PORED JAJA, NA USKRŠNJOJ TRPEZI TREBA DA SE NAĐU I OVE NAMIRNICE: Veruje se da donose radost i blagostanje porodici
Ove godine, vernici koji poštuju julijanski kalendar, sutra slave Uskrs - jedan od najvažnijih hrišćanskih praznika. Za ovaj praznik koji slavi vaskrsnuće, tj. ponovno rođenje vezuju se lepi običaji, a neki od njih su vezani i za uskršnju trpezu.

Pored farbanih jaja, na trpezi treba da se nađu:
Hleb i kvasac
Hleb simboliše hranu za dušu, tj. Isusa Hrista jer je gladnima rekao "Ja sam hleb života". Putem Hrista, odnosno vere hranimo svoju dušu plemenitošću, dobrotom i nadom. Kvasac je sastavni deo hleba, a predstavlja simbol nebeskog carstva "jer od malog grumena kvasca, sve testo uskisne".
Možda vas zanima:

Uskršnji ponedeljak i ritual polivanja devojaka: Paganski običaj za zdravlje i plodnost
Zašto su se devojke polivale vodom, gde se to i dalje radi – i kakve veze ima sa starim slovenskim prolećnim kultovima

6 načina kako da iskoristite nepojedena jaja nakon Uskrsa: Uz ove recepate, imaćete ukusni ručak danima nakon praznika
Priskačemo u pomoć svim domaćicama koje muku muče sa nepojedenim uskršnjim jajima
Možda vas zanima:

Uskršnji ponedeljak i ritual polivanja devojaka: Paganski običaj za zdravlje i plodnost
Zašto su se devojke polivale vodom, gde se to i dalje radi – i kakve veze ima sa starim slovenskim prolećnim kultovima

6 načina kako da iskoristite nepojedena jaja nakon Uskrsa: Uz ove recepate, imaćete ukusni ručak danima nakon praznika
Priskačemo u pomoć svim domaćicama koje muku muče sa nepojedenim uskršnjim jajima
Možda vas zanima:

Uskršnji ponedeljak i ritual polivanja devojaka: Paganski običaj za zdravlje i plodnost
Zašto su se devojke polivale vodom, gde se to i dalje radi – i kakve veze ima sa starim slovenskim prolećnim kultovima

6 načina kako da iskoristite nepojedena jaja nakon Uskrsa: Uz ove recepate, imaćete ukusni ručak danima nakon praznika
Priskačemo u pomoć svim domaćicama koje muku muče sa nepojedenim uskršnjim jajima
Med
Važno je imati med na stolu jer on simbolizuje apostole. Kao što pčele idu sa cveta na cvet, tako su i aspostoli išli od čoveka do čoveka i propovedali veru.
A sada, kada samo vam "otkrili" šta sve treba da se nađe na vašoj sutrašnjoj porodičnoj trpezi, hajde da se podsetimo simbolike jaja.
Zašto se jaja farbaju?
Ovaj običaj ne može da se veže za hrišćanstvo, postojao je i ranije, kod antičkih naroda, kao i u jevrejskoj tradiciji. Jaja predstavljaju simbol novog života. Farbaju se na Veliki petak, mada u nekim krajevima i ranije, na Veliki četvrtak. Prvo jaje koje se ofarbe treba da bude rveno i veruje se da će ono čuvati dom i njegove ukućane od svih nedaća. Jaje čuvarkuća čuva se do sledećeg Uskrsa.
Na dan Uskrsa, odmah izjutra, ukućani se tucaju jajima, a i svako ko dođe u goste, prvo se ponudi jajetom. U nekim tradicijima, farbana jaja su bila simbol pomirenja, ali i način da se njegovim darovanjem pokaže naklonost, prenosi "Sensa".

Brza večera od samo 4 sastojka gotova očas posla: Naše bake često su ovo spremale, uštedite novac i vreme
Decenijama su uštipci jedno od omiljenih jela ljudi sa Balkana. Naše bake su ih pravile gotovo svakog dana, a veoma su zahvalni, jer se mogu jesti i slatki i slani, a ako pretekne možete u njima uživati i sutra.

Ovo je recept za starinsku seljačku pitu, čiji se ukus dugo pamti! Trebaju vam samo ova dva sastojka
Tražite li brz i zasitan obrok, bez mnogo muke u kuhinji?

3 OMILJENA SRPSKA DORUČKA IZ PROŠLOG VEKA: Deci se gade, a na njima su generacije odrastale!
Ranije generacije su odrasle na njima i uživale su u svakom zalogaju!

Šta ukazuje na to da je DINJA slatka? Evo na šta treba da obratite pažnju pre kupovine
Dinja je, po mišljenju mnogih, najukusnije letnje voće – slatka, bogata vodom i omiljena širom sveta.

Najpoznatiji trubač Balkana biće domaćin Sabora u Guči: Legenda se vraća na mesto gde je sve počelo - dragačevska varošica biće epicentar dobrog provoda u avgustu
Najpoznatiji trubač Balkana, Majstor trube i ambasador srpske muzike, Boban Marković, biće domaćin 64. Dragačevskog sabora trubača u Guči, koji se ove godine održava od 8. do 10. avgusta, u okviru Guča festivala.
Komentari(0)