Znate li šta je bamija? Isprobajte recept za ovo preukusno i zdravo jelo – pravi je melem za creva i probavu
Bamija – savršeno varivo za one koji žele zdrav obrok bez viška kalorija

Znate li šta je bamija? Isprobajte recept za ovo preukusno i zdravo jelo – pravi je melem za creva i probavu
Bamija – savršeno varivo za one koji žele zdrav obrok bez viška kalorija.
Ako još niste otkrili čari bamije, pravo je vreme da je upoznate. Ovo neobično povrće, prepoznatljivo po duguljastom obliku, zauzima važno mesto u kuhinjama Bliskog istoka, Mediterana i Afrike. Pripada porodici slezova i osim što obogaćuje svako jelo, istovremeno i čuva zdravlje, prenosi danas.rs.
Kuvana bamija razvija specifičnu, blago sluzavu teksturu – upravo ono što je čini idealnim sastojkom za variva, čorbe i supe. Međutim, jednako je ukusna i kada se peče ili prži. Nutritivno je pravo blago – puna vlakana, vitamina i minerala, a sa samo 33 kalorije na 100 grama, savršen je saveznik svima koji paze na ishranu.
Ukoliko tragate za jelom koje je istovremeno ukusno, lagano i hranljivo, varivo od bamije sa paradajzom je pravi izbor. U sledećem delu saznaćete kako da ovu zdravu namirnicu pretvorite u ukusan i mirisan obrok koji ćete rado ponavljati na svom jelovniku.
Sastojci:
– 500 g bamije
– 1 velika glavica crnog luka
– 2-3 čena belog luka
– 2 srednja paradajza (ili 200 ml pasiranog)
– 2-3 kašike maslinovog ulja
– So i biber po ukusu
– 1 kašičica limunovog soka (po želji)
– Peršun za dekoraciju (po želji)
Priprema:
Očistite bamiju i blanširajte je u kipućoj vodi 2-3 minuta, a zatim ohladite u hladnoj vodi kako bi zadržala lepu boju.
Na zagrejanom maslinovom ulju propržite sitno seckani crni luk dok ne postane staklast. Dodajte sitno seckani beli luk i pržite još 1-2 minuta.
Dodajte seckani ili pasirani paradajz. Kuvajte dok se paradajz ne sjedini sa lukom i omekša, oko 5-10 minuta.
Dodajte bamiju u sos, posolite i pobiberite po ukusu. Pokrijte i kuvajte na laganoj vatri 20-30 minuta. Ako želite, dodajte limunov sok na kraju kuvanja.
Poslužite toplo, po želji posuto seckanim peršunom i uživajte u ovom ukusnom, zdravom jelu!
Prijatno!
Pravi, starinski doručak: Svi su zaboravili ovo jelo, a toliko je ukusno i izdašno – daje energiju za skoro ceo dan
Filija se može servirati i topla i hladna

U smesu za proju uvek dodajte 2 tajna sastojka: Neće se mrviti i duže će ostati sočna i sveža
Proja je starinsko jelo koje se sprema jednostavno i od jeftinih sastojaka

Ova teleća čorba je Srbima najomiljenija! Stvorena za svečane prilike, istovremeno greje telo i dušu
Savršena je za svečane prilike.

STARINSKI RECEPT ZA DžEM OD JAGODA: Evo kako su ga pripremale naše bake
Jagode su već pri kraju, a ako imate mogućnost da napravite ukusne džemove ili slatko sada je pravo vreme da to uradite

Starinske oblande od samo 4 sastojka vraćaju u detinjstvo: Preukusan kolač koji se generacijama obožava
Najlepše oblande se prave od samo 4 sastojka i naše bake su ih pravile gotovo svakog vikenda
Komentari(0)