PORED JAJA, NA USKRŠNJOJ TRPEZI TREBA DA SE NAĐU I OVE NAMIRNICE: Veruje se da donose radost i blagostanje porodici
Ove godine, vernici koji poštuju julijanski kalendar, sutra slave Uskrs - jedan od najvažnijih hrišćanskih praznika. Za ovaj praznik koji slavi vaskrsnuće, tj. ponovno rođenje vezuju se lepi običaji, a neki od njih su vezani i za uskršnju trpezu.

Pored farbanih jaja, na trpezi treba da se nađu:
Hleb i kvasac
Hleb simboliše hranu za dušu, tj. Isusa Hrista jer je gladnima rekao "Ja sam hleb života". Putem Hrista, odnosno vere hranimo svoju dušu plemenitošću, dobrotom i nadom. Kvasac je sastavni deo hleba, a predstavlja simbol nebeskog carstva "jer od malog grumena kvasca, sve testo uskisne".
Možda vas zanima:

Uskršnji ponedeljak i ritual polivanja devojaka: Paganski običaj za zdravlje i plodnost
Zašto su se devojke polivale vodom, gde se to i dalje radi – i kakve veze ima sa starim slovenskim prolećnim kultovima

6 načina kako da iskoristite nepojedena jaja nakon Uskrsa: Uz ove recepate, imaćete ukusni ručak danima nakon praznika
Priskačemo u pomoć svim domaćicama koje muku muče sa nepojedenim uskršnjim jajima
Možda vas zanima:

Uskršnji ponedeljak i ritual polivanja devojaka: Paganski običaj za zdravlje i plodnost
Zašto su se devojke polivale vodom, gde se to i dalje radi – i kakve veze ima sa starim slovenskim prolećnim kultovima

6 načina kako da iskoristite nepojedena jaja nakon Uskrsa: Uz ove recepate, imaćete ukusni ručak danima nakon praznika
Priskačemo u pomoć svim domaćicama koje muku muče sa nepojedenim uskršnjim jajima
Možda vas zanima:

Uskršnji ponedeljak i ritual polivanja devojaka: Paganski običaj za zdravlje i plodnost
Zašto su se devojke polivale vodom, gde se to i dalje radi – i kakve veze ima sa starim slovenskim prolećnim kultovima

6 načina kako da iskoristite nepojedena jaja nakon Uskrsa: Uz ove recepate, imaćete ukusni ručak danima nakon praznika
Priskačemo u pomoć svim domaćicama koje muku muče sa nepojedenim uskršnjim jajima
Med
Važno je imati med na stolu jer on simbolizuje apostole. Kao što pčele idu sa cveta na cvet, tako su i aspostoli išli od čoveka do čoveka i propovedali veru.
A sada, kada samo vam "otkrili" šta sve treba da se nađe na vašoj sutrašnjoj porodičnoj trpezi, hajde da se podsetimo simbolike jaja.
Zašto se jaja farbaju?
Ovaj običaj ne može da se veže za hrišćanstvo, postojao je i ranije, kod antičkih naroda, kao i u jevrejskoj tradiciji. Jaja predstavljaju simbol novog života. Farbaju se na Veliki petak, mada u nekim krajevima i ranije, na Veliki četvrtak. Prvo jaje koje se ofarbe treba da bude rveno i veruje se da će ono čuvati dom i njegove ukućane od svih nedaća. Jaje čuvarkuća čuva se do sledećeg Uskrsa.
Na dan Uskrsa, odmah izjutra, ukućani se tucaju jajima, a i svako ko dođe u goste, prvo se ponudi jajetom. U nekim tradicijima, farbana jaja su bila simbol pomirenja, ali i način da se njegovim darovanjem pokaže naklonost, prenosi "Sensa".

Kako se sprema varivo od koprive: zdravo jelo naših baka
Kopriva, biljka koju mnogi smatraju korovom, vekovima je bila dragocen sastojak srpske kuhinje i narodne medicine. U rano proleće, dok priroda tek buja, mladi listovi koprive pretvarali su se u ukusno varivo koje je hranilo i jačalo organizam. Ovo starinsko jelo danas se vraća na trpeze kao simbol zdrave i jednostavne ishrane.

SVAKA SRPKINJA OVO MORA DA ZNA DA NAPRAVI! Brza domaća pogača bez kvasca – gotova za samo 20 minuta, a DŽABAKA
Ova pogača se priprema za manje od pola sata, sa sastojcima koje sigurno već imate u kuhinji.

Kako se pravi tarana supa : tradicionalni recept sa brašnom, jajima i ljubavlju
Tarana supa, nekada nezaobilazna na srpskim trpezama, danas je gotovo iščezla iz svakodnevne kuhinje. Pravljena od jednostavnih sastojaka – brašna, jaja i malo soli – tarana je bila sinonim za domaću testeninu koja se čuvala u tegli i koristila kada zatreba. Miris ove supe i danas budi nostalgiju i podseća na detinjstvo u kućama naših baka.

OVAJ DŽEM OD ŠLJIVA NEMA NI TRUNKU KONZERVANSA! Recept izvučen iz bakine fioke, zdravlje u tegli
Danas među kupovnim džemovima prepunih aditiva, retkost je pronaći recept bez trunke konzervansa.

Ukusne kiflice sa puterom i jednostavno da se prave: Baka nam donosi recept zlata vredan, ko proba neće se pokajati
Ove kiflice biće vaš izbor u mnogim prilikama.
Komentari(0)