TORTA KRALJICE MARIJE NAJLEPŠA SRPSKA POSLASTICA Slatkiš koji je često darivala siromašnoj deci, vrlo jednostavna za pripremu
Za ljubitelje oraha nema bolje torte, a pravi se vrlo jednostavno.

Supruga kralja Aleksandra I i majka poslednjeg jugoslovenskog kralja Petra II bila je vrlo neposredna u komunikaciji s narodom. Često su je viđali kako šeta sama, i to u udobnoj obući, a navodno je bila vrlo skromna i velika humanitarka.
Možda vas zanima:

PRAVI DOMAĆI JOGURT Dva jednostavna sastojka dovoljna su da napravite ovaj neverovatni tradicionalni napitak
Donosimo vam sjajan i jednostavan recept za domaći jogurt.

SPECIJALITET SA DUGOM ISTORIJOM Iza recepta za ovu tortu krije se dirljiva ljubavna priča
Autentična srpska poslastica nastala u Paraćinu od koje lokalna samouprava pravi poseban brend.
Možda vas zanima:

PRAVI DOMAĆI JOGURT Dva jednostavna sastojka dovoljna su da napravite ovaj neverovatni tradicionalni napitak
Donosimo vam sjajan i jednostavan recept za domaći jogurt.

SPECIJALITET SA DUGOM ISTORIJOM Iza recepta za ovu tortu krije se dirljiva ljubavna priča
Autentična srpska poslastica nastala u Paraćinu od koje lokalna samouprava pravi poseban brend.
Možda vas zanima:

PRAVI DOMAĆI JOGURT Dva jednostavna sastojka dovoljna su da napravite ovaj neverovatni tradicionalni napitak
Donosimo vam sjajan i jednostavan recept za domaći jogurt.

SPECIJALITET SA DUGOM ISTORIJOM Iza recepta za ovu tortu krije se dirljiva ljubavna priča
Autentična srpska poslastica nastala u Paraćinu od koje lokalna samouprava pravi poseban brend.
Možda vas zanima:

PRAVI DOMAĆI JOGURT Dva jednostavna sastojka dovoljna su da napravite ovaj neverovatni tradicionalni napitak
Donosimo vam sjajan i jednostavan recept za domaći jogurt.

SPECIJALITET SA DUGOM ISTORIJOM Iza recepta za ovu tortu krije se dirljiva ljubavna priča
Autentična srpska poslastica nastala u Paraćinu od koje lokalna samouprava pravi poseban brend.
Možda vas zanima:

PRAVI DOMAĆI JOGURT Dva jednostavna sastojka dovoljna su da napravite ovaj neverovatni tradicionalni napitak
Donosimo vam sjajan i jednostavan recept za domaći jogurt.

SPECIJALITET SA DUGOM ISTORIJOM Iza recepta za ovu tortu krije se dirljiva ljubavna priča
Autentična srpska poslastica nastala u Paraćinu od koje lokalna samouprava pravi poseban brend.
U istoriji je ostalo zabeleženo da je kraljica Marija za praznike obavezno posećivala tadašnji Zavod za siromašnu decu, a tamo nije odlazila praznih ruku: u njima je nosila bogatu tortu sa orasima.
Sastojci za koru:
- 7 belanaca
- 150 grama mlevenih oraha
- 150 grama maslaca
- 70 grama brašna
- 150 grama šećera
- 1 kesica vanilin šećera
Sastojci za fil:
- 7 žumanaca
- 150 grama šećera u prahu
- 2 kesice vanilin šećera
Sastojci za preliv:
- 150 grama šećera
- 5 kašike mleka
- 150 mlevenih oraha
- 50 grama maslaca
- 100 grama seckanih oraha
Priprema kore:
Mikserom dobro umutite sneg od belanaca. U odvojenoj posudi umutit maslac koji odstojao naa sobnoj temperaturi, sa šećerom, pa im postepeno dodajte brašno, orahe i vanilin šećer. Potom ovu smesu kašikama dodajte snegu od belanaca, uz neprestano miksanje manjom brzinom.
Prelijte ovo testo u kalup za pečenje (podmazan ili obložen pek-papirom), pa pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni oko 20 minuta.
Priprema fila:
Dok se testo peče, umutite žumanca i šećer prahu s vanilin šećerom. Smanjite temperaturu rerne na 100 stepeni. Time prelijte koru, pa stavite u rernu na 15 minuta.
Priprema preliva:
Na srednjoj vatri istopite šećer i maslac, pa im dodajte mleko i na kraju mlevene orahe. Kada dobijete kompaktnu masu, njom prelijte tortu i zatim pospite mlevenim ili sitni seckanim orasima.

Zaboravite na žilavo meso: Samo jedan sastojak učiniće da se meso iz gulaša topi u ustima, trik zlata vredan
Postoji jedan jednostavan trik koji će vaš tradicionalni recept podići na potpuno novi nivo.

Mekani kolač s višnjama koji miriše na detinjstvo: Svaki zalogaj je čisto uživanje kojem niko ne može odoleti
Gotov kolač ohladiti, pa ga posuti šećerom u prahu, pa ga nakon toga iseći na kocke.

Čuveni kuvar ovako dinsta luk: Gotov za tren, daleko sočniji i bez mirisa prženja po stanu
Evo kako kuvari dinstaju luk

Kako da zamrznete već skuvani pasulj i koliko dugo može da se čuva u zamrzivaču?
Pasulj je jedna od najčešćih namirnica na balkanskim trpezama. Pored ukusa, bogat je izvor esencijalnih hranljivih materija. Međutim, čuvanje pasulja može biti izazov. Srećom, postoje vredni saveti koji će osigurati dugotrajnost pasulja, od zamrzavanja do skladištenja.

Ovaj riblji paprikaš je čista revolucija ukusa: Vrhunski specijalitet koji ćete tamaniti, odmah zapišite recept
Otkrijte tajne savršenog spoja svežeg povrća, sočne ribe i začina.
Komentari(0)