RECEPT ZA STARINSKO SRPSKO JELO Svojim opojnim mirisom ovaj tradicionalni delikates vraća u najranije detinjstvo
Ćušpajz je jeftino jelo i jedno od najstarijih variva na našim prostorima.

Sama reč ćušpajz je nemačkog porekla i znači prilog ili dodatak jelu. Međutim, u našim krajevima se služilo kao kompletan obroka, a i dans ga možete pripemiti za ručak.
Jelo je posebno tipično za Vojvodinu, tačnije za Banat, ali su ga i u drugim krajevima Srbije rado servirali, naročito u jesenjem i zimskom periodu kada je i vreme kiselog kupusa, koji je najbolja salata uz ćušpajz.
Možda vas zanima:

MANASTIRSKA ČORBA KOJA OKREPLJUJE Najukusnije posno jelo koje možete pripremiti vrlo brzo, obožavaće ga čitava porodica
Okrepljujuće varivo, tako jeftino, a tako primamljivo.

PRIPREMITE PALENTU OVAKO I DOŽIVITE PREPOROD Obrok koji ima vrlo mali broj kalorija u sebi, te je zbog toga idealan za mršavljenje (VIDEO/FOTO)
Kukuruzno brašno ili griz imaju veoma pozitivan uticaj na celokupno zdravlje čoveka. Palenta ne sadrži gluten i preporučuje se svim uzrastima.
Možda vas zanima:

MANASTIRSKA ČORBA KOJA OKREPLJUJE Najukusnije posno jelo koje možete pripremiti vrlo brzo, obožavaće ga čitava porodica
Okrepljujuće varivo, tako jeftino, a tako primamljivo.

PRIPREMITE PALENTU OVAKO I DOŽIVITE PREPOROD Obrok koji ima vrlo mali broj kalorija u sebi, te je zbog toga idealan za mršavljenje (VIDEO/FOTO)
Kukuruzno brašno ili griz imaju veoma pozitivan uticaj na celokupno zdravlje čoveka. Palenta ne sadrži gluten i preporučuje se svim uzrastima.
Možda vas zanima:

MANASTIRSKA ČORBA KOJA OKREPLJUJE Najukusnije posno jelo koje možete pripremiti vrlo brzo, obožavaće ga čitava porodica
Okrepljujuće varivo, tako jeftino, a tako primamljivo.

PRIPREMITE PALENTU OVAKO I DOŽIVITE PREPOROD Obrok koji ima vrlo mali broj kalorija u sebi, te je zbog toga idealan za mršavljenje (VIDEO/FOTO)
Kukuruzno brašno ili griz imaju veoma pozitivan uticaj na celokupno zdravlje čoveka. Palenta ne sadrži gluten i preporučuje se svim uzrastima.
Ovo je osnovna, starinska verzija, ali u ovo jelo možete da dodate i drugo povrće po izboru poput kukuruza šećerca, paprike i prokelja.
Sastojci:
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
2 šargarepe
200 g graška
250 g boranije
3 krompira
½ kašike brašna
½ kašike slatke začinske paprike
1 kašika suvog biljnog začina
malo bibera
100 ml kuvanog soka od paradajza
peršun
Priprema:
Crni i beli luk sitno iseckajte i propržite na ulju. Nakon toga dodajte iseckanu šargarepu i krompir, pa grašak i boraniju. Nalijte vodom i sipajte sok od paradajza. Kuvajte dok povrće ne omekša.
Potom napravite zapršku od ulja, brašna i začinske paprike. Prelijte ćušpajz, pospite iseckanim peršunom i začinite po ukusu.
Komentari(0)