NJEGOVO VELIČANSTVO SUDŽUK Pikatna kobasica sa kimom, crvenom paprikom i belim lukom

M. M.

16:00

Gastronomija 0

Sudžuk - Kod nas su čuveni užički, novopazarski, sjenički i kosovski. Koristimo ih i sirove i pržene i pečene.

NJEGOVO VELIČANSTVO SUDŽUK Pikatna kobasica sa kimom, crvenom paprikom i belim lukom

Ime ovog mesnog specijaliteta – sudžuk – usvojeno je u istom obliku kod nas i u jezicima u regionu i šire (pa tako i bugarskom, grčkom, ruskom, jermenskom i arapskom). Poreklom vodi od srodne turske reči koja znači kobasica.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Norbert Németh (@norbert.nemeth.586)

Sada pripada svim ovim nacionalnim kuhinjama, a tradicionalno se nam je najverovatnije stigao iz osmanske.

Sastoji od mlevenog mesa (obično govedine, ali i prasetine ili jagnjetine, a u nekim receptima se koristi i konjsko meso, kao u Kazahstanu i Kirgistanu, na primer) i raznih začina, uključujući peskavicu, kim, ruj, beli luk, so i crvenu papriku koji se unose u kobasicu i suše nekoliko nedelja. Sudžuk može biti više ili manje ljut, prilično je slan i ima visok sadržaj masti.

Kod nas su čuveni užički, novopazarski, sjenički i kosovski.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Pazarnica (@pazarnica)

Može se koristiti sirov, ali takođe i pržiti, mešati sa jajima i dodavati raznim aromatičnim jelima, dok se veći komadi peku.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading