Jugoslovenke su stalno pravile ovaj kolač! Starinski recept naših bakica će vas oduvati, idealan za praznike

Izvor: Teodora Tojagić

16:00

Gastronomija 0

Meki biskvit koji miriše na kokos i čokoladu dobro je poznat specijalitet

čupavci
Shutterstock

Evo kako se spremaju čuveni čupavci!

Sastojci:

Za biskvit:

3 jajeta

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

200 ml ulja

200 g šećera

300 g brašna

1 kesica praška za pecivo

100 ml mleka

Preliv od čokolade:

100 g čokolade za kuvanje

250 g margarina

200 ml mleka

1 čaša šećera

I još:

200-250 g kokosa

Priprema:

Odvojite belanca od žumanca, pa belanca mikserom umutite. Umešajte šećer pa još malo mutite i dodajte žumanca. Zatim smanjite brzinu pa sipajte mleko i ulje. Pomešajte brašno sa praškom za pecivo, pa dodajte u masu i lagano promešajte kašikom da smesa ne padne. Pleh obložite pek papirom. Zatim pecite dok ne porumeni, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Ostavite da se prohladi, pa secite na kocke. Zagrejte margarin da se otopi pa umešajte čokoladu i dodajte šećer. Sipajte mleko pa pustite da provri. Zatim skinite sa vatre. Umešajte kokos. Umačite kocke u čokoladu pa pospite kolače kokosom. Ređajte kolače na poslužavnik pa stavite u frižider da se prohladi.

peglana kobasica

Kako se pravi peglana kobasica: receptura i tradicija pirotskog kraja

Gastronomija

14:00

1 oktobar, 2025

Peglana kobasica potiče iz Pirota i okolnih sela, a vekovima je bila način da se meso sačuva tokom zime bez zamrzivača i aditiva. Nastala je u stočarskom kraju gde se cenilo da hrana bude prirodna, snažna i dugotrajna. Danas je ovaj specijalitet postao zaštićena oznaka geografskog porekla i ponos pirotskog kraja.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading