Pita koju je moja baba pravila pre 100 godina: Danas se za ovaj proizvdo daju velike pare, a pravi se lako
Penjurlije je najukusnija pita na svetu, a pravi se lako

Sastojci:
300ml vode
1 jaje
25g kvasca
1 kašičica šećera
1,5 kašičice soli
Za premazivanje:
150g domaće masti
50ml ulja
Fil:
400g sira
Preliv:
100 do 150g. belog sira
2 do 3 jaja
Priprema:
U mlaku vodu stavite jedno jaje, kvasac, šećer, so i brašno pa umesite glatko testo.
Kada malo nadođe, podelite testo na 2 dela pa ga premažite sa masti i uljem, a potom filujte sa spanaćem i sirom. Urolajte kako rolat, pa isecite na male komade, poređajte u pleh i zalijte sa umućenim sirom i jajima.
Peći u zagrejanoj rerni na 200c./15min. i na 180c./20min.

Zapečene kiselišarke: Zaboravljeni posni zalogaji od kiselog kupusa i brašna iz srca Šumadije
U vremenima kada se nije imalo, domaćice su znale da od kiselog kupusa i šake brašna naprave toplu, posnu hranu. Kiselišarke su jelo koje se jelo s nogu, uz turšiju i toplu proju – i danas ga gotovo niko ne zna.

Zaboravljeni recept sa Zlatibora: Kako se pravi droženac – zimsko jelo od brašna, čvaraka i proje
U selima zapadne Srbije nekada se svakodnevno pripremao droženac – jednostavno, ali zasitno jelo od mlevene suve proje, čvaraka i domaće masti. Danas se pravi samo u retkim domaćinstvima.


Slani pekmez iz Crne Trave: Zaboravljeno jelo koje spaja šljive, beli luk i začinsko bilje
U planinskim selima jugoistočne Srbije nekada se pripremao neobičan „slani pekmez“ – od kuvanih šljiva, belog luka i divljeg bilja. Bio je dodatak uz kačamak, sir ili suvo meso, a danas ga gotovo niko ne pravi.

Šumadijska slatka pita sa kvasom: Zaboravljeni recept koji se pravio samo kad se rodi muško dete
Nekada je postojala pita koja se nije pravila iz gladi, već iz radosti – slatka, bogata i simbolična, pripremana samo u najradosnijim trenucima života.
Komentari(0)