Recept iz 1903. godine koji niko nije menjao: Ove štanglice se i dan danas jedu, a caka je u jednom dodatku
Gastronomski užitak

U moru recepata za kolače koji se brzo prave oni starinski su pali u zaborav. Ipak, lepo je da se bar s vremena na vreme podsetimo poslastica koje su pravile naše prabake.
Početkom prošlog veka takozvane London-štangle bile su veoma popularne u Beogradu. Pronašli smo recept koji je zabeležen davne 1903. i po njemu napravili ovaj kolač.
Spoj korice koja se “troši”, ukusnog pekmeza od kajsija i preliva od belanaca, šećera i mlevenih oraha garantuje gastronomski užitak.
Možda vas zanima:

Omiljena torta Josipa Broza Tita: Ovako su je pravile stare domaćice
Starinska torta od oraha, jaja i mleka najbolja je od svih - a kada je napravite shvatićete i zašto

Banatski lenger – starinski specijalitet koji je nekada krasio vojvođanske trpeze
Banatski lenger je jedno od onih starih jela koje su nekada domaćice često pripremale, a danas se retko nalazi na trpezama. Ovaj specijalitet vojvođanske kuhinje nekada je bio nezaobilazan deo obroka u banatskim domaćinstvima, a njegov jednostavan, ali bogat ukus čini ga pravim gastronomskim blagom.
Možda vas zanima:

Omiljena torta Josipa Broza Tita: Ovako su je pravile stare domaćice
Starinska torta od oraha, jaja i mleka najbolja je od svih - a kada je napravite shvatićete i zašto

Banatski lenger – starinski specijalitet koji je nekada krasio vojvođanske trpeze
Banatski lenger je jedno od onih starih jela koje su nekada domaćice često pripremale, a danas se retko nalazi na trpezama. Ovaj specijalitet vojvođanske kuhinje nekada je bio nezaobilazan deo obroka u banatskim domaćinstvima, a njegov jednostavan, ali bogat ukus čini ga pravim gastronomskim blagom.
Možda vas zanima:

Omiljena torta Josipa Broza Tita: Ovako su je pravile stare domaćice
Starinska torta od oraha, jaja i mleka najbolja je od svih - a kada je napravite shvatićete i zašto

Banatski lenger – starinski specijalitet koji je nekada krasio vojvođanske trpeze
Banatski lenger je jedno od onih starih jela koje su nekada domaćice često pripremale, a danas se retko nalazi na trpezama. Ovaj specijalitet vojvođanske kuhinje nekada je bio nezaobilazan deo obroka u banatskim domaćinstvima, a njegov jednostavan, ali bogat ukus čini ga pravim gastronomskim blagom.
Sastojci:
Možda vas zanima:

Omiljena torta Josipa Broza Tita: Ovako su je pravile stare domaćice
Starinska torta od oraha, jaja i mleka najbolja je od svih - a kada je napravite shvatićete i zašto

Banatski lenger – starinski specijalitet koji je nekada krasio vojvođanske trpeze
Banatski lenger je jedno od onih starih jela koje su nekada domaćice često pripremale, a danas se retko nalazi na trpezama. Ovaj specijalitet vojvođanske kuhinje nekada je bio nezaobilazan deo obroka u banatskim domaćinstvima, a njegov jednostavan, ali bogat ukus čini ga pravim gastronomskim blagom.
Možda vas zanima:

Omiljena torta Josipa Broza Tita: Ovako su je pravile stare domaćice
Starinska torta od oraha, jaja i mleka najbolja je od svih - a kada je napravite shvatićete i zašto

Banatski lenger – starinski specijalitet koji je nekada krasio vojvođanske trpeze
Banatski lenger je jedno od onih starih jela koje su nekada domaćice često pripremale, a danas se retko nalazi na trpezama. Ovaj specijalitet vojvođanske kuhinje nekada je bio nezaobilazan deo obroka u banatskim domaćinstvima, a njegov jednostavan, ali bogat ukus čini ga pravim gastronomskim blagom.
5 jaja
200 g masti (ili margarina)
12 kašika brašna
400 g šećera
pola tegle pekmeza od kajsija
300 g mlevenih oraha
korica od limuna
Priprema:
Umutite četiri žumanca i jedno celo jaje, dodajte mast, 200 grama šećera, 12 kašika brašna i izrendanu koricu od limuna, pa sve dobro izradite varjačom ili kašikom.
Podmažite tepsiju, pospite je brašnom, pa kašikom stavljajte koru u tepsiju i lagano utapkajte donjom stranom kašike; ne pokušavajte da testo razvučete oklagijom, jer će se osipati. Pecite na 200 stepeni desetak minuta - korica ne bi trebalo da bude sasvim pečena u prvom delu pripreme kolača.
Tepsiju sa polupečenom korom ostavite van rerne.
Za to vreme u šerpu stavite četiri belanta i 200 grama šećera, pa kuvajte na sasvim tihoj vatri, neprestano mešajući smesu varjačom. Kad smesa pobeli, posle minut u nju ubacite mlevene orahe, skinite šerpu sa ringle i sve dobro izmešajte.
Na prohlađenu polupečenu koru nanesite sloj pekmeza od kajsija, a preko njega rasporedite fil od belenaca, šećera i oraha i vratite kolač da se dopeče.
Kad se sasvim ohladi, secite na štanglice i služite.

Kao da je mrsni! Počinje post, a ovo jelo se mora nalaziti na trpezi - posni pasulj na vodi čista 10ka recept
Sprema se veoma lako i svako ga može bez muke napraviti

Starinska gibanica sa jogurtom i pavlakom: Toliko je ukusna i sočna da će vam svi tražiti recept
Gibanica je zasitan, ukusan i povoljan obrok, koji svi obožavaju, a lako se priprema.


Omiljena torta Josipa Broza Tita: Ovako su je pravile stare domaćice
Starinska torta od oraha, jaja i mleka najbolja je od svih - a kada je napravite shvatićete i zašto

Hilandarska boranija po receptu starih monaha: Posno varivo za svačiji ukus, izdašno i zasito
Ovako spremljenu boraniju moansi sa Hilandara već decenijama spremaju za vreme Uskršnjeg posta
Komentari(0)