PORED JAJA, NA USKRŠNJOJ TRPEZI TREBA DA SE NAĐU I OVE NAMIRNICE: Veruje se da donose radost i blagostanje porodici
Ove godine, vernici koji poštuju julijanski kalendar, sutra slave Uskrs - jedan od najvažnijih hrišćanskih praznika. Za ovaj praznik koji slavi vaskrsnuće, tj. ponovno rođenje vezuju se lepi običaji, a neki od njih su vezani i za uskršnju trpezu.

Pored farbanih jaja, na trpezi treba da se nađu:
Hleb i kvasac
Hleb simboliše hranu za dušu, tj. Isusa Hrista jer je gladnima rekao "Ja sam hleb života". Putem Hrista, odnosno vere hranimo svoju dušu plemenitošću, dobrotom i nadom. Kvasac je sastavni deo hleba, a predstavlja simbol nebeskog carstva "jer od malog grumena kvasca, sve testo uskisne".
Možda vas zanima:

Uskršnji ponedeljak i ritual polivanja devojaka: Paganski običaj za zdravlje i plodnost
Zašto su se devojke polivale vodom, gde se to i dalje radi – i kakve veze ima sa starim slovenskim prolećnim kultovima

6 načina kako da iskoristite nepojedena jaja nakon Uskrsa: Uz ove recepate, imaćete ukusni ručak danima nakon praznika
Priskačemo u pomoć svim domaćicama koje muku muče sa nepojedenim uskršnjim jajima
Možda vas zanima:

Uskršnji ponedeljak i ritual polivanja devojaka: Paganski običaj za zdravlje i plodnost
Zašto su se devojke polivale vodom, gde se to i dalje radi – i kakve veze ima sa starim slovenskim prolećnim kultovima

6 načina kako da iskoristite nepojedena jaja nakon Uskrsa: Uz ove recepate, imaćete ukusni ručak danima nakon praznika
Priskačemo u pomoć svim domaćicama koje muku muče sa nepojedenim uskršnjim jajima
Možda vas zanima:

Uskršnji ponedeljak i ritual polivanja devojaka: Paganski običaj za zdravlje i plodnost
Zašto su se devojke polivale vodom, gde se to i dalje radi – i kakve veze ima sa starim slovenskim prolećnim kultovima

6 načina kako da iskoristite nepojedena jaja nakon Uskrsa: Uz ove recepate, imaćete ukusni ručak danima nakon praznika
Priskačemo u pomoć svim domaćicama koje muku muče sa nepojedenim uskršnjim jajima
Med
Važno je imati med na stolu jer on simbolizuje apostole. Kao što pčele idu sa cveta na cvet, tako su i aspostoli išli od čoveka do čoveka i propovedali veru.
A sada, kada samo vam "otkrili" šta sve treba da se nađe na vašoj sutrašnjoj porodičnoj trpezi, hajde da se podsetimo simbolike jaja.
Zašto se jaja farbaju?
Ovaj običaj ne može da se veže za hrišćanstvo, postojao je i ranije, kod antičkih naroda, kao i u jevrejskoj tradiciji. Jaja predstavljaju simbol novog života. Farbaju se na Veliki petak, mada u nekim krajevima i ranije, na Veliki četvrtak. Prvo jaje koje se ofarbe treba da bude rveno i veruje se da će ono čuvati dom i njegove ukućane od svih nedaća. Jaje čuvarkuća čuva se do sledećeg Uskrsa.
Na dan Uskrsa, odmah izjutra, ukućani se tucaju jajima, a i svako ko dođe u goste, prvo se ponudi jajetom. U nekim tradicijima, farbana jaja su bila simbol pomirenja, ali i način da se njegovim darovanjem pokaže naklonost, prenosi "Sensa".

TRADICIONALNA SPASOVDANSKA CICVARA: Recept koji se prenosi s kolena na koleno
Ovaj recept se ne zapisuje, nego pamti

Ove kiflice ostaju mekane čak 5 dana: Evo šta treba da stavite u testo kako bi ostale sočne dugo, dugo vremena
Gotove pospite šećerom u prahu

RECEPT IMA 3 MILIONA PREGLEDA: Ovu pitu od jabuka iz 1894. godine nekada su smatrali najboljim slatkišem na svetu!
Uprkos tome što im nisu bili dostupni mikseri i razni sastojci koji nas danas čekaju na svakom koraku, u prošlosti su se ljudi dovijali i uspevali da pripreme slasne deserte koji se pamte i danas.

Orahovača kakvu su pravili naši preci: Ovaj tajni recept star sto godina se i danas koristi u manastirima
Ako volite domaće likere s dušom i istorijom, sada je pravi trenutak da pripremite orahovaču

Šta je BULGUR i kako se sprema? Preporučuje se u svim dijetama
Poreklom je sa Bliskog Istoka i jedan je od najstarijih oblika žitarica koje se koriste u ishrani čoveka.
Komentari(0)