TRADICIONALNI PROIZVOD IZ LUŽNICE Kako se pravi preukusna vurda
Vurda je tradicionalni i specifični proizvod od mleka koji se proizvodi u Lužnici (okolini Babušnice) i pirotskom kraju.

Sprema se od kravljeg, ovčijeg i kozjeg mleka ili mešavine ovčijeg ili kozjeg sa kravljim mlekom. Dobija se ceđenjem kiselog mleka. U tako isceđenu smešu stavlja se paprika i čuva u čistoj posudi na umerenoj temperaturi tridesetak dana. Za to vreme dolazi do vrenja da bi se dobio kvalitetan proizvod kiselkastog ukusa i kremastog oblika (slično krem siru ili paprici u pavlaci).
Ovaj specijalitet je obeležje lužničkog kraja, a može se sresti i u nekim selima u pirotskom kraju. U skorije vreme proizvodi se i prodaje i u Nišu kao „Lužnički krem sir sa paprikom“. Vurda se može naći na mnogim trpezama kako u Lužničkom kraju tako i u Nišu i širom Srbije, a odnedavno i u Bugarskoj.
Vurda se služi kao: salata, hladno meze uz vino i rakiju

Domaćinska proja spremna očas posla: Ovaj sastojak daje joj poseban šmek, recept će vam tražiti baš svi
Uz šolju od 200 ml lako ćete odmeriti sve sastojke.

RECEPT ZA DOMAĆU TURŠIJU: Pogledajte kako su je pravile naše bake - evo u čemu je tajna
Evo kako napraviti tradicionalnu mešanu turšiju kao nekad, recept za zimnicu bez greške

Kako se pravi peglana kobasica: receptura i tradicija pirotskog kraja
Peglana kobasica potiče iz Pirota i okolnih sela, a vekovima je bila način da se meso sačuva tokom zime bez zamrzivača i aditiva. Nastala je u stočarskom kraju gde se cenilo da hrana bude prirodna, snažna i dugotrajna. Danas je ovaj specijalitet postao zaštićena oznaka geografskog porekla i ponos pirotskog kraja.

Recept za prelivenu punjenu papriku: Iz bakine kuhinje stiže specijalitet kojem nećete odoleti, u ovome je caka
Prava domaća, tradicionalna kuhinja, idealna za porodični ručak.

Baklava sa makom čiji ukus obara s nogu: Ko je jednom proba zaboraviće na običnu, svaki zalogaj je uživanje
Neodoljiva poslastica za koju će vam svi tražiti recept.
Komentari(0)