SPOJ UKUSA I TEKSTURE, TORTA JELISAVETA Napravljena je u čast naše princeze

Lepote Srbije

09:00

Gastronomija 0

Slatkiš nastao inspirisan srpskom princezom Jelisavetom Karađorđević predstavlja savršen spoj ukusa koji je mnoge sladokusce ostavio bez teksta.

SPOJ UKUSA I TEKSTURE, TORTA JELISAVETA  Napravljena je u čast naše princeze
Printscreen/Youtube

Kremasta i bogato filovana idealna je za sve prilike, a mi vam donosimo detaljan recept za tortu Jelisavetu.

Sastojci:

za korice:

7 jaja

Možda vas zanima:

250 g šećera

Možda vas zanima:

140 g gustina

Možda vas zanima:

sok i kora od 1 limuna

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

za krem:

6 žumanaca

6 kašika šećera
pola šipke vanile ili dve kašičice esencije vanile
300 ml slatke pavlake
1 kašika oštrog brašna

za ukrašavanje:

200 ml slatke pavlake
2 kašike šećera
2 žumanca, 200g listića ili mlevenih badema, oraha ili lešnika
100 g bele čokolade
30 g crne čokolade

Priprema:

Umutiti čvrst šam od 7 belanaca i 250 g šećera. Tome dodati 7 žumanaca i izmešati. Lagano u prethodnu masu dodavati i mešati 140g gustina, vodeći računa da masa ostane vazdušasta. Na kraju dodati sok i koru od jednog limuna. Masu peći u 4 tanke korice u plehovima za Doboš tortu ili na obrnutoj strani pleha dimenzija 30cm x 24cm oko 12 minuta na 180 C.

Ugrejati slatku pavlaku sa pola šipke vanile na ringli skoro do ključanja. Za to vreme umutiti penasto 6 žumanaca sa 6 kašika šećera i 1 kašikom oštrog brašna. Vrelu slatku pavlaku procediti u tu masu, promešati i nastaviti kuvanje na pari još oko 15 minuta, sve dok krem ne počne da se zgušnjava. Ukoliko se koristi esencija vanile umesto šipke, dodati je u krem nakon kuvanja.

Prohlađenim kremom filovati korice u tankom sloju(sl.6),sačuvati malo krema za preko torte i ostaviti preko noći na sobnoj temperaturi da korice upiju krem i omekšaju. Odozgo možete staviti šerpu s vodom ili drugi teži predmet, da poravnate tortu.

Na kraju tortu premazati preostalim kremom i posuti je listićima badema ili mlevenim bademima, lešnicima ili orasima.

Prijatno!

Komentari(0)

Loading