NAJSKUPLJI SIR NA SVETU PROIZVODI SE U SRBIJI Kilogram ovog sira košta oko 1.000 evra, i nalazi se na 12. mestu najskupljih namirnica sveta
Pule je magareći sir, beo, gust, specifičan po svom ukusu i mirisu, i ono najbitnije veoma je zdrav.

Proizvodi se nigde drugo nego u našoj zemlji, po narudžbini, a pravi se isključivo od magarećeg mleka. Kilogram ovog sira košta oko 1.000 evra, što je ovaj proizvod smestilo na – 12. mesto liste na kojoj se nalazi 20 najskupljih namirnica čitavog sveta.

shutterstock
Magareći sir poseban je iz više razloga, prvenstveno potrebno je oko 25 litara magarećeg mleka da bi se proizveo 1 kilogram ovog belog sira. Poređenja radi – potrebno je 10 litara kravljeg mleka da bi se napravila kila sira. Treba takođe imati na umu da su u pitanju magarci. A svi znamo koliko su to tvrdoglave životinje.
Pule sadrži samo jedan posto mlečne masti. Štaviše, magereće mleko sadrži i druge dragocene sastojke koji se gube ukoliko se ovo mleko prokuva. Jedan od njih je i vitamin C čija je koncentracija 60 puta veća u magarećem nego u kravljem mleku. I kao da to sve nije dovoljno, magareće mleko sadrži i antialergene.

shutterstock
Proizvođač ovog sira je čovek po imenu Slobodan Simić koji se sa svojim timom farmera od 2012. godine bavi proizvodnjom sira za koju je neophodno ‘’zlatno’’ magareće mleko. Trenutno više od 200 magarica žive u prirodnom rezervatu Zasavica koje se nalazi na severu Srbije.
Do sada najskuplji sir bio je od mleka losa, sa cenom od 500 evra. Međutim, magareći sir preuzeo je vodeće mesto.
I sam Novak Đoković veliki je ljubitelj ovog sira, te je 2013. kupio godišnju zalihu kako bi imao nešto sasvim posebno na meniju svojih restorana.

shutterstock

JELO KOJE MIRIŠE NA DETINJSTVO: Jedini pravi starinski recept za FLEKICE sa kupusom!
Mnogi kažu da je ovo hrana koja ih podseća na detinjstvo...

Teleća čorba kao iz restorana, prava kafanska: Greje dušu, krepi telo - puna vitamina i minerala
Ručak "na kašiku" svima je omiljeni, a ovaj recept je za čorbu kojoj niko ne može odoleti

Nikad niste probali ovakvu prelivenu pitu: Bakin recept osvaja na prvi zalogaj, sa tanjira nestaje sve za tili čas
Majstorski recept kojem neće odoleti nijedna domaćica.

Najukusnije punjene paprike na starinski način: Domaćice, ovaj recept morate da zapišete - bolji ne postoji
Ovo tradicionalno jelo se najčešće pravi od osnovnih sastojaka

5 proverenih i ukusnih recepata za džemove koji se najčešće prave u maju: Sa rumom i višnjama vole odrasli, a od jagoda je omiljeni deci
Maj je idealno vreme za pripremu domaćih džemova jer počinje sezona sočnog, zrelog voća, posebno jagoda
Komentari(0)