NAJSKUPLJI SIR NA SVETU PROIZVODI SE U SRBIJI Kilogram ovog sira košta oko 1.000 evra, i nalazi se na 12. mestu najskupljih namirnica sveta
Pule je magareći sir, beo, gust, specifičan po svom ukusu i mirisu, i ono najbitnije veoma je zdrav.

Proizvodi se nigde drugo nego u našoj zemlji, po narudžbini, a pravi se isključivo od magarećeg mleka. Kilogram ovog sira košta oko 1.000 evra, što je ovaj proizvod smestilo na – 12. mesto liste na kojoj se nalazi 20 najskupljih namirnica čitavog sveta.

shutterstock
Magareći sir poseban je iz više razloga, prvenstveno potrebno je oko 25 litara magarećeg mleka da bi se proizveo 1 kilogram ovog belog sira. Poređenja radi – potrebno je 10 litara kravljeg mleka da bi se napravila kila sira. Treba takođe imati na umu da su u pitanju magarci. A svi znamo koliko su to tvrdoglave životinje.
Pule sadrži samo jedan posto mlečne masti. Štaviše, magereće mleko sadrži i druge dragocene sastojke koji se gube ukoliko se ovo mleko prokuva. Jedan od njih je i vitamin C čija je koncentracija 60 puta veća u magarećem nego u kravljem mleku. I kao da to sve nije dovoljno, magareće mleko sadrži i antialergene.

shutterstock
Proizvođač ovog sira je čovek po imenu Slobodan Simić koji se sa svojim timom farmera od 2012. godine bavi proizvodnjom sira za koju je neophodno ‘’zlatno’’ magareće mleko. Trenutno više od 200 magarica žive u prirodnom rezervatu Zasavica koje se nalazi na severu Srbije.
Do sada najskuplji sir bio je od mleka losa, sa cenom od 500 evra. Međutim, magareći sir preuzeo je vodeće mesto.
I sam Novak Đoković veliki je ljubitelj ovog sira, te je 2013. kupio godišnju zalihu kako bi imao nešto sasvim posebno na meniju svojih restorana.

shutterstock

"Leto u tegli" je hit koji morate da probate: Recept za najukusniju zimsku salatu koja puca od vitamina i preukusna je
Upravo sada, dok sezona još traje, postavljamo temelje budućih gastronomski užitaka, onih tegli koje će vas, usred zime, podsećati na sunce, zrele paradajze i hrskanje svežeg krastavca.

Zaboravljeni specijalitet Homolja: Recept za belmuž kakav su pravile naše prabake
Jelo koje spaja jednostavnost i snagu, a potiče iz srca istočne Srbije
Pod zubima hrska, ukus je takav da ćete smazati celu teglu: Leskovački recept za PEGLANU PAPRIKU koja nema konkurenciju
Sočne crvene paprike su već odavno na pijacama i sad je pravo vreme da krenete u pripremu zimnice, a ovaj recept će vas raspametiti

Zašto je prženi sir u našim domaćinstvima bio znak izobilja
U vreme kada su sela živela od stočarstva, sir je bio osnovna namirnica u domaćinstvu. Osim svežeg i suvog, u nekim krajevima Srbije spremao se i na poseban način – pržen na masti, dok ne postane kremast i maziv. Danas retko poznat, ovaj specijalitet bio je pravi delikates u prošlim vremenima.

Cela kuća će mirisati na detinjstvo: Recept za starinsku štrudlu sa jabukama, spolja hrskava unutra meka kao duša
Ako želiš brz i jednostavan desert koji će osvojiti sve, ova štrudla od jabuka je pravi izbor.
Komentari(0)