FANTASTIČNA POSLASTICA ZA SVE GENERACIJE Savršena plazma torta, bez pečenja, a užitak kao iz snova

Aleksandar Stanojevic

10:33

Gastronomija 0

Za rođendane nema boljeg izbora, svi će je obožavati.

FANTASTIČNA POSLASTICA ZA SVE GENERACIJE Savršena plazma torta, bez pečenja, a užitak kao iz snova
printscreen youtube

 

Sastojci:


Možda vas zanima:

Kora:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

5 belanaca

5 kasika šećera

5 kasika mlevenog plazma keksa

Fil:

15 žumanaca

250 g +4 kašike šećera

1/2 l mleka

2 pudinga sa ukusom slatke pavlake

375 g maslaca/margarina

ostatak od 300 g plazma keksa

100 g bele čokolade

shutterstock

 

I još:

4 krem šlaga sa ukusom vanile

 

Priprema:

Iz pakovanja od 300 g mlevenog plazma keksa odvojite 15 ravnih kašika za 3 kore, ostatak sačuvajte za fil. Umutite belanca, dodajte šećer i mlevenu plazmu pa ispečite kore na 200 stepeni oko 20 minuta.

Za fil na pari skuvajte žumanca sa 250 gšećera, posebno skuvajte pudinge u mleku sa 4 kašike šećera.

Kada se filovi ohlade umutite ih sa margarinom ili maslacem, dodajte ostatak plazma keksa i rendanu belu čokoladu (ja sam ovog puta stavila običnu mlečnu čokoladu) Po uputstvu na kesici umutite šlag pa filujte tortu kora- fil-šlag.

peglana kobasica

Kako se pravi peglana kobasica: receptura i tradicija pirotskog kraja

Gastronomija

14:00

1 oktobar, 2025

Peglana kobasica potiče iz Pirota i okolnih sela, a vekovima je bila način da se meso sačuva tokom zime bez zamrzivača i aditiva. Nastala je u stočarskom kraju gde se cenilo da hrana bude prirodna, snažna i dugotrajna. Danas je ovaj specijalitet postao zaštićena oznaka geografskog porekla i ponos pirotskog kraja.

Komentari(0)

Loading