Recept iz 1903. godine koji niko nije menjao: Ove štanglice se i dan danas jedu, a caka je u jednom dodatku
Gastronomski užitak

U moru recepata za kolače koji se brzo prave oni starinski su pali u zaborav. Ipak, lepo je da se bar s vremena na vreme podsetimo poslastica koje su pravile naše prabake.
Početkom prošlog veka takozvane London-štangle bile su veoma popularne u Beogradu. Pronašli smo recept koji je zabeležen davne 1903. i po njemu napravili ovaj kolač.
Spoj korice koja se “troši”, ukusnog pekmeza od kajsija i preliva od belanaca, šećera i mlevenih oraha garantuje gastronomski užitak.
Možda vas zanima:

Pogača sa čvarcima biće omiljeno pecivo na vašoj trpezi: Recept zlata vredan, nećete znati kad vam je dosta
Recept za pogaču koji će oduševiti celu vašu porodicu.

U kajganu nikada ne stavljate ovu namirnicu: Samo uništava ukus, tu joj nije mesto
Česta greška koju mnogi prave kada pripremaju kajganu
Možda vas zanima:

Pogača sa čvarcima biće omiljeno pecivo na vašoj trpezi: Recept zlata vredan, nećete znati kad vam je dosta
Recept za pogaču koji će oduševiti celu vašu porodicu.

U kajganu nikada ne stavljate ovu namirnicu: Samo uništava ukus, tu joj nije mesto
Česta greška koju mnogi prave kada pripremaju kajganu
Možda vas zanima:

Pogača sa čvarcima biće omiljeno pecivo na vašoj trpezi: Recept zlata vredan, nećete znati kad vam je dosta
Recept za pogaču koji će oduševiti celu vašu porodicu.

U kajganu nikada ne stavljate ovu namirnicu: Samo uništava ukus, tu joj nije mesto
Česta greška koju mnogi prave kada pripremaju kajganu
Sastojci:
Možda vas zanima:

Pogača sa čvarcima biće omiljeno pecivo na vašoj trpezi: Recept zlata vredan, nećete znati kad vam je dosta
Recept za pogaču koji će oduševiti celu vašu porodicu.

U kajganu nikada ne stavljate ovu namirnicu: Samo uništava ukus, tu joj nije mesto
Česta greška koju mnogi prave kada pripremaju kajganu
Možda vas zanima:

Pogača sa čvarcima biće omiljeno pecivo na vašoj trpezi: Recept zlata vredan, nećete znati kad vam je dosta
Recept za pogaču koji će oduševiti celu vašu porodicu.

U kajganu nikada ne stavljate ovu namirnicu: Samo uništava ukus, tu joj nije mesto
Česta greška koju mnogi prave kada pripremaju kajganu
5 jaja
200 g masti (ili margarina)
12 kašika brašna
400 g šećera
pola tegle pekmeza od kajsija
300 g mlevenih oraha
korica od limuna
Priprema:
Umutite četiri žumanca i jedno celo jaje, dodajte mast, 200 grama šećera, 12 kašika brašna i izrendanu koricu od limuna, pa sve dobro izradite varjačom ili kašikom.
Podmažite tepsiju, pospite je brašnom, pa kašikom stavljajte koru u tepsiju i lagano utapkajte donjom stranom kašike; ne pokušavajte da testo razvučete oklagijom, jer će se osipati. Pecite na 200 stepeni desetak minuta - korica ne bi trebalo da bude sasvim pečena u prvom delu pripreme kolača.
Tepsiju sa polupečenom korom ostavite van rerne.
Za to vreme u šerpu stavite četiri belanta i 200 grama šećera, pa kuvajte na sasvim tihoj vatri, neprestano mešajući smesu varjačom. Kad smesa pobeli, posle minut u nju ubacite mlevene orahe, skinite šerpu sa ringle i sve dobro izmešajte.
Na prohlađenu polupečenu koru nanesite sloj pekmeza od kajsija, a preko njega rasporedite fil od belenaca, šećera i oraha i vratite kolač da se dopeče.
Kad se sasvim ohladi, secite na štanglice i služite.

Čuveni kuvar ovako dinsta luk: Gotov za tren, daleko sočniji i bez mirisa prženja po stanu
Evo kako kuvari dinstaju luk

Mekani kolač s višnjama koji miriše na detinjstvo: Svaki zalogaj je čisto uživanje kojem niko ne može odoleti
Gotov kolač ohladiti, pa ga posuti šećerom u prahu, pa ga nakon toga iseći na kocke.

Domaćinska gibanica kakvu niste probali: Slavica podelila recept za ovo neodoljivo jelo, ko proba neće se pokajati
Mini-gibanice po receptu Slavice Rokvić.

Starinsko jelo sa krompirom koje su zaboravili mnogi: Jeftin obrok koji se lako sprema, a obožavaće ga baš svi
Za sve ljubitelje krompira ovo će biti pravi užitak.

KAKO SE PRAVILNO ČUVAJU TREŠNJE? Pogledajte koja temperatura je idealna
Da li i vi trešnje ostavljate na stolu nakon kupovine?
Komentari(0)