Znate li šta je bamija? Isprobajte recept za ovo preukusno i zdravo jelo – pravi je melem za creva i probavu
Bamija – savršeno varivo za one koji žele zdrav obrok bez viška kalorija

Znate li šta je bamija? Isprobajte recept za ovo preukusno i zdravo jelo – pravi je melem za creva i probavu
Bamija – savršeno varivo za one koji žele zdrav obrok bez viška kalorija.
Ako još niste otkrili čari bamije, pravo je vreme da je upoznate. Ovo neobično povrće, prepoznatljivo po duguljastom obliku, zauzima važno mesto u kuhinjama Bliskog istoka, Mediterana i Afrike. Pripada porodici slezova i osim što obogaćuje svako jelo, istovremeno i čuva zdravlje, prenosi danas.rs.
Kuvana bamija razvija specifičnu, blago sluzavu teksturu – upravo ono što je čini idealnim sastojkom za variva, čorbe i supe. Međutim, jednako je ukusna i kada se peče ili prži. Nutritivno je pravo blago – puna vlakana, vitamina i minerala, a sa samo 33 kalorije na 100 grama, savršen je saveznik svima koji paze na ishranu.
Ukoliko tragate za jelom koje je istovremeno ukusno, lagano i hranljivo, varivo od bamije sa paradajzom je pravi izbor. U sledećem delu saznaćete kako da ovu zdravu namirnicu pretvorite u ukusan i mirisan obrok koji ćete rado ponavljati na svom jelovniku.
Sastojci:
– 500 g bamije
– 1 velika glavica crnog luka
– 2-3 čena belog luka
– 2 srednja paradajza (ili 200 ml pasiranog)
– 2-3 kašike maslinovog ulja
– So i biber po ukusu
– 1 kašičica limunovog soka (po želji)
– Peršun za dekoraciju (po želji)
Priprema:
Očistite bamiju i blanširajte je u kipućoj vodi 2-3 minuta, a zatim ohladite u hladnoj vodi kako bi zadržala lepu boju.
Na zagrejanom maslinovom ulju propržite sitno seckani crni luk dok ne postane staklast. Dodajte sitno seckani beli luk i pržite još 1-2 minuta.
Dodajte seckani ili pasirani paradajz. Kuvajte dok se paradajz ne sjedini sa lukom i omekša, oko 5-10 minuta.
Dodajte bamiju u sos, posolite i pobiberite po ukusu. Pokrijte i kuvajte na laganoj vatri 20-30 minuta. Ako želite, dodajte limunov sok na kraju kuvanja.
Poslužite toplo, po želji posuto seckanim peršunom i uživajte u ovom ukusnom, zdravom jelu!
Prijatno!

Pravi se od samo 4 sastojka i očas posla: Starinski isproban recept za slatko od belog grožđa
Za ovaj specijalitet mnogi kažu da je zlato u teglici, a savršeno je uz prvu jutranju kaficu

Recept za slatko od šumskih jagoda – dragocen desert za posebne goste
Pripremano u malim količinama i služeno samo odabranim gostima, ovo slatko i danas nosi miris tradicije i dragocene šumske voćke.

STARE BUGARKE PRAVE NAJUKUSNIJI KOH: Sočan i vazdušast - recept koji sve generacije zapisuju
Stare Bugarke prave najukusniji koh koji je sočan i vazdušast, a recept zapisuju sve generacije

Ritual dve kašike: Slatko od ružinih latica kao mirisna dobrodošlica
Jedna od najlepših srpskih tradicija krije se u jednostavnoj poslastici – slatku od ružinih latica, simbolu gostoprimstva i topline doma.

Mama Buba napravila PROJU po receptu iz 19. veka i raspametila domaćice: VELIKI SRPSKI KUVAR od zaborava sačuvao pravo blago
Recept za proju iz 19. veka sadrži i neke neobične dodatke, na primer šećer. Proja, staro srpsko jelo, tradicionalno se pravi od kukuruznog brašna, vode i soli.
Komentari(0)