RECEPT ZA STARINSKO SRPSKO JELO Svojim opojnim mirisom ovaj tradicionalni delikates vraća u najranije detinjstvo

J. K.

21:21

Gastronomija 0

Ćušpajz je jeftino jelo i jedno od najstarijih variva na našim prostorima.

RECEPT ZA STARINSKO SRPSKO JELO Svojim opojnim mirisom ovaj tradicionalni delikates vraća u najranije detinjstvo
Shutterstock

 


Sama reč ćušpajz je nemačkog porekla i znači prilog ili dodatak jelu. Međutim, u našim krajevima se služilo kao kompletan obroka, a i dans ga možete pripemiti za ručak.

Jelo je posebno tipično za Vojvodinu, tačnije za Banat, ali su ga i u drugim krajevima Srbije rado servirali, naročito u jesenjem i zimskom periodu kada je i vreme kiselog kupusa, koji je najbolja salata uz ćušpajz.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Ovo je osnovna, starinska verzija, ali u ovo jelo možete da dodate i drugo povrće po izboru poput kukuruza šećerca, paprike i prokelja.

Sastojci: 

1 glavica crnog luka

2 čena belog luka

2 šargarepe

200 g graška

250 g boranije

3 krompira

½ kašike brašna

½ kašike slatke začinske paprike

1 kašika suvog biljnog začina

malo bibera

100 ml kuvanog soka od paradajza

peršun

 
Priprema:

Crni i beli luk sitno iseckajte i propržite na ulju. Nakon toga dodajte iseckanu šargarepu i krompir, pa grašak i boraniju. Nalijte vodom i sipajte sok od paradajza. Kuvajte dok povrće ne omekša.

Potom napravite zapršku od ulja, brašna i začinske paprike. Prelijte ćušpajz, pospite iseckanim peršunom i začinite po ukusu.

Komentari(0)

Loading