Jelo koje će vas oduševiti: Starinski recept za kraljicu pita, nećete se pokajati ako probate čuveni propeć
Jug Srbije i dalje čuva duh starih gastronomskih pikanterija, a ovo je jedna koja opstaje vekovima

U Vranju kažu ako ne znaš da napraviš samsu, banicu i propeć, nikad se nećeš udati. Da li je to tačno niko nije siguran, ali ono u šta smo sigurni jeste da čim jednom probate propeć osvojiće vas svojim ukusom i mirisom.
Propeć je kraljica vranjskih pita, neki je prave sa testom bez kvasca, a neki za nju odvajaju deo testa od onog umešenog za hleb.
Ono što ovu pitu razlikuje od svih drugih je to što je za njenu pripremu potrebna isključivo vrela mast, da bi testo bilo hrskavo, lisnato, a ipak meko.
Možda vas zanima:

3 najbolja načina za spremanje kompota: Ovo su stare i isprobane kombinacije, napravljene po receptu naših baka
Izbegavajte korišćenje šećera pri pripremi kompota kako bi bili što zdraviji, a ako vam šećer iz voća nije dovoljan i baš želite da ga dodatno zasladite, stavite med

Kosovski propeć - pita kakvoj nema ravne: Ovo je pravo kulinarsko remek delo, a pravi se lako
Kosovska pita je savršeno lagana za pripremu, a ukus je fenomenalan
Možda vas zanima:

3 najbolja načina za spremanje kompota: Ovo su stare i isprobane kombinacije, napravljene po receptu naših baka
Izbegavajte korišćenje šećera pri pripremi kompota kako bi bili što zdraviji, a ako vam šećer iz voća nije dovoljan i baš želite da ga dodatno zasladite, stavite med

Kosovski propeć - pita kakvoj nema ravne: Ovo je pravo kulinarsko remek delo, a pravi se lako
Kosovska pita je savršeno lagana za pripremu, a ukus je fenomenalan
Možda vas zanima:

3 najbolja načina za spremanje kompota: Ovo su stare i isprobane kombinacije, napravljene po receptu naših baka
Izbegavajte korišćenje šećera pri pripremi kompota kako bi bili što zdraviji, a ako vam šećer iz voća nije dovoljan i baš želite da ga dodatno zasladite, stavite med

Kosovski propeć - pita kakvoj nema ravne: Ovo je pravo kulinarsko remek delo, a pravi se lako
Kosovska pita je savršeno lagana za pripremu, a ukus je fenomenalan
U nju ide veoma malo sira, a više jaja i mleka. To nadevu daje teksturu pudinga. To je razlikuje od svih drugih pita.
Sastojci:
500 g testa (kao za hleb)
100 g rastopljene, vrele masti (ne margarin, ne maslac, već svinjska mast)
malo brašna za posipanje
5, 6 jaja
250 g sira
pola litra mleka
Priprema:
Zamesiti testo kao kada mesite hleb, pa ga podeliti na 8 loptica. Nakon toga ih staviti na pobrašnjenu radnu površinu i rastanjiti oklagijom na prečnik koji odgovara plehu u kojem pečete. Najčešće je to okrugli pleh, a dimenzije prečnika jufkice su oko 15 cm.
Na prvu jufkicu kašikom sipati vrelu mast, kašiku do dve, tako da zacvrči u dodiru sa testom. Potom posuti sa malo brašna, pa na nju staviti drugu prethodno istanjenu jufkicu.
Tako ređati 4 jufke, a poslednju ne treba prelivati sa mašću. Potom svaku jufkicu rastanjiti tako da bude veća od posude u kojoj ćete peći pitu. Pleh ne treba da bude mali, pita ne sme da raste i da bude debela. Najbolje su tepsije srenje veličine.
U podmazanu tepsiju ili pleh staviti prvu koru, tako da krajevi vire van nje. Za fil pomešati viljuskom sve sastojke, ovlaš, ne muteći mnogo. Polovinu te tečne mase sipati na koru.
Onda ide druga kora, a da bi bila šupljikava potrebno je malo je nagužvati.
Preko te kore sipati ostatak fila, a krajeve prve kore zavrnuti na fil da sredina ostane nepokrivena.
Ostatkom vrele masti preliti celu pitu.Zagrjati rernu na 250 stepeni, ubaciti pitu u vrelu rernu, i peći 20-25 minuta, ne više. S obzirom na to da ova pita ne treba mnogo da naraste, rerna treba da bude vrela. U suprotnom testo će porasti i to neće biti više ista pita, već gomila hleba.
Kada je pita gotova iz tepsije je stavite u krpu da se prohladi, a potom je rukama iskidajte i stavite na tanjir. Uživajte u njenom ukusu, oduševiće vas.

Ovaj aromatični pasulj kida koliko je dobar! Stigao pravo iz bakinje kuhinje, spoj sastojaka je fantazija
Priprema je jednostavna, a rezultat je jelo koje će vas podsetiti na bakinu kuhinju.

Pura s kajmakom iz sela Glogovac kod Jagodine: zaboravljeni doručak koji se vraća na srpske trpeze
Domaći recept iz Šumadije koji su jeli težaci pre odlaska u polje, danas je retkost, ali se još pamti u seoskim kuhinjama. Pura kuvana u glinenom loncu i prelivena domaćim kajmakom bila je znak da u kući ima i truda i ukusa.

Starinski recept za najbolji sutlijaš, poslastica uz koju su odrasle generacije: Brzo se pravi, a još brže smaže
Pravi se brzo i lako, a nestaće sa stola odmah.

Zaboravljeni recept za jelo "komat" iz Gornje Jablanice – srpska varijanta slane pite
Jelo koje se pravilo „kad ništa drugo nije bilo u kući“: Komat, skromna pita iz narodne kuhinje juga Srbije

Tradicionalna metoda pravljenja sira iz mješine u Pešterskoj visoravni
Sir sa ukusom vetra i vune: Kako se vekovima pravi najautentičniji pešterski sir u ovčijoj mješini
Komentari(0)