Ovo posno testo se sprema kao ludo! Pravi se i sa običnom i sa kiselom vodom, bolje nećete naći
Možete ga praviti sa običnom vodom iz česme, ali i sa kiselom – tad će biti još vazdušastije.
Testo koje raste kao ludo sprema se samo od 6 sastojaka koje već imate kod kuće.
Možete ga praviti sa običnom vodom iz česme, ali i sa kiselom – tad će biti još vazdušastije.
Recept za testo koje vam donosimo možete da napravite bilo kog dana u nedelji i da ga čuvate u frižideru. Bez obzira na to što ga niste umesili neposredno pre stavljanja u rernu, ovo posno testo će biti meko i vazdušasto.
Sastojci:
1 kg brašna tip 400
500 ml vode
40 g svežeg kvasca
4 kašičice šećera
2 kašičice soli
10 supenih kašika ulja
Priprema:
U šerpicu sipajte 100 mililitara vode, pa je stavite na ringlu da se malo zagreje. Kad se voda smlači, skinite posudu sa ringle, dodajte izmrvljen kvasac, šećer i dve supene kašike brašna. Sve dobro razmutite i ostavite pet minuta na toplom mestu da se kvasac aktivira.
U veliku činiju ili vanglu sipajte preostalo brašno, dodajte aktivirani kvasac, ulje i so. Potom ulijte preostalu vodu koja je stajala na sobnoj temperaturi i energično mesite testo dok se svi sastojci lepo ne povežu. Ukoliko je posuda u koju ste sipali sastojke za testo mala, prebacite testo na pobrašnjenu radnu površinu kako biste imali više prostora za rad. Posle petnaestak minuta testo će biti spremno za upotrebu; prekinite da ga mesite kad osetite pod prstima da je elastično i mekano.
Ukoliko želite da odmah pravite kiflice, perece ili štapiće, odvojite potrebnu količinu testa, razvaljajte ga u željene oblike i spustite u tepsiju koju ste prethodno obložili pek-papirom da odstoji sat vremena - toliko će mu biti potrebno da naraste. Po želji, pecivo od ludog testa možete da pospete krupnom morskom solju, kimom, susamom, začinskim biljem...
Ako ste, pak, pripremili testo za naredne dane, premažite unutrašnjost činije uljem, vratite testo u činiju, prekrijte ga običnom kesom tako da nigde ne ulazi vazduh i stavite činiju u frižider. Važno je da pre svakog spremanja peciva od ovako pripremljenog testa ono odstoji sat vremena na sobnoj temperaturi kako bi moglo da naraste.
SRPKINJE SA JUGA OVAKO PRAVE "REZANAC GIBU" Jedna cela kora i nekoliko koraka – želite li brzi ručak ili večeru?
Pogledajte kako se pravi ova majstorska kombinacija, koja će sigurno postati deo vašeg nedeljnog menija.
Starinski specijalitet prste da poližete: Ručak pun mesa i povrća, smazaćete ga sa užitkom, vredi probati
Tradicionalno srpsko jelo koje mnogi obožavaju.
TRIK ZA PRIPREMU NAJUKUSNIJE DŽIGERICE: Tajna je u jednom sastojku koji ubija gorčinu
Otkrijte trik koji uklanja gorčinu i menja ukus – jednostavno, brzo i provereno.
Obogatite trpezu kafanskom belom čorbom: Sprema se očas posla, a ukus i miris osvajaju, vredi probati
Pileća bela čorba na kafanski način je jelo koje vraća sećanja na stara porodična okupljanja i toplinu domaće kuhinje i savršen je uvod u izdašan svečani ručak na slavi.
Proja s kiselim kupusom: Zimski sirotinjski recept koji miriše na ognjište
Nije pita, nije hleb, nije kolač – ali jeste jedno od onih jela koje greje i kada se jede hladno. Proja s kiselim kupusom bila je doručak, večera i užina kad nema mesa, ali ima soli, kukuruza i duše
Komentari(0)