POD ŠLJIVOM IMA MESTA ZA SVE Lekovita voćka koja je simbol Srbije

M. M.

11:00

Gastronomija 0

Izuzetno su pogodne za zdravlje creva, jer podstiču varenje i ubrzavaju metabolizam.

POD ŠLJIVOM IMA MESTA ZA SVE Lekovita voćka koja je simbol Srbije
Shutterstock

 

Kažu da postoji proročanstvo da će jednog dana Srba biti taman toliko da stanu pod jednu šljivu. Ako dođe do toga bolje bi bilo da to bude najveća šljiva koju je moguće zamisliti. Bilo kako bilo moto Srba bi mogao da bude „pod šljivom ima mesta za sve, a šljive ima dosta za svakog“. Nema šta se ne može sa njom i pokazuje se kao najkorisnija voćka  Šljiva je odavno poznata kao veoma korisna namirnica za organizam. Sladak i sočni ukus šljiva je samo jedan od razloga da ih uključite u svakodnevnu ishranu.

Postoji mnogo vrsta šljiva, a sve su one bogate ugljenim hidratima, imaju nizak nivo masnoća i kalorija, pune su vitamina A, C i E, kalcijuma, magnezijuma, vlakana i kalijuma. Evo kako uttiču na zdravlje čitavog organizma.

Štite srce

Jedna sveža šljiva u proseku sadrži 113 mg kalijuma, minerala koji pomaže pri kontroli visokog krvnog pritiska i smanjuje rizik od moždanog udara.

Pomažu kod probave

Suve šljive su kao stvorene da pomažu crevima da rade svoj posao. Zalihu suvih šljiva možete pripremiti vrlo jednostavno: Potopite suve šljive u sveže prokuvanu vodu, ohladite i spremite u zatvorenu posudu u frižider.

Smanjuju nivo šećera u krvi

Šljive imaju nizak glikemijski indeks, što znači da vam mogu pomoći u kontroli regulisanja nivoa šećera u krvi i smanjiti rizik od tipa 2 dijabetesa.

Pomažu kostima

100 grama suvih šljiva dnevno (oko 10 šljiva) povećava gustoću kostiju u kičmi i podlaktici.

Poboljšavaju pamćenje

Samo 3 do 4 suve šljive dnevno mogu da pomognu u neutralizaciji ćelije štetnih slobodnih radikala koji negativno utiču na pamćenje.

Komentari(0)

Loading