POD ŠLJIVOM IMA MESTA ZA SVE Lekovita voćka koja je simbol Srbije
Izuzetno su pogodne za zdravlje creva, jer podstiču varenje i ubrzavaju metabolizam.

Kažu da postoji proročanstvo da će jednog dana Srba biti taman toliko da stanu pod jednu šljivu. Ako dođe do toga bolje bi bilo da to bude najveća šljiva koju je moguće zamisliti. Bilo kako bilo moto Srba bi mogao da bude „pod šljivom ima mesta za sve, a šljive ima dosta za svakog“. Nema šta se ne može sa njom i pokazuje se kao najkorisnija voćka Šljiva je odavno poznata kao veoma korisna namirnica za organizam. Sladak i sočni ukus šljiva je samo jedan od razloga da ih uključite u svakodnevnu ishranu.
Postoji mnogo vrsta šljiva, a sve su one bogate ugljenim hidratima, imaju nizak nivo masnoća i kalorija, pune su vitamina A, C i E, kalcijuma, magnezijuma, vlakana i kalijuma. Evo kako uttiču na zdravlje čitavog organizma.
Štite srce
Jedna sveža šljiva u proseku sadrži 113 mg kalijuma, minerala koji pomaže pri kontroli visokog krvnog pritiska i smanjuje rizik od moždanog udara.
Pomažu kod probave
Suve šljive su kao stvorene da pomažu crevima da rade svoj posao. Zalihu suvih šljiva možete pripremiti vrlo jednostavno: Potopite suve šljive u sveže prokuvanu vodu, ohladite i spremite u zatvorenu posudu u frižider.
Smanjuju nivo šećera u krvi
Šljive imaju nizak glikemijski indeks, što znači da vam mogu pomoći u kontroli regulisanja nivoa šećera u krvi i smanjiti rizik od tipa 2 dijabetesa.
Pomažu kostima
100 grama suvih šljiva dnevno (oko 10 šljiva) povećava gustoću kostiju u kičmi i podlaktici.
Poboljšavaju pamćenje
Samo 3 do 4 suve šljive dnevno mogu da pomognu u neutralizaciji ćelije štetnih slobodnih radikala koji negativno utiču na pamćenje.

Starinski recept s kojim nema promašaja: Jedan sastojak uštipcima daće poseban šmek, nećete znati kad vam je dosta
Uštipci su uvek odličan izbor za doručak ili večeru.

Starinsko jelo sa krompirom koje su zaboravili mnogi: Jeftin obrok koji se lako sprema, a obožavaće ga baš svi
Za sve ljubitelje krompira ovo će biti pravi užitak.

I za vreme posta najveći gurmani mogu da uživaju: Sarma prste da poližete, ona s mesom vam više neće pasti na pamet
Posna trpeza može biti podjednako ukusna kao i mrsna.

OVAKO NASTAJU "BOMBONE OD SVINJE" Srpski čvarci po ukusu i kvalitetu jedinstveni u celom svetu!
Sa prvim hladnim danima srpski domaćini već razmišljaju kako da zagreju stomak.

KRALJICA SRPSKE TRPEZE Najbolji recept za lisnatu pogaču
Lisnata pogača je kraljica domaćih trpeza – mekana, slojevita i prepuna ukusa, topi se u ustima i mami mirisom iz rerne.
Komentari(0)