Recept iz 1903. godine koji niko nije menjao: Ove štanglice se i dan danas jedu, a caka je u jednom dodatku
Gastronomski užitak
U moru recepata za kolače koji se brzo prave oni starinski su pali u zaborav. Ipak, lepo je da se bar s vremena na vreme podsetimo poslastica koje su pravile naše prabake.
Početkom prošlog veka takozvane London-štangle bile su veoma popularne u Beogradu. Pronašli smo recept koji je zabeležen davne 1903. i po njemu napravili ovaj kolač.
Spoj korice koja se “troši”, ukusnog pekmeza od kajsija i preliva od belanaca, šećera i mlevenih oraha garantuje gastronomski užitak.
Možda vas zanima:
Proja s kiselim kupusom: Zimski sirotinjski recept koji miriše na ognjište
Nije pita, nije hleb, nije kolač – ali jeste jedno od onih jela koje greje i kada se jede hladno. Proja s kiselim kupusom bila je doručak, večera i užina kad nema mesa, ali ima soli, kukuruza i duše
TAJNI RECEPT: Evo koliko soli treba stavljati u kiseli kupus
Kiseljenje kupusa kod kuće može biti jednostavno kada znate pravu proporciju soli i vode. Za optimalno kiseljenje i hrskav rezultat, važan je odnos između količine vode i soli.
Možda vas zanima:
Proja s kiselim kupusom: Zimski sirotinjski recept koji miriše na ognjište
Nije pita, nije hleb, nije kolač – ali jeste jedno od onih jela koje greje i kada se jede hladno. Proja s kiselim kupusom bila je doručak, večera i užina kad nema mesa, ali ima soli, kukuruza i duše
TAJNI RECEPT: Evo koliko soli treba stavljati u kiseli kupus
Kiseljenje kupusa kod kuće može biti jednostavno kada znate pravu proporciju soli i vode. Za optimalno kiseljenje i hrskav rezultat, važan je odnos između količine vode i soli.
Možda vas zanima:
Proja s kiselim kupusom: Zimski sirotinjski recept koji miriše na ognjište
Nije pita, nije hleb, nije kolač – ali jeste jedno od onih jela koje greje i kada se jede hladno. Proja s kiselim kupusom bila je doručak, večera i užina kad nema mesa, ali ima soli, kukuruza i duše
TAJNI RECEPT: Evo koliko soli treba stavljati u kiseli kupus
Kiseljenje kupusa kod kuće može biti jednostavno kada znate pravu proporciju soli i vode. Za optimalno kiseljenje i hrskav rezultat, važan je odnos između količine vode i soli.
Sastojci:
Možda vas zanima:
Proja s kiselim kupusom: Zimski sirotinjski recept koji miriše na ognjište
Nije pita, nije hleb, nije kolač – ali jeste jedno od onih jela koje greje i kada se jede hladno. Proja s kiselim kupusom bila je doručak, večera i užina kad nema mesa, ali ima soli, kukuruza i duše
TAJNI RECEPT: Evo koliko soli treba stavljati u kiseli kupus
Kiseljenje kupusa kod kuće može biti jednostavno kada znate pravu proporciju soli i vode. Za optimalno kiseljenje i hrskav rezultat, važan je odnos između količine vode i soli.
Možda vas zanima:
Proja s kiselim kupusom: Zimski sirotinjski recept koji miriše na ognjište
Nije pita, nije hleb, nije kolač – ali jeste jedno od onih jela koje greje i kada se jede hladno. Proja s kiselim kupusom bila je doručak, večera i užina kad nema mesa, ali ima soli, kukuruza i duše
TAJNI RECEPT: Evo koliko soli treba stavljati u kiseli kupus
Kiseljenje kupusa kod kuće može biti jednostavno kada znate pravu proporciju soli i vode. Za optimalno kiseljenje i hrskav rezultat, važan je odnos između količine vode i soli.
5 jaja
200 g masti (ili margarina)
12 kašika brašna
400 g šećera
pola tegle pekmeza od kajsija
300 g mlevenih oraha
korica od limuna
Priprema:
Umutite četiri žumanca i jedno celo jaje, dodajte mast, 200 grama šećera, 12 kašika brašna i izrendanu koricu od limuna, pa sve dobro izradite varjačom ili kašikom.
Podmažite tepsiju, pospite je brašnom, pa kašikom stavljajte koru u tepsiju i lagano utapkajte donjom stranom kašike; ne pokušavajte da testo razvučete oklagijom, jer će se osipati. Pecite na 200 stepeni desetak minuta - korica ne bi trebalo da bude sasvim pečena u prvom delu pripreme kolača.
Tepsiju sa polupečenom korom ostavite van rerne.
Za to vreme u šerpu stavite četiri belanta i 200 grama šećera, pa kuvajte na sasvim tihoj vatri, neprestano mešajući smesu varjačom. Kad smesa pobeli, posle minut u nju ubacite mlevene orahe, skinite šerpu sa ringle i sve dobro izmešajte.
Na prohlađenu polupečenu koru nanesite sloj pekmeza od kajsija, a preko njega rasporedite fil od belenaca, šećera i oraha i vratite kolač da se dopeče.
Kad se sasvim ohladi, secite na štanglice i služite.
SRPKINJE SA JUGA OVAKO PRAVE "REZANAC GIBU" Jedna cela kora i nekoliko koraka – želite li brzi ručak ili večeru?
Pogledajte kako se pravi ova majstorska kombinacija, koja će sigurno postati deo vašeg nedeljnog menija.
Starinski specijalitet prste da poližete: Ručak pun mesa i povrća, smazaćete ga sa užitkom, vredi probati
Tradicionalno srpsko jelo koje mnogi obožavaju.
TRIK ZA PRIPREMU NAJUKUSNIJE DŽIGERICE: Tajna je u jednom sastojku koji ubija gorčinu
Otkrijte trik koji uklanja gorčinu i menja ukus – jednostavno, brzo i provereno.
Ovako Mađari prave slatki kupus: Zbog jednog sastojka ukusniji je od našeg - recept zapišite u svesku
Sastojak za ukusan mađarski slatki kupus
Obogatite trpezu kafanskom belom čorbom: Sprema se očas posla, a ukus i miris osvajaju, vredi probati
Pileća bela čorba na kafanski način je jelo koje vraća sećanja na stara porodična okupljanja i toplinu domaće kuhinje i savršen je uvod u izdašan svečani ručak na slavi.
Komentari(0)