POD ŠLJIVOM IMA MESTA ZA SVE Lekovita voćka koja je simbol Srbije
Izuzetno su pogodne za zdravlje creva, jer podstiču varenje i ubrzavaju metabolizam.

Kažu da postoji proročanstvo da će jednog dana Srba biti taman toliko da stanu pod jednu šljivu. Ako dođe do toga bolje bi bilo da to bude najveća šljiva koju je moguće zamisliti. Bilo kako bilo moto Srba bi mogao da bude „pod šljivom ima mesta za sve, a šljive ima dosta za svakog“. Nema šta se ne može sa njom i pokazuje se kao najkorisnija voćka Šljiva je odavno poznata kao veoma korisna namirnica za organizam. Sladak i sočni ukus šljiva je samo jedan od razloga da ih uključite u svakodnevnu ishranu.
Postoji mnogo vrsta šljiva, a sve su one bogate ugljenim hidratima, imaju nizak nivo masnoća i kalorija, pune su vitamina A, C i E, kalcijuma, magnezijuma, vlakana i kalijuma. Evo kako uttiču na zdravlje čitavog organizma.
Štite srce
Jedna sveža šljiva u proseku sadrži 113 mg kalijuma, minerala koji pomaže pri kontroli visokog krvnog pritiska i smanjuje rizik od moždanog udara.
Pomažu kod probave
Suve šljive su kao stvorene da pomažu crevima da rade svoj posao. Zalihu suvih šljiva možete pripremiti vrlo jednostavno: Potopite suve šljive u sveže prokuvanu vodu, ohladite i spremite u zatvorenu posudu u frižider.
Smanjuju nivo šećera u krvi
Šljive imaju nizak glikemijski indeks, što znači da vam mogu pomoći u kontroli regulisanja nivoa šećera u krvi i smanjiti rizik od tipa 2 dijabetesa.
Pomažu kostima
100 grama suvih šljiva dnevno (oko 10 šljiva) povećava gustoću kostiju u kičmi i podlaktici.
Poboljšavaju pamćenje
Samo 3 do 4 suve šljive dnevno mogu da pomognu u neutralizaciji ćelije štetnih slobodnih radikala koji negativno utiču na pamćenje.

Slavica otkrila starinski recept za najbolji pinđur: Njena porodica ga tamani, a obožavaćete ga i vi
Porodica Rokvić i ove godine spremno dočekuje zimu.

TRIKOVI NAJBOLJIH DOMAĆICA: Proverite koliko je jaje staro
Ova brza i jednostavna metoda može vam uštedeti novac, ali i sačuvati zdravlje.

Majstorski burek prste da poližete: Starinski recept kojem niko ne može da odoli, obožavaće ga i najveći gurmani
Ukoliko probate ovaj recept pekara vam više neće pasti na pamet.

Proces pravljenja duvan čvaraka: korak po korak do užičkog blaga
Među svim specijalitetima od mesa, jedno jelo zauzima posebno mesto u srcima gurmana – duvan čvarci. Ovaj užički specijalitet odavno je postao simbol tradicije, a zbog svog ukusa i posebnog načina pripreme proglašen je i zaštićenim proizvodom sa geografskim poreklom.

Najlepša poslastica za početak jeseni: Kolač sa šljivama gotov za tren oka, miriše na detinjstvo
Umutite jaja sa šećerom dok smesa ne postane svetlije žuta
Komentari(0)