PORED JAJA, NA USKRŠNJOJ TRPEZI TREBA DA SE NAĐU I OVE NAMIRNICE: Veruje se da donose radost i blagostanje porodici
Ove godine, vernici koji poštuju julijanski kalendar, sutra slave Uskrs - jedan od najvažnijih hrišćanskih praznika. Za ovaj praznik koji slavi vaskrsnuće, tj. ponovno rođenje vezuju se lepi običaji, a neki od njih su vezani i za uskršnju trpezu.
Pored farbanih jaja, na trpezi treba da se nađu:
Hleb i kvasac
Hleb simboliše hranu za dušu, tj. Isusa Hrista jer je gladnima rekao "Ja sam hleb života". Putem Hrista, odnosno vere hranimo svoju dušu plemenitošću, dobrotom i nadom. Kvasac je sastavni deo hleba, a predstavlja simbol nebeskog carstva "jer od malog grumena kvasca, sve testo uskisne".
Možda vas zanima:
Uskršnji ponedeljak i ritual polivanja devojaka: Paganski običaj za zdravlje i plodnost
Zašto su se devojke polivale vodom, gde se to i dalje radi – i kakve veze ima sa starim slovenskim prolećnim kultovima
6 načina kako da iskoristite nepojedena jaja nakon Uskrsa: Uz ove recepate, imaćete ukusni ručak danima nakon praznika
Priskačemo u pomoć svim domaćicama koje muku muče sa nepojedenim uskršnjim jajima
Možda vas zanima:
Uskršnji ponedeljak i ritual polivanja devojaka: Paganski običaj za zdravlje i plodnost
Zašto su se devojke polivale vodom, gde se to i dalje radi – i kakve veze ima sa starim slovenskim prolećnim kultovima
6 načina kako da iskoristite nepojedena jaja nakon Uskrsa: Uz ove recepate, imaćete ukusni ručak danima nakon praznika
Priskačemo u pomoć svim domaćicama koje muku muče sa nepojedenim uskršnjim jajima
Možda vas zanima:
Uskršnji ponedeljak i ritual polivanja devojaka: Paganski običaj za zdravlje i plodnost
Zašto su se devojke polivale vodom, gde se to i dalje radi – i kakve veze ima sa starim slovenskim prolećnim kultovima
6 načina kako da iskoristite nepojedena jaja nakon Uskrsa: Uz ove recepate, imaćete ukusni ručak danima nakon praznika
Priskačemo u pomoć svim domaćicama koje muku muče sa nepojedenim uskršnjim jajima
Med
Važno je imati med na stolu jer on simbolizuje apostole. Kao što pčele idu sa cveta na cvet, tako su i aspostoli išli od čoveka do čoveka i propovedali veru.
A sada, kada samo vam "otkrili" šta sve treba da se nađe na vašoj sutrašnjoj porodičnoj trpezi, hajde da se podsetimo simbolike jaja.
Zašto se jaja farbaju?
Ovaj običaj ne može da se veže za hrišćanstvo, postojao je i ranije, kod antičkih naroda, kao i u jevrejskoj tradiciji. Jaja predstavljaju simbol novog života. Farbaju se na Veliki petak, mada u nekim krajevima i ranije, na Veliki četvrtak. Prvo jaje koje se ofarbe treba da bude rveno i veruje se da će ono čuvati dom i njegove ukućane od svih nedaća. Jaje čuvarkuća čuva se do sledećeg Uskrsa.
Na dan Uskrsa, odmah izjutra, ukućani se tucaju jajima, a i svako ko dođe u goste, prvo se ponudi jajetom. U nekim tradicijima, farbana jaja su bila simbol pomirenja, ali i način da se njegovim darovanjem pokaže naklonost, prenosi "Sensa".
APETITKA je ponos Lebana, a pravi se lakše nego ajvar i pinđur: Najlepša južnjačka zimnica je prava riznica vitamina
Među brojnim receptima za zimnicu, kao jedan od simbola juga Srbije posebno se izdvaja čuvena apetitka, salata fenomenalnog ukusa i puna hranljivih materija neophodnih u sezoni virusa.
Popara sa belim lukom i sirom: Zaboravljeni planinski doručak sa Stare planine
Jednostavno, jeftino i snažno jelo koje su jeli pastiri, rudari i ratari, a danas ga znaju samo bake iz zabačenih sela
Recept za sočnu musaku bez ulja zlata je vredan: Spremite ručak koji će vaši najmiliji tamaniti, ukus osvaja
Zaboravi na litre ulja i teške sosove.
Zaboravljeni recept iz Srbije: Popara sa sirom i medom – ukus detinjstva i duše
Nekad doručak za siromašne, danas specijalitet koji budi emocije – evo kako da napravite poparu na način kako su je naše prabake služile za okrepljenje.
Jelo ratnika i čobana – Zaboravljena srpska energetska bomba sa planine
Kako je specijalitet od sira, kajmaka i kukuruznog brašna, simbolizujući snagu i izdržljivost, preživeo vekove i postao gastronomski izazov za moderne sladokusce.
Komentari(0)