Pita koju je moja baba pravila pre 100 godina: Danas se za ovaj proizvdo daju velike pare, a pravi se lako

Teodora Tojagić

12:00

Gastronomija 0

Penjurlije je najukusnija pita na svetu, a pravi se lako

Penjurlije
Printscreen/Youtube

Sastojci:

300ml vode

1 kašika masti
1 jaje
25g kvasca
1 kašičica šećera
1,5 kašičice soli

Za premazivanje:

150g domaće masti
50ml ulja

Fil:

400g sira
250g spanaća

Preliv:

100 do 150g. belog sira
2 do 3 jaja

Priprema:

U mlaku vodu stavite jedno jaje, kvasac, šećer, so i brašno pa umesite glatko testo.

Kada malo nadođe, podelite testo na 2 dela pa ga premažite sa masti i uljem, a potom filujte sa spanaćem i sirom. Urolajte kako rolat, pa isecite na male komade, poređajte u pleh i zalijte sa umućenim sirom i jajima.

Peći u zagrejanoj rerni na 200c./15min. i na 180c./20min.

 

 

supa od koprive

Kako se sprema varivo od koprive: zdravo jelo naših baka

Gastronomija

21:00

13 septembar, 2025

Kopriva, biljka koju mnogi smatraju korovom, vekovima je bila dragocen sastojak srpske kuhinje i narodne medicine. U rano proleće, dok priroda tek buja, mladi listovi koprive pretvarali su se u ukusno varivo koje je hranilo i jačalo organizam. Ovo starinsko jelo danas se vraća na trpeze kao simbol zdrave i jednostavne ishrane.

supa

Kako se pravi tarana supa : tradicionalni recept sa brašnom, jajima i ljubavlju

Gastronomija

21:00

12 septembar, 2025

Tarana supa, nekada nezaobilazna na srpskim trpezama, danas je gotovo iščezla iz svakodnevne kuhinje. Pravljena od jednostavnih sastojaka – brašna, jaja i malo soli – tarana je bila sinonim za domaću testeninu koja se čuvala u tegli i koristila kada zatreba. Miris ove supe i danas budi nostalgiju i podseća na detinjstvo u kućama naših baka.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading