Domaća bela čorba koja nema konkurenciju: Uživajte u zdravom obroku koji će se svideti celoj vašoj porodici

Teodora Tojagić

10:00

Gastronomija 0

Omiljena je na srpskim trpezama kao predjelo.

pileća čorba
Shutterstock

Dok se pripremamo za Vaskršnji post, vreme je da uživamo u hranljivim i okrepljujućim jelima koja greju dušu i telo. Srpska bela čorba, poznata po svom bogatom, kremastom ukusu i nežnoj aromi, pravi je izbor za ovo doba godine. Ova čorba se tradicionalno priprema sa piletinom, povrćem i kiselim mlekom ili pavlakom, a omiljena je na srpskim trpezama kao predjelo koje donosi utehu i snagu.

Sastojci:

500 g pilećeg mesa (batak, belo meso ili cela piletina)
1,5 l vode
2 šargarepe
1 paškanat
1 koren peršuna
1 mali celer
1 glavica crnog luka
2 žumanca
200 ml kisele pavlake
1 kašika brašna
So i biber po ukusu
Sok od ½ limuna
Svež peršun za posipanje

Priprema:

U šerpu sipajte vodu, dodajte pileće meso i glavicu crnog luka. Kuvajte na srednjoj vatri dok meso ne omekša (oko 40 minuta).

Možda vas zanima:

Izvadite meso, odstranite kosti i isecite ga na sitne komade. Procedite supu i vratite je na šporet.

Možda vas zanima:

Dodajte sitno seckano povrće (šargarepu, paškanat, peršun i celer) i kuvajte dok ne omekša.

Možda vas zanima:

U posebnoj posudi pomešajte žumanca, kiselu pavlaku i brašno. Sipajte malo vruće supe u smesu, dobro promešajte, pa polako dodajte nazad u čorbu uz neprestano mešanje.

Možda vas zanima:

Vratite iseckano pileće meso u čorbu, začinite solju i biberom po ukusu. Kuvajte još 5 minuta.

Možda vas zanima:

Na kraju dodajte limunov sok i pospite svežim peršunom.

Možda vas zanima:

Poslužite je toplu, uz domaći hleb ili pogaču – i uživajte u poslednjim zalogajima pre posta!

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Komentari(0)

Loading