SPOJ UKUSA I TEKSTURE, TORTA JELISAVETA Napravljena je u čast naše princeze
Slatkiš nastao inspirisan srpskom princezom Jelisavetom Karađorđević predstavlja savršen spoj ukusa koji je mnoge sladokusce ostavio bez teksta.
![SPOJ UKUSA I TEKSTURE, TORTA JELISAVETA Napravljena je u čast naše princeze](/data/images/2022-02-23/21672_screenshot-1_f.png?timestamp=1663452000)
Kremasta i bogato filovana idealna je za sve prilike, a mi vam donosimo detaljan recept za tortu Jelisavetu.
Sastojci:
za korice:
7 jaja
Možda vas zanima:
![GRAD KOJI ĆE VAS OČARATI SVOJOM LEPOTOM Mesto gde se za vreme Rimljana kopala i topila bakarna ruda](/data/images/2021-09-25/15992_screenshot-2021-09-25-100657_f.png)
GRAD KOJI ĆE VAS OČARATI SVOJOM LEPOTOM Mesto gde se za vreme Rimljana kopala i topila bakarna ruda
Grad Priboj nalazi se u jugozapadnoj Srbiji, u plodnoj dolini reke Lim, na tromeđi Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.
![SRPSKA BASTILJA Omražena kula koju je srušio srpski knez](/data/images/2021-09-29/15895_screenshot-2021-09-29-131236_f.png)
SRPSKA BASTILJA Omražena kula koju je srušio srpski knez
Omražena u narodu i budila je negativne emocije i sećanja, bila je poznata i kao Srpska Bastilja.
Možda vas zanima:
![GRAD KOJI ĆE VAS OČARATI SVOJOM LEPOTOM Mesto gde se za vreme Rimljana kopala i topila bakarna ruda](/data/images/2021-09-25/15992_screenshot-2021-09-25-100657_f.png)
GRAD KOJI ĆE VAS OČARATI SVOJOM LEPOTOM Mesto gde se za vreme Rimljana kopala i topila bakarna ruda
Grad Priboj nalazi se u jugozapadnoj Srbiji, u plodnoj dolini reke Lim, na tromeđi Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.
![SRPSKA BASTILJA Omražena kula koju je srušio srpski knez](/data/images/2021-09-29/15895_screenshot-2021-09-29-131236_f.png)
SRPSKA BASTILJA Omražena kula koju je srušio srpski knez
Omražena u narodu i budila je negativne emocije i sećanja, bila je poznata i kao Srpska Bastilja.
Možda vas zanima:
![GRAD KOJI ĆE VAS OČARATI SVOJOM LEPOTOM Mesto gde se za vreme Rimljana kopala i topila bakarna ruda](/data/images/2021-09-25/15992_screenshot-2021-09-25-100657_f.png)
GRAD KOJI ĆE VAS OČARATI SVOJOM LEPOTOM Mesto gde se za vreme Rimljana kopala i topila bakarna ruda
Grad Priboj nalazi se u jugozapadnoj Srbiji, u plodnoj dolini reke Lim, na tromeđi Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.
![SRPSKA BASTILJA Omražena kula koju je srušio srpski knez](/data/images/2021-09-29/15895_screenshot-2021-09-29-131236_f.png)
SRPSKA BASTILJA Omražena kula koju je srušio srpski knez
Omražena u narodu i budila je negativne emocije i sećanja, bila je poznata i kao Srpska Bastilja.
Možda vas zanima:
![GRAD KOJI ĆE VAS OČARATI SVOJOM LEPOTOM Mesto gde se za vreme Rimljana kopala i topila bakarna ruda](/data/images/2021-09-25/15992_screenshot-2021-09-25-100657_f.png)
GRAD KOJI ĆE VAS OČARATI SVOJOM LEPOTOM Mesto gde se za vreme Rimljana kopala i topila bakarna ruda
Grad Priboj nalazi se u jugozapadnoj Srbiji, u plodnoj dolini reke Lim, na tromeđi Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.
![SRPSKA BASTILJA Omražena kula koju je srušio srpski knez](/data/images/2021-09-29/15895_screenshot-2021-09-29-131236_f.png)
SRPSKA BASTILJA Omražena kula koju je srušio srpski knez
Omražena u narodu i budila je negativne emocije i sećanja, bila je poznata i kao Srpska Bastilja.
Možda vas zanima:
![GRAD KOJI ĆE VAS OČARATI SVOJOM LEPOTOM Mesto gde se za vreme Rimljana kopala i topila bakarna ruda](/data/images/2021-09-25/15992_screenshot-2021-09-25-100657_f.png)
GRAD KOJI ĆE VAS OČARATI SVOJOM LEPOTOM Mesto gde se za vreme Rimljana kopala i topila bakarna ruda
Grad Priboj nalazi se u jugozapadnoj Srbiji, u plodnoj dolini reke Lim, na tromeđi Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.
