Pita sa višnjama koja se topi u ustima: Ukus je fantastičan, a vaši najmiliji nećete znati kad im je dosta
Starinske domaće pite s višnjama obožavamo cele godine, a verzija s grizom je jednostavno neodoljiva!

Ako nemate mnogo vremena za pripremu kolača, ova brza domaća pita od višanja je odlično rešenje – praktična je, jednostavna, a ukusna je kao da ste u nju uložili mnogo više truda!
Ovako pripremljena pita je izuzetno sočna i mirišljava, a danima će ostati sveža, spolja mekana i hrskava iznutra.
Sastojci:
1 pakovanje kora za pitu
450 g višanja
7 kašika šećera
2 kašike griza
1 kesica vanilin šećera
šećer u prahu za posipanje
Za premaz:
3 jajeta
300 ml jogurta
100 ml ulja
80 g griza
1 kesica vanilin šećera
Priprema>
Zagrejte rernu na 180°C
U jednoj činiji pomešajte višnje, šećer, griz i vanilin šećer, promešajte i sklonite na stranu da griz upije sok od višanja.
U odvojenoj činiji umutite jaja, pa im dodajte ulje, jogurt, vanilin šećer i griz i mešajte dok se ne sjedini.
Stavite jednu koru na radnu površinu, pa četkicom namažite fil za premazivanje, preklopite još jednom pokorom i ponovo namažite.
Na ivice duž jedne stranice kora rasporedite ravnomerno pripremljeni fil sa višnjama, pa motajte dok ne uvijete u rolat.
Stavite na pleh obložen pek-papirom i ponavljajte sve dok ne potrošite materijal.
Pecite oko 40 minuta, dok pita ne dobije zlatnobraonkastu boju.
Kad se prohladi, pospite šećerom u prahu.

Ovu poslasticu su Jugosloveni obožavali: Sada gotovo zaboravljeni kolač, a spremanje je lako i brzo
Prisetite se deserta koji je bio popularan 70- ih godina

Majski kolač sa koprivom i kvasom: Hleb koji se lomi za zdravlje i novu snagu
U selima Šumadije, za Đurđevdan i u danima nakon njega, mesio se poseban kolač sa koprivom i domaćim kvasom. Nije bio ni pogača ni proja – već obredni hleb koji se nije sekao nožem, već lomio rukama, uz želju za zdravlje kuće.

Bakin recept za domaći Rafaelo bez margarina mora probati svaka domaćica! Caka je u 1 sastojku - evo koja je tajna
Ovaj recept nećete naći nigde drugo!

OVAKVA PILETINA JE IZAŠLA IZ DVORA NEMANJIĆA: Zovu je CARSKOM, dala im je snagu da VLADAJU 205 GODINA
Na dvoru i u kućama bogate vlastele jelo se kako i dolikuje tom staležu. Na trpezi je bilo obilje divljači, ribe, svih vrsta mesa, naročito ovnujskog, pernate živine, suvog mesa i slanine. Jelo je imalo izuzetnu važnost na dvoru

Starinski recept za urmašice koje vraćaju u detinjstvo! Jednostavno se prave, a uz ovu caku će danima ostati mekane
Ovaj tradicionalni recept je jednostavan, a rezultat je neodoljivo sočan i ukusan kolač koji možete uživati danima
Komentari(0)