Znate li šta je bamija? Isprobajte recept za ovo preukusno i zdravo jelo – pravi je melem za creva i probavu
Bamija – savršeno varivo za one koji žele zdrav obrok bez viška kalorija

Znate li šta je bamija? Isprobajte recept za ovo preukusno i zdravo jelo – pravi je melem za creva i probavu
Bamija – savršeno varivo za one koji žele zdrav obrok bez viška kalorija.
Ako još niste otkrili čari bamije, pravo je vreme da je upoznate. Ovo neobično povrće, prepoznatljivo po duguljastom obliku, zauzima važno mesto u kuhinjama Bliskog istoka, Mediterana i Afrike. Pripada porodici slezova i osim što obogaćuje svako jelo, istovremeno i čuva zdravlje, prenosi danas.rs.
Kuvana bamija razvija specifičnu, blago sluzavu teksturu – upravo ono što je čini idealnim sastojkom za variva, čorbe i supe. Međutim, jednako je ukusna i kada se peče ili prži. Nutritivno je pravo blago – puna vlakana, vitamina i minerala, a sa samo 33 kalorije na 100 grama, savršen je saveznik svima koji paze na ishranu.
Ukoliko tragate za jelom koje je istovremeno ukusno, lagano i hranljivo, varivo od bamije sa paradajzom je pravi izbor. U sledećem delu saznaćete kako da ovu zdravu namirnicu pretvorite u ukusan i mirisan obrok koji ćete rado ponavljati na svom jelovniku.
Sastojci:
– 500 g bamije
– 1 velika glavica crnog luka
– 2-3 čena belog luka
– 2 srednja paradajza (ili 200 ml pasiranog)
– 2-3 kašike maslinovog ulja
– So i biber po ukusu
– 1 kašičica limunovog soka (po želji)
– Peršun za dekoraciju (po želji)
Priprema:
Očistite bamiju i blanširajte je u kipućoj vodi 2-3 minuta, a zatim ohladite u hladnoj vodi kako bi zadržala lepu boju.
Na zagrejanom maslinovom ulju propržite sitno seckani crni luk dok ne postane staklast. Dodajte sitno seckani beli luk i pržite još 1-2 minuta.
Dodajte seckani ili pasirani paradajz. Kuvajte dok se paradajz ne sjedini sa lukom i omekša, oko 5-10 minuta.
Dodajte bamiju u sos, posolite i pobiberite po ukusu. Pokrijte i kuvajte na laganoj vatri 20-30 minuta. Ako želite, dodajte limunov sok na kraju kuvanja.
Poslužite toplo, po želji posuto seckanim peršunom i uživajte u ovom ukusnom, zdravom jelu!
Prijatno!

Tradicionalni recept: Šaran iz Ćelija – specijalitet monaha manastira Ćelije kod Valjeva
Šaran iz Ćelija je gotovo zaboravljeni kulinarski biser iz manastira Ćelije, poznat po posebnom načinu pripreme koji mu daje nezaboravan ukus.

Recept za letnju boraniju bez mesa! Sveža, ukusana, lagana kao pero, a 1 satojak u njoj će vam baš ZASITITI
Evo jednog letnjeg recepta za boraniju koji je lagan, osvežavajuć i savršen za tople dane – bez zaprške i bez mesa, ali pun ukusa.+

Tradicionalni recept: Srpska popara – ukus detinjstva i jednostavnosti
Popara je tradicionalno srpsko jelo koje osvaja svojom jednostavnošću, ukusom i toplinom, a posebno je draga zbog nostalgije koju budi.

Domaće krofne po starinskom receptu Mire Banjac: Recept generacijama kruži u njenoj porodici, vredi probati
Možete ih napraviti ne samo u posebnim prilikama već i u onim danima kada želite da se podsetite detinjstva.

Slavonski majstori otkrili tajnu pravog fiš paprikaša! Jedna stvar je ključna - ne smete da propustite
Ako želite da pripremite fiš paprikaš kakav se jede u najboljim slavonskim čardama, pratite ovaj proveren recept.
Komentari(0)