NJEGOVO VELIČANSTVO SUDŽUK Pikatna kobasica sa kimom, crvenom paprikom i belim lukom
Sudžuk - Kod nas su čuveni užički, novopazarski, sjenički i kosovski. Koristimo ih i sirove i pržene i pečene.
Ime ovog mesnog specijaliteta – sudžuk – usvojeno je u istom obliku kod nas i u jezicima u regionu i šire (pa tako i bugarskom, grčkom, ruskom, jermenskom i arapskom). Poreklom vodi od srodne turske reči koja znači kobasica.
View this post on Instagram
Možda vas zanima:
NAJSTARIJI SRPSKI KOLAČ Omiljena poslastica hajduka i srpskih vojnika, nikad se ne kvari
Danas, retko ko zna za Šljivka, srpski kolač koji su nekada spremale naše prabake!
TRADICIONALNO JELO U SRBIJI Specijalitet koji su naši preci jeli vekovima unazad
Naš narod je oduvek volelo dobro da pojede i popije, ali je isto tako i siromaštvo bilo sastavni deo njihovih života, upravo ono je iznedrilo veliki broj jela koja se jednostavno pripremaju a veoma su hranjiva.
Možda vas zanima:
NAJSTARIJI SRPSKI KOLAČ Omiljena poslastica hajduka i srpskih vojnika, nikad se ne kvari
Danas, retko ko zna za Šljivka, srpski kolač koji su nekada spremale naše prabake!
TRADICIONALNO JELO U SRBIJI Specijalitet koji su naši preci jeli vekovima unazad
Naš narod je oduvek volelo dobro da pojede i popije, ali je isto tako i siromaštvo bilo sastavni deo njihovih života, upravo ono je iznedrilo veliki broj jela koja se jednostavno pripremaju a veoma su hranjiva.
Možda vas zanima:
NAJSTARIJI SRPSKI KOLAČ Omiljena poslastica hajduka i srpskih vojnika, nikad se ne kvari
Danas, retko ko zna za Šljivka, srpski kolač koji su nekada spremale naše prabake!
TRADICIONALNO JELO U SRBIJI Specijalitet koji su naši preci jeli vekovima unazad
Naš narod je oduvek volelo dobro da pojede i popije, ali je isto tako i siromaštvo bilo sastavni deo njihovih života, upravo ono je iznedrilo veliki broj jela koja se jednostavno pripremaju a veoma su hranjiva.
Sada pripada svim ovim nacionalnim kuhinjama, a tradicionalno se nam je najverovatnije stigao iz osmanske.
Sastoji od mlevenog mesa (obično govedine, ali i prasetine ili jagnjetine, a u nekim receptima se koristi i konjsko meso, kao u Kazahstanu i Kirgistanu, na primer) i raznih začina, uključujući peskavicu, kim, ruj, beli luk, so i crvenu papriku koji se unose u kobasicu i suše nekoliko nedelja. Sudžuk može biti više ili manje ljut, prilično je slan i ima visok sadržaj masti.
Kod nas su čuveni užički, novopazarski, sjenički i kosovski.
View this post on Instagram
Može se koristiti sirov, ali takođe i pržiti, mešati sa jajima i dodavati raznim aromatičnim jelima, dok se veći komadi peku.
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
BONUS VIDEO:
MELJANIK Staro šumadijsko jelo, prste da poližeš!
Ovo starinsko jelo se priprema od kuvanog, pa pasiranog pasulja, zaprženog i zapečenog u rerni i idealno je za one koji poste.
Čkalja je ovo jelo obožavao, a Srbe vraća u detinjstvo: Ovo je bio njegov recept, strogo se držao ovih pravila
Glumac je jednom prilikom otkrio svoj recept za ovo staro jelo
DOMAĐI ĐEVREK: Doručak po svačijem ukusu
Ako vam ponestane ideja šta spremiti za doručak
Polovina Srba je zaboravila na ove kiflice, a one su remek delo: Priprema je toliko prosta da je smešno
Recept za kokos kiflice je jednostavan, pa ih možete odmah napraviti.
Ovo su 3 najbolje i najomiljenije torte za slavu: Gosti ih najviše vole, a domaćice najčešće spremaju
Jedan od nezaobilaznih elemenata slavske trpeze, koja je prepuna raznovrsnih jela i specijaliteta, svakako je slavska torta.
Komentari(0)