Ovo je najbolji podvarak za Svetog Nikolu! Nijedna slava ne može proći bez njega, ko ga proba ostane...
Njegova priprema je jednostavna, a rezultat će oduševiti vaše goste i upotpuniti slavsku atmosferu.

Posni podvarak sa suvim šljivama je pravo gastronomsko osveženje na slavskom stolu za Svetog Nikolu.
Ovo jelo spaja prepoznatljiv ukus kiselog kupusa sa slatkastim notama suvih šljiva, stvarajući delikates koji mnogi smatraju ukusnijim od klasičnog podvarka.
Njegova priprema je jednostavna, a rezultat će oduševiti vaše goste i upotpuniti slavsku atmosferu.
Možda vas zanima:

Zavetna kaša od prosa i meda: Hrana za svece, decu i zahvalnost
Zaboravljeno jelo koje su Srbi spremali kad im se ispuni zavet – u tišini i bez soli

Tamjan pogača – zaboravljeni uskrsni hleb koji se ne jede, već "miriše kuću"
Mirisna pogača sa bosiljkom i cvećem, pečena na Veliki petak i čuvana kao zaštita doma
Možda vas zanima:

Zavetna kaša od prosa i meda: Hrana za svece, decu i zahvalnost
Zaboravljeno jelo koje su Srbi spremali kad im se ispuni zavet – u tišini i bez soli

Tamjan pogača – zaboravljeni uskrsni hleb koji se ne jede, već "miriše kuću"
Mirisna pogača sa bosiljkom i cvećem, pečena na Veliki petak i čuvana kao zaštita doma
Možda vas zanima:

Zavetna kaša od prosa i meda: Hrana za svece, decu i zahvalnost
Zaboravljeno jelo koje su Srbi spremali kad im se ispuni zavet – u tišini i bez soli

Tamjan pogača – zaboravljeni uskrsni hleb koji se ne jede, već "miriše kuću"
Mirisna pogača sa bosiljkom i cvećem, pečena na Veliki petak i čuvana kao zaštita doma
Sastojci:
Možda vas zanima:

Zavetna kaša od prosa i meda: Hrana za svece, decu i zahvalnost
Zaboravljeno jelo koje su Srbi spremali kad im se ispuni zavet – u tišini i bez soli

Tamjan pogača – zaboravljeni uskrsni hleb koji se ne jede, već "miriše kuću"
Mirisna pogača sa bosiljkom i cvećem, pečena na Veliki petak i čuvana kao zaštita doma
Možda vas zanima:

Zavetna kaša od prosa i meda: Hrana za svece, decu i zahvalnost
Zaboravljeno jelo koje su Srbi spremali kad im se ispuni zavet – u tišini i bez soli

Tamjan pogača – zaboravljeni uskrsni hleb koji se ne jede, već "miriše kuću"
Mirisna pogača sa bosiljkom i cvećem, pečena na Veliki petak i čuvana kao zaštita doma
1 kg kiselog kupusa (ribani ili isečen na trakice)
2 glavice crnog luka
3 čena belog luka 100 g suvih šljiva
2 dl ulja
1 kašičica aleve paprike
So i biber po ukusu
2 lista lovora
1 kašika suvog začina (po želji)
2 dl vode ili povrtnog bujona
Priprema:
Priprema kupusa
Kiseli kupus dobro isperite vodom ako je previše slan ili kiseo. Zatim ga ocedite i sitno iseckajte ili koristite ribani kupus.
Dinstanje luka
U velikoj šerpi ili dubljem tiganju zagrejte ulje. Dodajte sitno seckani crni luk i dinstajte ga dok ne postane staklast. Dodajte i sitno seckani beli luk, pa kratko propržite.
Dodavanje kupusa
Ubacite pripremljeni kiseli kupus u šerpu sa lukom. Dobro promešajte da se sjedini sa lukom i uljem. Dodajte alevu papriku, suvi začin, lovorov list, so i biber po ukusu.
Suve šljive
Dodajte suve šljive, koje prethodno možete kratko potopiti u mlaku vodu da omekšaju. Promešajte ih sa kupusom da se ravnomerno rasporede.
Dinstanje i pečenje
Nalijte vodu ili povrtni bujon, pa poklopite šerpu i kuvajte na tihoj vatri oko 30 minuta, povremeno mešajući.
Nakon dinstanja, prebacite podvarak u pleh ili vatrostalnu posudu i stavite u prethodno zagrejanu rernu na 180°C. Pecite još oko 20-30 minuta, dok kupus ne dobije lepu boju i miris, a suve šljive ne puste svoju slatkastu aromu.
Posluživanje
Posni podvarak sa suvim šljivama servirajte topao, kao glavno jelo ili prilog uz posnu slavsku trpezu. Ovo jelo odlično ide uz domaći hleb ili projice.

5 proverenih i ukusnih recepata za džemove koji se najčešće prave u maju: Sa rumom i višnjama vole odrasli, a od jagoda je omiljeni deci
Maj je idealno vreme za pripremu domaćih džemova jer počinje sezona sočnog, zrelog voća, posebno jagoda

TAJNI SASTOJAK ZA PALAČINKE: Dodajte jednu stvar u testo i one će biti mekane i neće se lepiti za tiganj
Palačinke su omiljeni doručak i u slatkoj i u slanoj varijanti i ne postoji osoba koja ih nije pravila ili bar pokušala.

Najsočnija punjena pita koja se topi pod nepcima: Stare domaćice znaju šta valja, ukusan obrok spreman za 20 minuta
Donosimo vam najbolji recept za punjenu pitu koja se sprema očas posla.

MAKEDONCI SAMO OVAKO PRAVE PRŽENICE: Hleb potapaju u OVO zato su MEKŠE od NAŠIH, recept kakav NISTE VIDELI
Makedonski recept za prženice napravite deci za doručak

Jedete li i vi krastavac i paradajz zajedno u salati? Evo šta može da se desi vašem organizmu
Ruska nutricionistica Alena Paretsku da objašnjava u čemu je tajna
Komentari(0)