PRAVE SE NA KRSTOVDAN, A JEDU NA BOGOJAVLJENJE: Tradicionalno srpsko jelo koje se mora naći na vašoj trpezi (RECEPT)
Pihtije koje se spremaju na Krstovdan ostavljaju za Bogojavljenje, a treba reći i da im na slavskoj trpezi za Svetog Jovana pripada važno mesto.

Međutim, pihtije su se našle na spisku „15 najgorih srpskih jela“ koji je objavio „Taste Atlas“.
Pihtije su srpsko jelo koje se pravi od jeftinijih delova svinjskog mesa kao što su glava, kolenica ili skočni zglob. Meso se često kuva zajedno sa biberom, lukom, šargarepom i lovorovim listom dok ne postane toliko mekano da otpadne od kosti. Zajedno sa temeljcem, meso se stavlja u činije koje se zatim ostavi da se ohladi i stegne.
Pihtije se služe narezane kao predjelo, uz hladno kiselo povrće i čašicu rakije.
Možda vas zanima:

SPREMAJU SE NA KRSTOVDAN, A JEDU NA BOGOJAVLJENJE: Najbolji recept za pihtije
Poslužite ih za prazničnu trpezu, bićete oduševljeni koliko su ukusne.

OKO OVOG TRADIONALNOG JELA MIŠLJENJA SU PODELJENA Neki ih obožavaju, drugi ih se gade, a uz ovaj recept nikako nećete pogrešiti
Svaka domaćica ima svoj recept za pripremu pihtija, a mi vam donosimo onaj koji smo više puta isprobali i uverili se da sa njim nema greške.
Možda vas zanima:

SPREMAJU SE NA KRSTOVDAN, A JEDU NA BOGOJAVLJENJE: Najbolji recept za pihtije
Poslužite ih za prazničnu trpezu, bićete oduševljeni koliko su ukusne.

OKO OVOG TRADIONALNOG JELA MIŠLJENJA SU PODELJENA Neki ih obožavaju, drugi ih se gade, a uz ovaj recept nikako nećete pogrešiti
Svaka domaćica ima svoj recept za pripremu pihtija, a mi vam donosimo onaj koji smo više puta isprobali i uverili se da sa njim nema greške.
Možda vas zanima:

SPREMAJU SE NA KRSTOVDAN, A JEDU NA BOGOJAVLJENJE: Najbolji recept za pihtije
Poslužite ih za prazničnu trpezu, bićete oduševljeni koliko su ukusne.

OKO OVOG TRADIONALNOG JELA MIŠLJENJA SU PODELJENA Neki ih obožavaju, drugi ih se gade, a uz ovaj recept nikako nećete pogrešiti
Svaka domaćica ima svoj recept za pripremu pihtija, a mi vam donosimo onaj koji smo više puta isprobali i uverili se da sa njim nema greške.
Pripremite sastojke na vreme, kako biste mogli da prionete na ovaj višečasovni kulinarski posao.
Pihtije - sastojci:
- veća dimljena svinjska kolenica
- 2 sveže svinjske nogice
- 2 dimljene svinjske nogice
- 500 gr junećeg ribića
- 2 lista lorbera
- pola kesice bibera u zrnu
- velika glavica belog luka
- so
- voda
Pihtije - priprema:
Operite svinjske nogice i kolenicu, spustite ih u lonac, dodajte juneći ribić, lorber i biber, pa nalijte vodom i kuvajte na tihoj vatri dok meso dobro ne omekša i počne da se odvaja od kostiju.
Prohladite, pa procedite tečnost i opet je sipajte u dublji sud da provri.
U međuvremenu, odvojite kožuru i meso od kostiju, pa iseckajte, kao što ćete iseckati i meso od junećeg ribića. Rasporedite meso (i iseckanu kožuru, ko voli) po dnu posude u kojoj će biti pihtije.
Proključalu tečnost sipajte na tacnicu, pa proverite da li se dobro lepi. Ako volite čvršće pihtije i tečnost se dobro lepi, nemojte dodavati vodu, već skinite posudu sa šporeta i u nju sipajte očišćen i sitno iseckan beli luk, kao i soli po ukusu.
Ako volite da pihtije budu malo mekše, dolijte još vode i ostavite da provri.
Sve dobro promešajte i sipajte u posudu preko mesa. Ostavite da se ohladi, a onda posudu sa pihtijama prebacite u frižider da odstoji preko noći.
Sutradan kašikom skinite sloj masti koji ume da se „uhvati“ na površini pihtija, pa ih pospite alevom ili ljutom tucanom paprikom, isecite i služite.
Pihtije odlično idu uz proju i kiseli kupus.
(Kurir)

Meso u ćupu: Zaboravljena tehnika srpskih domaćinstava za čuvanje hrane bez frižidera
Kako su naši preci čuvali meso mesecima bez struje i tehnologije — uz pomoć masti, ćupa i znanja koje traje vekovima.

Najukusniji starinski kolač sa jabukama - naše bake su ga redovno pravile: Ne postoji bolji, a ni lakši recept
Lak recept za najukusniju starinsku lenju pitu

Najukusnije krofne od samo 2 sastojka: Gotove za 10 minuta - recept obara sa nogu
Recept za najukusnije krofne od dva sastojka obara sa nogu

Prste da poližeš: Ovo je recept za najsočniju gurmansku pljeskavicu
Prijatno i javite nam kako vam se dopao recept!

Brza večera od samo 4 sastojka gotova očas posla: Naše bake često su ovo spremale, uštedite novac i vreme
Decenijama su uštipci jedno od omiljenih jela ljudi sa Balkana. Naše bake su ih pravile gotovo svakog dana, a veoma su zahvalni, jer se mogu jesti i slatki i slani, a ako pretekne možete u njima uživati i sutra.
Komentari(0)