NAJSKUPLJI SIR NA SVETU PROIZVODI SE U SRBIJI Kilogram ovog sira košta oko 1.000 evra, i nalazi se na 12. mestu najskupljih namirnica sveta
Pule je magareći sir, beo, gust, specifičan po svom ukusu i mirisu, i ono najbitnije veoma je zdrav.

Proizvodi se nigde drugo nego u našoj zemlji, po narudžbini, a pravi se isključivo od magarećeg mleka. Kilogram ovog sira košta oko 1.000 evra, što je ovaj proizvod smestilo na – 12. mesto liste na kojoj se nalazi 20 najskupljih namirnica čitavog sveta.

shutterstock
Magareći sir poseban je iz više razloga, prvenstveno potrebno je oko 25 litara magarećeg mleka da bi se proizveo 1 kilogram ovog belog sira. Poređenja radi – potrebno je 10 litara kravljeg mleka da bi se napravila kila sira. Treba takođe imati na umu da su u pitanju magarci. A svi znamo koliko su to tvrdoglave životinje.
Pule sadrži samo jedan posto mlečne masti. Štaviše, magereće mleko sadrži i druge dragocene sastojke koji se gube ukoliko se ovo mleko prokuva. Jedan od njih je i vitamin C čija je koncentracija 60 puta veća u magarećem nego u kravljem mleku. I kao da to sve nije dovoljno, magareće mleko sadrži i antialergene.

shutterstock
Proizvođač ovog sira je čovek po imenu Slobodan Simić koji se sa svojim timom farmera od 2012. godine bavi proizvodnjom sira za koju je neophodno ‘’zlatno’’ magareće mleko. Trenutno više od 200 magarica žive u prirodnom rezervatu Zasavica koje se nalazi na severu Srbije.
Do sada najskuplji sir bio je od mleka losa, sa cenom od 500 evra. Međutim, magareći sir preuzeo je vodeće mesto.
I sam Novak Đoković veliki je ljubitelj ovog sira, te je 2013. kupio godišnju zalihu kako bi imao nešto sasvim posebno na meniju svojih restorana.

shutterstock

POSNE PALAČINKE: Recept za post na vodi
Posne palačinke se mogu filovati džemom, voćem ili posnim kremom po želji.

Ko proba posnu rusku salatu neće se pokajati: Jedan sastojak daje joj poseban šmek, svaki zalogaj je uživanje
Brzo se pravi, a ukus osvaja.

Sremuš salata – prolećni eliksir zdravlja koji čisti organizam
Sremuš, poznat i kao divlji beli luk, jedan je od najmoćnijih prolećnih darova prirode. Ova osvežavajuća salata ne samo da je ukusna, već i pomaže u detoksikaciji organizma.

Kako da krofne budu supermekane, ali ne i masne? 5 saveta zahvaljujući kojima ćete postati majstor za slatko pecivo
Ukoliko vam se dešava da vam krofne budu previše masne i "teške" ili da budu suve i zagore, verovatno pravite neku sitnu grešku koje niste ni svesni.

Recept za originalnu vojvođansku štrudlu s makom
Najmekša i najukusnija štrudla koja miriše na detinjstvo
Komentari(0)