NAJSKUPLJI SIR NA SVETU PROIZVODI SE U SRBIJI Kilogram ovog sira košta oko 1.000 evra, i nalazi se na 12. mestu najskupljih namirnica sveta
Pule je magareći sir, beo, gust, specifičan po svom ukusu i mirisu, i ono najbitnije veoma je zdrav.

Proizvodi se nigde drugo nego u našoj zemlji, po narudžbini, a pravi se isključivo od magarećeg mleka. Kilogram ovog sira košta oko 1.000 evra, što je ovaj proizvod smestilo na – 12. mesto liste na kojoj se nalazi 20 najskupljih namirnica čitavog sveta.

shutterstock
Magareći sir poseban je iz više razloga, prvenstveno potrebno je oko 25 litara magarećeg mleka da bi se proizveo 1 kilogram ovog belog sira. Poređenja radi – potrebno je 10 litara kravljeg mleka da bi se napravila kila sira. Treba takođe imati na umu da su u pitanju magarci. A svi znamo koliko su to tvrdoglave životinje.
Pule sadrži samo jedan posto mlečne masti. Štaviše, magereće mleko sadrži i druge dragocene sastojke koji se gube ukoliko se ovo mleko prokuva. Jedan od njih je i vitamin C čija je koncentracija 60 puta veća u magarećem nego u kravljem mleku. I kao da to sve nije dovoljno, magareće mleko sadrži i antialergene.

shutterstock
Proizvođač ovog sira je čovek po imenu Slobodan Simić koji se sa svojim timom farmera od 2012. godine bavi proizvodnjom sira za koju je neophodno ‘’zlatno’’ magareće mleko. Trenutno više od 200 magarica žive u prirodnom rezervatu Zasavica koje se nalazi na severu Srbije.
Do sada najskuplji sir bio je od mleka losa, sa cenom od 500 evra. Međutim, magareći sir preuzeo je vodeće mesto.
I sam Novak Đoković veliki je ljubitelj ovog sira, te je 2013. kupio godišnju zalihu kako bi imao nešto sasvim posebno na meniju svojih restorana.

shutterstock

Zaboravite na žilavo meso: Samo jedan sastojak učiniće da se meso iz gulaša topi u ustima, trik zlata vredan
Postoji jedan jednostavan trik koji će vaš tradicionalni recept podići na potpuno novi nivo.

Mekani kolač s višnjama koji miriše na detinjstvo: Svaki zalogaj je čisto uživanje kojem niko ne može odoleti
Gotov kolač ohladiti, pa ga posuti šećerom u prahu, pa ga nakon toga iseći na kocke.

Čuveni kuvar ovako dinsta luk: Gotov za tren, daleko sočniji i bez mirisa prženja po stanu
Evo kako kuvari dinstaju luk

Kako da zamrznete već skuvani pasulj i koliko dugo može da se čuva u zamrzivaču?
Pasulj je jedna od najčešćih namirnica na balkanskim trpezama. Pored ukusa, bogat je izvor esencijalnih hranljivih materija. Međutim, čuvanje pasulja može biti izazov. Srećom, postoje vredni saveti koji će osigurati dugotrajnost pasulja, od zamrzavanja do skladištenja.

Ovaj riblji paprikaš je čista revolucija ukusa: Vrhunski specijalitet koji ćete tamaniti, odmah zapišite recept
Otkrijte tajne savršenog spoja svežeg povrća, sočne ribe i začina.
Komentari(0)