TORTA KRALJICE MARIJE NAJLEPŠA SRPSKA POSLASTICA Slatkiš koji je često darivala siromašnoj deci, vrlo jednostavna za pripremu
Za ljubitelje oraha nema bolje torte, a pravi se vrlo jednostavno.

Supruga kralja Aleksandra I i majka poslednjeg jugoslovenskog kralja Petra II bila je vrlo neposredna u komunikaciji s narodom. Često su je viđali kako šeta sama, i to u udobnoj obući, a navodno je bila vrlo skromna i velika humanitarka.
Možda vas zanima:

SPECIJALITET SA DUGOM ISTORIJOM Iza recepta za ovu tortu krije se dirljiva ljubavna priča
Autentična srpska poslastica nastala u Paraćinu od koje lokalna samouprava pravi poseban brend.

ČUDNA POJAVA Crveni orah ponovo rodio u Topoli, postoji poseban razlog zašto je baš ove boje (FOTO)
Sa prvim jesenjim danima kreće sakupljanje plodova oraha u mnogim seoskim domaćinstvima, a vredne domaćice čuvaju ih za kolače i likere
Možda vas zanima:

SPECIJALITET SA DUGOM ISTORIJOM Iza recepta za ovu tortu krije se dirljiva ljubavna priča
Autentična srpska poslastica nastala u Paraćinu od koje lokalna samouprava pravi poseban brend.

ČUDNA POJAVA Crveni orah ponovo rodio u Topoli, postoji poseban razlog zašto je baš ove boje (FOTO)
Sa prvim jesenjim danima kreće sakupljanje plodova oraha u mnogim seoskim domaćinstvima, a vredne domaćice čuvaju ih za kolače i likere
Možda vas zanima:

SPECIJALITET SA DUGOM ISTORIJOM Iza recepta za ovu tortu krije se dirljiva ljubavna priča
Autentična srpska poslastica nastala u Paraćinu od koje lokalna samouprava pravi poseban brend.

ČUDNA POJAVA Crveni orah ponovo rodio u Topoli, postoji poseban razlog zašto je baš ove boje (FOTO)
Sa prvim jesenjim danima kreće sakupljanje plodova oraha u mnogim seoskim domaćinstvima, a vredne domaćice čuvaju ih za kolače i likere
Možda vas zanima:

SPECIJALITET SA DUGOM ISTORIJOM Iza recepta za ovu tortu krije se dirljiva ljubavna priča
Autentična srpska poslastica nastala u Paraćinu od koje lokalna samouprava pravi poseban brend.

ČUDNA POJAVA Crveni orah ponovo rodio u Topoli, postoji poseban razlog zašto je baš ove boje (FOTO)
Sa prvim jesenjim danima kreće sakupljanje plodova oraha u mnogim seoskim domaćinstvima, a vredne domaćice čuvaju ih za kolače i likere
Možda vas zanima:

SPECIJALITET SA DUGOM ISTORIJOM Iza recepta za ovu tortu krije se dirljiva ljubavna priča
Autentična srpska poslastica nastala u Paraćinu od koje lokalna samouprava pravi poseban brend.

ČUDNA POJAVA Crveni orah ponovo rodio u Topoli, postoji poseban razlog zašto je baš ove boje (FOTO)
Sa prvim jesenjim danima kreće sakupljanje plodova oraha u mnogim seoskim domaćinstvima, a vredne domaćice čuvaju ih za kolače i likere
U istoriji je ostalo zabeleženo da je kraljica Marija za praznike obavezno posećivala tadašnji Zavod za siromašnu decu, a tamo nije odlazila praznih ruku: u njima je nosila bogatu tortu sa orasima.
Sastojci za koru:
- 7 belanaca
- 150 grama mlevenih oraha
- 150 grama maslaca
- 70 grama brašna
- 150 grama šećera
- 1 kesica vanilin šećera
Sastojci za fil:
- 7 žumanaca
- 150 grama šećera u prahu
- 2 kesice vanilin šećera
Sastojci za preliv:
- 150 grama šećera
- 5 kašike mleka
- 150 mlevenih oraha
- 50 grama maslaca
- 100 grama seckanih oraha
Priprema kore:
Mikserom dobro umutite sneg od belanaca. U odvojenoj posudi umutit maslac koji odstojao naa sobnoj temperaturi, sa šećerom, pa im postepeno dodajte brašno, orahe i vanilin šećer. Potom ovu smesu kašikama dodajte snegu od belanaca, uz neprestano miksanje manjom brzinom.
Prelijte ovo testo u kalup za pečenje (podmazan ili obložen pek-papirom), pa pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni oko 20 minuta.
Priprema fila:
Dok se testo peče, umutite žumanca i šećer prahu s vanilin šećerom. Smanjite temperaturu rerne na 100 stepeni. Time prelijte koru, pa stavite u rernu na 15 minuta.
Priprema preliva:
Na srednjoj vatri istopite šećer i maslac, pa im dodajte mleko i na kraju mlevene orahe. Kada dobijete kompaktnu masu, njom prelijte tortu i zatim pospite mlevenim ili sitni seckanim orasima.
Komentari(0)