Jelo koje će vas oduševiti: Starinski recept za kraljicu pita, nećete se pokajati ako probate čuveni propeć
Jug Srbije i dalje čuva duh starih gastronomskih pikanterija, a ovo je jedna koja opstaje vekovima

U Vranju kažu ako ne znaš da napraviš samsu, banicu i propeć, nikad se nećeš udati. Da li je to tačno niko nije siguran, ali ono u šta smo sigurni jeste da čim jednom probate propeć osvojiće vas svojim ukusom i mirisom.
Propeć je kraljica vranjskih pita, neki je prave sa testom bez kvasca, a neki za nju odvajaju deo testa od onog umešenog za hleb.
Ono što ovu pitu razlikuje od svih drugih je to što je za njenu pripremu potrebna isključivo vrela mast, da bi testo bilo hrskavo, lisnato, a ipak meko.
Možda vas zanima:

VRAĆAJU U DETINJSTVO Starinski medenjaci koji se tope u ustima
Medenjaci su starinski kolači koji svojim mirisom na med i cimet vraćaju u vreme detinjstva, u vreme porodičnih okupljanja i praznika.

Mama Buba napravila PROJU po receptu iz 19. veka i raspametila domaćice: VELIKI SRPSKI KUVAR od zaborava sačuvao pravo blago
Recept za proju iz 19. veka sadrži i neke neobične dodatke, na primer šećer. Proja, staro srpsko jelo, tradicionalno se pravi od kukuruznog brašna, vode i soli.
Možda vas zanima:

VRAĆAJU U DETINJSTVO Starinski medenjaci koji se tope u ustima
Medenjaci su starinski kolači koji svojim mirisom na med i cimet vraćaju u vreme detinjstva, u vreme porodičnih okupljanja i praznika.

Mama Buba napravila PROJU po receptu iz 19. veka i raspametila domaćice: VELIKI SRPSKI KUVAR od zaborava sačuvao pravo blago
Recept za proju iz 19. veka sadrži i neke neobične dodatke, na primer šećer. Proja, staro srpsko jelo, tradicionalno se pravi od kukuruznog brašna, vode i soli.
Možda vas zanima:

VRAĆAJU U DETINJSTVO Starinski medenjaci koji se tope u ustima
Medenjaci su starinski kolači koji svojim mirisom na med i cimet vraćaju u vreme detinjstva, u vreme porodičnih okupljanja i praznika.

Mama Buba napravila PROJU po receptu iz 19. veka i raspametila domaćice: VELIKI SRPSKI KUVAR od zaborava sačuvao pravo blago
Recept za proju iz 19. veka sadrži i neke neobične dodatke, na primer šećer. Proja, staro srpsko jelo, tradicionalno se pravi od kukuruznog brašna, vode i soli.
U nju ide veoma malo sira, a više jaja i mleka. To nadevu daje teksturu pudinga. To je razlikuje od svih drugih pita.
Sastojci:
500 g testa (kao za hleb)
po ukusu soli
100 g rastopljene, vrele masti (ne margarin, ne maslac, već svinjska mast)
malo brašna za posipanje
5, 6 jaja
250 g sira
pola litra mleka
Priprema:
Zamesiti testo kao kada mesite hleb, pa ga podeliti na 8 loptica. Nakon toga ih staviti na pobrašnjenu radnu površinu i rastanjiti oklagijom na prečnik koji odgovara plehu u kojem pečete. Najčešće je to okrugli pleh, a dimenzije prečnika jufkice su oko 15 cm.
Na prvu jufkicu kašikom sipati vrelu mast, kašiku do dve, tako da zacvrči u dodiru sa testom. Potom posuti sa malo brašna, pa na nju staviti drugu prethodno istanjenu jufkicu.
Tako ređati 4 jufke, a poslednju ne treba prelivati sa mašću. Potom svaku jufkicu rastanjiti tako da bude veća od posude u kojoj ćete peći pitu. Pleh ne treba da bude mali, pita ne sme da raste i da bude debela. Najbolje su tepsije srenje veličine.
U podmazanu tepsiju ili pleh staviti prvu koru, tako da krajevi vire van nje. Za fil pomešati viljuskom sve sastojke, ovlaš, ne muteći mnogo. Polovinu te tečne mase sipati na koru.
Onda ide druga kora, a da bi bila šupljikava potrebno je malo je nagužvati.
Preko te kore sipati ostatak fila, a krajeve prve kore zavrnuti na fil da sredina ostane nepokrivena.
Ostatkom vrele masti preliti celu pitu.Zagrjati rernu na 250 stepeni, ubaciti pitu u vrelu rernu, i peći 20-25 minuta, ne više. S obzirom na to da ova pita ne treba mnogo da naraste, rerna treba da bude vrela. U suprotnom testo će porasti i to neće biti više ista pita, već gomila hleba.
Kada je pita gotova iz tepsije je stavite u krpu da se prohladi, a potom je rukama iskidajte i stavite na tanjir. Uživajte u njenom ukusu, oduševiće vas.

Ovako su domaćice pre 70 godina pravile sarmu: Caka je u ovom tajnom sastojku, odmah zapišite recept
Nedavno je jedan recept za sarmu star više od pola veka prilično probudio interesovanje.

HRANA KOЈA LEČI: Zašto su čačanski kiseli krastavci lekovitiji od ostalih i tajna sporog kiseljenja
Čačak je poznat po svojoj zimnici, a čačanski kiseli krastavci su poseban delikates. Otkrivamo zašto se baš ovi krastavci smatraju probiotičkom bombom i kako ih proces sporog kiseljenja u salamuri bez sirćeta čini neuporedivo zdravijim od industrijskih proizvoda.

Starinski recept iz Banata prste da poližete: Spremite mekanu i sočnu bundevaru, ko jednom proba poželeće ponovo
Uživaćete u svakom zalogaju.

KRALJEVSKI KESTEN IZ SRBIЈE: Zašto je pitomi kesten sa Fruške Gore zaboravljen i kako se pravi najzdraviji posni hleb
Dok se Francuzi kunu u kesten, mi smo zaboravili na naše blago! Otkrivamo zašto je pitomi kesten sa Fruške Gore vekovima bio osnova ishrane u siromašnim krajevima. Ovaj zaboravljeni plod je prirodna energetska bomba i jedini sastojak za posni, bezglutenski hleb koji su naše bake mesile.

Upoznajte kraljicu među gibanicama! U moru stotina, ova je najukusnija i najbolja, domaćice će se oduševiti
Ispoštujte postupak pripreme i uživaćete kao nikad do sada.
Komentari(0)