih spremite na ovaj način neće biti greške (VIDEO)
Obavezno probajte tradicionalni recept, jer se nećete pokajati!
Možda vas zanima:
USPEĆE VAM IZ PRVOG POKUŠAJA Ovo su 3 trika da vam slavski kolač bude najlepši i najukusniji
Da bi slavski kolač lepo narastao, bio iznutra mekan, a spolja sa finom koricom koja ne puca, pripremite ga po već isprobanom receptu.
JEDINI ORIGINALNI RECEPT ZA PAZARSKE MANTIJE Idealne za svaku priliku, ako ih spremite na ovaj način neće biti greške (VIDEO)
Obavezno probajte tradicionalni recept, jer se nećete pokajati!
Ovo je osnovna, starinska verzija, ali u ovo jelo možete da dodate i drugo povrće po izboru poput kukuruza šećerca, paprike i prokelja.
Sastojci:
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
2 šargarepe
200 g graška
250 g boranije
3 krompira
½ kašike brašna
½ kašike slatke začinske paprike
1 kašika suvog biljnog začina
malo bibera
100 ml kuvanog soka od paradajza
peršun
Priprema:
Crni i beli luk sitno iseckajte i propržite na ulju. Nakon toga dodajte iseckanu šargarepu i krompir, pa grašak i boraniju. Nalijte vodom i sipajte sok od paradajza. Kuvajte dok povrće ne omekša.
Potom napravite zapršku od ulja, brašna i začinske paprike. Prelijte ćušpajz, pospite iseckanim peršunom i začinite po ukusu.
Jelovnik za Mitrovdan: Sve od predjela, glavnog jela pa do sitnih kolača
Danas slavimo svetog Dimitrija, praznik koji je u narodu poznat kao Mitrovdan. Ove godine za Mitrovdan spremamo mrsnu hranu
Recept za najbolju večeru: Preukusno starinsko jelo koje vraća snagu i poboljšava probavu!
Pravi se od žutog ili belog kukuruznog brašna
Kuvana prebranac čorba za zimu: Recept iz starog konaka koji greje bolje od peći
Nije klasičan prebranac, nije ni pasulj čorba – ovo jelo se kuvalo u zemljanom loncu, sa lukom, mašću i suvim šljivama, da ogreje i kad napolju vetar urla
Najbolji starinski recept za sitne kolače: Od jedne smese 3 vrste bombica, savršene za slave
Recept koji obavezno morate da sačuvate - od jedne smese dobiju se čak 3 različite vrste sitnih kolača za slavu!
Komentari(0)