![SRPSKA BASTILJA Omražena kula koju je srušio srpski knez](/data/images/2021-09-29/15895_screenshot-2021-09-29-131236_f.png)
SRPSKA BASTILJA Omražena kula koju je srušio srpski knez
Omražena u narodu i budila je negativne emocije i sećanja, bila je poznata i kao Srpska Bastilja.
Možda vas zanima:
![GRAD KOJI ĆE VAS OČARATI SVOJOM LEPOTOM Mesto gde se za vreme Rimljana kopala i topila bakarna ruda](/data/images/2021-09-25/15992_screenshot-2021-09-25-100657_f.png)
GRAD KOJI ĆE VAS OČARATI SVOJOM LEPOTOM Mesto gde se za vreme Rimljana kopala i topila bakarna ruda
Grad Priboj nalazi se u jugozapadnoj Srbiji, u plodnoj dolini reke Lim, na tromeđi Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.
![SRPSKA BASTILJA Omražena kula koju je srušio srpski knez](/data/images/2021-09-29/15895_screenshot-2021-09-29-131236_f.png)
SRPSKA BASTILJA Omražena kula koju je srušio srpski knez
Omražena u narodu i budila je negativne emocije i sećanja, bila je poznata i kao Srpska Bastilja.
za krem:
6 žumanaca
pola šipke vanile ili dve kašičice esencije vanile
300 ml slatke pavlake
1 kašika oštrog brašna
za ukrašavanje:
200 ml slatke pavlake
2 kašike šećera
2 žumanca, 200g listića ili mlevenih badema, oraha ili lešnika
100 g bele čokolade
30 g crne čokolade
Priprema:
Umutiti čvrst šam od 7 belanaca i 250 g šećera. Tome dodati 7 žumanaca i izmešati. Lagano u prethodnu masu dodavati i mešati 140g gustina, vodeći računa da masa ostane vazdušasta. Na kraju dodati sok i koru od jednog limuna. Masu peći u 4 tanke korice u plehovima za Doboš tortu ili na obrnutoj strani pleha dimenzija 30cm x 24cm oko 12 minuta na 180 C.
Ugrejati slatku pavlaku sa pola šipke vanile na ringli skoro do ključanja. Za to vreme umutiti penasto 6 žumanaca sa 6 kašika šećera i 1 kašikom oštrog brašna. Vrelu slatku pavlaku procediti u tu masu, promešati i nastaviti kuvanje na pari još oko 15 minuta, sve dok krem ne počne da se zgušnjava. Ukoliko se koristi esencija vanile umesto šipke, dodati je u krem nakon kuvanja.
Prohlađenim kremom filovati korice u tankom sloju(sl.6),sačuvati malo krema za preko torte i ostaviti preko noći na sobnoj temperaturi da korice upiju krem i omekšaju. Odozgo možete staviti šerpu s vodom ili drugi teži predmet, da poravnate tortu.
Na kraju tortu premazati preostalim kremom i posuti je listićima badema ili mlevenim bademima, lešnicima ili orasima.
Prijatno!
![čupavci](/data/images/2024-12-24/109714_shutterstock-2097577366-1_f.jpg)
Starinski čupavci: Ovaj kolač mora da bude mekan, ukusan i bogato umočen u čokoladu i kokos
Mislimo da ne postoji osoba koja ne voli ovaj desert
![rakija](/data/images/2025-02-12/113811_shutterstock-1282722316_f.jpg)
Zaboravljena pića Srbije – Drevni nektari, lekoviti napici i tradicionalni ukusi koji nestaju
Pića koja su nekada bila deo svakodnevice, a danas su retkost
![gibanica](/data/images/2024-08-26/98583_shutterstock-2294614527_f.jpg)
Prava DOMAĆA GIBANICA sprema se samo na OVAJ način, a gotova za 5 minuta - Posebnu HRSKAVOST daje joj 1 sastojak, sirnica kao iz PEKARE
Recept za pravu srpsku gibanicu morate zapisati!
![Čupava Kata](/data/images/2023-02-24/47291_190695-cupava-kata-ls_f.jpg)
Čupava Kata - omiljeni recept iz stare Juge: Potrebna su 4 sastojka i 10 minuta
Pravi se jednostavno, a ukus je fantastičan
![Tajna za najbolje testo za pitu koje pekari kriju kao zmija noge: Idealno je uz kremasti fil sa sirom i spanaćem](/data/images/2023-03-31/50110_shutterstock-123380389_f.jpg)
Tajna za najbolje testo za pitu koje pekari kriju kao zmija noge: Idealno je uz kremasti fil sa sirom i spanaćem
Otkrivamo vam trik uz koji će vam pita biti ukusna kao iz najbolje pekare
Komentari(0)