NARODNO VEROVANJE KOJE TRAJE VEKOVIMA: Dodajte jednu biljku u slavski kolač i pratiće vas sreća cele godine (RECEPT)
Bosiljak kao sastojak se posebno ističe u narodnoj tradiciji, jer se smatra da ukoliko ga stavite u slavski kolač, vaš dom će pratiti sreća tokom cele godine.

Prema tradiciji, bosiljak u slavskom kolaču predstavlja “božansku zaštitu” koja tokom cele godine štiti ukućane i dom od negativnih uticaja, donoseći blagostanje i mir.
NJegova simbolika u pravoslavlju se povezuje i sa verom, jer se često koristi u crkvenim obredima i blagoslovima. Ponekad se veruje i da bosiljak u slavskom kolaču ima moć da otera nesreću i loše uticaje.
Napravite slavski kolač sa bosiljkom
Možda vas zanima:

Gde treba PRESEĆI SLAVSKI KOLAČ, kod kuće ili u crkvi: Dobro je da domaćin uradi ovo za BLAGOSTANJE i zdravlje porodice
Obeležavanje krsne slave u Srbiji prate brojni običaji. Sveća, ikona, kandilo, slavski kolač, ponekad jedan, dva, čak i tri – neke porodice ih seku sve na dan slave, dok druge jedan kolač seku uoči praznika, drugi sutradan, a treći dan posle važnog datuma. A gde je najbolje preseći slavski kolač, kod kuće ili u crkvi?

Koliko smo se oglušili o PRAVILA KRSNE SLAVE? KLJUČNE GREŠKE koje prave mnogi vernici
Mnogi vernici uglavnom iz neznanja prave ključne greške prilikom porodičnih svetkovina.
Možda vas zanima:

Gde treba PRESEĆI SLAVSKI KOLAČ, kod kuće ili u crkvi: Dobro je da domaćin uradi ovo za BLAGOSTANJE i zdravlje porodice
Obeležavanje krsne slave u Srbiji prate brojni običaji. Sveća, ikona, kandilo, slavski kolač, ponekad jedan, dva, čak i tri – neke porodice ih seku sve na dan slave, dok druge jedan kolač seku uoči praznika, drugi sutradan, a treći dan posle važnog datuma. A gde je najbolje preseći slavski kolač, kod kuće ili u crkvi?

Koliko smo se oglušili o PRAVILA KRSNE SLAVE? KLJUČNE GREŠKE koje prave mnogi vernici
Mnogi vernici uglavnom iz neznanja prave ključne greške prilikom porodičnih svetkovina.
Možda vas zanima:

Gde treba PRESEĆI SLAVSKI KOLAČ, kod kuće ili u crkvi: Dobro je da domaćin uradi ovo za BLAGOSTANJE i zdravlje porodice
Obeležavanje krsne slave u Srbiji prate brojni običaji. Sveća, ikona, kandilo, slavski kolač, ponekad jedan, dva, čak i tri – neke porodice ih seku sve na dan slave, dok druge jedan kolač seku uoči praznika, drugi sutradan, a treći dan posle važnog datuma. A gde je najbolje preseći slavski kolač, kod kuće ili u crkvi?

Koliko smo se oglušili o PRAVILA KRSNE SLAVE? KLJUČNE GREŠKE koje prave mnogi vernici
Mnogi vernici uglavnom iz neznanja prave ključne greške prilikom porodičnih svetkovina.
Prilikom pripreme slavskog kolača, bosiljak se može koristiti na nekoliko načina. Jedan od najčešćih je da se nekoliko listova bosiljka umeša direktno u testo. Na ovaj način, bosiljak postaje deo kolača, a njegov blagi ukus diskretno obogaćuje aromu testa.
Pored toga, moguće je bosiljak upotrebiti kao završni ukras: listovi bosiljka se mogu postaviti na vrh kolača nakon pečenja, simbolično, da blagoslove sve prisutne za slavu.
Neki domaćini vole da stavkuju mali buketić bosiljka u sredinu kolača, čime dodatno pojačavaju njegov simboličan značaj i privlače pozitivnu energiju.
Pored dodavanja u testo, bosiljak se može iskoristiti i za pravljenje male dekorativne krune na slavskom kolaču. Ovaj postupak je vrlo simboličan i pojačava estetsku vrednost kolača, dok ujedno nosi važnu poruku ljubavi i poštovanja prema tradiciji.
Na taj način, slavski kolač postaje ne samo ukusna poslastica već i nosilac duhovne i kulturne vrednosti.
Bosiljak štiti porodicu
U narodu se veruje da bosiljak u slavskom kolaču donosi sreću i blagostanje svim članovima domaćinstva, štiteći ih i omogućavajući da ih prati zdravlje tokom cele godine.
Tokom lomljenja kolača, prisustvo bosiljka podstiče osećaj zajedništva i bliskosti, što ovaj običaj čini još posebnijim.
Ovaj mali, ali važan dodatak kolaču ulepšava i obogaćuje slavu i, prema verovanju, osigurava da se porodica okuplja u miru i sreći na svim budućim slavama.
(Informer)

Ovaj aromatični pasulj kida koliko je dobar! Stigao pravo iz bakinje kuhinje, spoj sastojaka je fantazija
Priprema je jednostavna, a rezultat je jelo koje će vas podsetiti na bakinu kuhinju.

Pura s kajmakom iz sela Glogovac kod Jagodine: zaboravljeni doručak koji se vraća na srpske trpeze
Domaći recept iz Šumadije koji su jeli težaci pre odlaska u polje, danas je retkost, ali se još pamti u seoskim kuhinjama. Pura kuvana u glinenom loncu i prelivena domaćim kajmakom bila je znak da u kući ima i truda i ukusa.

Starinski recept za najbolji sutlijaš, poslastica uz koju su odrasle generacije: Brzo se pravi, a još brže smaže
Pravi se brzo i lako, a nestaće sa stola odmah.

Zaboravljeni recept za jelo "komat" iz Gornje Jablanice – srpska varijanta slane pite
Jelo koje se pravilo „kad ništa drugo nije bilo u kući“: Komat, skromna pita iz narodne kuhinje juga Srbije

Tradicionalna metoda pravljenja sira iz mješine u Pešterskoj visoravni
Sir sa ukusom vetra i vune: Kako se vekovima pravi najautentičniji pešterski sir u ovčijoj mješini
Komentari(0)