Recept iz 1903. godine koji niko nije menjao: Ove štanglice se i dan danas jedu, a caka je u jednom dodatku

Teodora Tojagić

10:00

Gastronomija 0

Gastronomski užitak

london štangle
Printscreen/Youtube

U moru recepata za kolače koji se brzo prave oni starinski su pali u zaborav. Ipak, lepo je da se bar s vremena na vreme podsetimo poslastica koje su pravile naše prabake.

Početkom prošlog veka takozvane London-štangle bile su veoma popularne u Beogradu. Pronašli smo recept koji je zabeležen davne 1903. i po njemu napravili ovaj kolač.

Spoj korice koja se “troši”, ukusnog pekmeza od kajsija i preliva od belanaca, šećera i mlevenih oraha garantuje gastronomski užitak.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Sastojci:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

5 jaja

200 g masti (ili margarina)

12 kašika brašna

400 g šećera

pola tegle pekmeza od kajsija

300 g mlevenih oraha

korica od limuna

Priprema:

Umutite četiri žumanca i jedno celo jaje, dodajte mast, 200 grama šećera, 12 kašika brašna i izrendanu koricu od limuna, pa sve dobro izradite varjačom ili kašikom.

Podmažite tepsiju, pospite je brašnom, pa kašikom stavljajte koru u tepsiju i lagano utapkajte donjom stranom kašike; ne pokušavajte da testo razvučete oklagijom, jer će se osipati. Pecite na 200 stepeni desetak minuta - korica ne bi trebalo da bude sasvim pečena u prvom delu pripreme kolača.

Tepsiju sa polupečenom korom ostavite van rerne.

Za to vreme u šerpu stavite četiri belanta i 200 grama šećera, pa kuvajte na sasvim tihoj vatri, neprestano mešajući smesu varjačom. Kad smesa pobeli, posle minut u nju ubacite mlevene orahe, skinite šerpu sa ringle i sve dobro izmešajte.

Na prohlađenu polupečenu koru nanesite sloj pekmeza od kajsija, a preko njega rasporedite fil od belenaca, šećera i oraha i vratite kolač da se dopeče.

Kad se sasvim ohladi, secite na štanglice i služite.

@lepotesrbijee Da li ste znali? Ovo su zanimljivosti o Srbiji koje će vas iznenaditi! #lepotesrbije #srbija #fy #fyp #viral #viraltiktok #foryoupage #viralvideo ♬ original sound - LepoteSrbije
peglana kobasica

Kako se pravi peglana kobasica: receptura i tradicija pirotskog kraja

Gastronomija

14:00

1 oktobar, 2025

Peglana kobasica potiče iz Pirota i okolnih sela, a vekovima je bila način da se meso sačuva tokom zime bez zamrzivača i aditiva. Nastala je u stočarskom kraju gde se cenilo da hrana bude prirodna, snažna i dugotrajna. Danas je ovaj specijalitet postao zaštićena oznaka geografskog porekla i ponos pirotskog kraja.

Komentari(0)

Loading