Znate li šta je bamija? Isprobajte recept za ovo preukusno i zdravo jelo – pravi je melem za creva i probavu
Bamija – savršeno varivo za one koji žele zdrav obrok bez viška kalorija

Znate li šta je bamija? Isprobajte recept za ovo preukusno i zdravo jelo – pravi je melem za creva i probavu
Bamija – savršeno varivo za one koji žele zdrav obrok bez viška kalorija.
Ako još niste otkrili čari bamije, pravo je vreme da je upoznate. Ovo neobično povrće, prepoznatljivo po duguljastom obliku, zauzima važno mesto u kuhinjama Bliskog istoka, Mediterana i Afrike. Pripada porodici slezova i osim što obogaćuje svako jelo, istovremeno i čuva zdravlje, prenosi danas.rs.
Kuvana bamija razvija specifičnu, blago sluzavu teksturu – upravo ono što je čini idealnim sastojkom za variva, čorbe i supe. Međutim, jednako je ukusna i kada se peče ili prži. Nutritivno je pravo blago – puna vlakana, vitamina i minerala, a sa samo 33 kalorije na 100 grama, savršen je saveznik svima koji paze na ishranu.
Ukoliko tragate za jelom koje je istovremeno ukusno, lagano i hranljivo, varivo od bamije sa paradajzom je pravi izbor. U sledećem delu saznaćete kako da ovu zdravu namirnicu pretvorite u ukusan i mirisan obrok koji ćete rado ponavljati na svom jelovniku.
Sastojci:
– 500 g bamije
– 1 velika glavica crnog luka
– 2-3 čena belog luka
– 2 srednja paradajza (ili 200 ml pasiranog)
– 2-3 kašike maslinovog ulja
– So i biber po ukusu
– 1 kašičica limunovog soka (po želji)
– Peršun za dekoraciju (po želji)
Priprema:
Očistite bamiju i blanširajte je u kipućoj vodi 2-3 minuta, a zatim ohladite u hladnoj vodi kako bi zadržala lepu boju.
Na zagrejanom maslinovom ulju propržite sitno seckani crni luk dok ne postane staklast. Dodajte sitno seckani beli luk i pržite još 1-2 minuta.
Dodajte seckani ili pasirani paradajz. Kuvajte dok se paradajz ne sjedini sa lukom i omekša, oko 5-10 minuta.
Dodajte bamiju u sos, posolite i pobiberite po ukusu. Pokrijte i kuvajte na laganoj vatri 20-30 minuta. Ako želite, dodajte limunov sok na kraju kuvanja.
Poslužite toplo, po želji posuto seckanim peršunom i uživajte u ovom ukusnom, zdravom jelu!
Prijatno!

Seljačko jelo koje se na Balkanu pravi već vekovima: Recept je jedinstven i znali su ga naši stari samo
Priprema se od tankih kora sa bogatim filom, najčešće sa sirom i jajima uz dodatak kajmaka ili pavlake

Znate li šta je bamija? Isprobajte recept za ovo preukusno i zdravo jelo – pravi je melem za creva i probavu
Bamija – savršeno varivo za one koji žele zdrav obrok bez viška kalorija

Stari recept za čorbu na koji su zaboravili mnogi: Sprema se od nekoliko sastojaka koje već imate u kuhinji
Jednostavna čorba od sastojaka koje već imamo kod kuće.

Ljutenica iz Đerdapa: Recept sa divljim belim lukom koji se prenosi šapatom
U selima kraj Dunava, između Golupca i Miroča, domaćice još uvek prave ljutenicu od pečenog paradajza i samoniklog sremuša – recept koji ne piše u kuvarima

Ovaj manastirski kolač je idealan za nenajavljene goste! Pravi se na vodi bez šećera, i to za čas
U nastavku pročitajte kako se sprema ova poslastica na vodi i bez šećera.
Komentari(0)