NARODNO VEROVANJE KOJE TRAJE VEKOVIMA: Dodajte jednu biljku u slavski kolač i pratiće vas sreća cele godine (RECEPT)
Bosiljak kao sastojak se posebno ističe u narodnoj tradiciji, jer se smatra da ukoliko ga stavite u slavski kolač, vaš dom će pratiti sreća tokom cele godine.

Prema tradiciji, bosiljak u slavskom kolaču predstavlja “božansku zaštitu” koja tokom cele godine štiti ukućane i dom od negativnih uticaja, donoseći blagostanje i mir.
NJegova simbolika u pravoslavlju se povezuje i sa verom, jer se često koristi u crkvenim obredima i blagoslovima. Ponekad se veruje i da bosiljak u slavskom kolaču ima moć da otera nesreću i loše uticaje.
Napravite slavski kolač sa bosiljkom
Možda vas zanima:

Gde treba PRESEĆI SLAVSKI KOLAČ, kod kuće ili u crkvi: Dobro je da domaćin uradi ovo za BLAGOSTANJE i zdravlje porodice
Obeležavanje krsne slave u Srbiji prate brojni običaji. Sveća, ikona, kandilo, slavski kolač, ponekad jedan, dva, čak i tri – neke porodice ih seku sve na dan slave, dok druge jedan kolač seku uoči praznika, drugi sutradan, a treći dan posle važnog datuma. A gde je najbolje preseći slavski kolač, kod kuće ili u crkvi?

Koliko smo se oglušili o PRAVILA KRSNE SLAVE? KLJUČNE GREŠKE koje prave mnogi vernici
Mnogi vernici uglavnom iz neznanja prave ključne greške prilikom porodičnih svetkovina.
Možda vas zanima:

Gde treba PRESEĆI SLAVSKI KOLAČ, kod kuće ili u crkvi: Dobro je da domaćin uradi ovo za BLAGOSTANJE i zdravlje porodice
Obeležavanje krsne slave u Srbiji prate brojni običaji. Sveća, ikona, kandilo, slavski kolač, ponekad jedan, dva, čak i tri – neke porodice ih seku sve na dan slave, dok druge jedan kolač seku uoči praznika, drugi sutradan, a treći dan posle važnog datuma. A gde je najbolje preseći slavski kolač, kod kuće ili u crkvi?

Koliko smo se oglušili o PRAVILA KRSNE SLAVE? KLJUČNE GREŠKE koje prave mnogi vernici
Mnogi vernici uglavnom iz neznanja prave ključne greške prilikom porodičnih svetkovina.
Možda vas zanima:

Gde treba PRESEĆI SLAVSKI KOLAČ, kod kuće ili u crkvi: Dobro je da domaćin uradi ovo za BLAGOSTANJE i zdravlje porodice
Obeležavanje krsne slave u Srbiji prate brojni običaji. Sveća, ikona, kandilo, slavski kolač, ponekad jedan, dva, čak i tri – neke porodice ih seku sve na dan slave, dok druge jedan kolač seku uoči praznika, drugi sutradan, a treći dan posle važnog datuma. A gde je najbolje preseći slavski kolač, kod kuće ili u crkvi?

Koliko smo se oglušili o PRAVILA KRSNE SLAVE? KLJUČNE GREŠKE koje prave mnogi vernici
Mnogi vernici uglavnom iz neznanja prave ključne greške prilikom porodičnih svetkovina.
Prilikom pripreme slavskog kolača, bosiljak se može koristiti na nekoliko načina. Jedan od najčešćih je da se nekoliko listova bosiljka umeša direktno u testo. Na ovaj način, bosiljak postaje deo kolača, a njegov blagi ukus diskretno obogaćuje aromu testa.
Pored toga, moguće je bosiljak upotrebiti kao završni ukras: listovi bosiljka se mogu postaviti na vrh kolača nakon pečenja, simbolično, da blagoslove sve prisutne za slavu.
Neki domaćini vole da stavkuju mali buketić bosiljka u sredinu kolača, čime dodatno pojačavaju njegov simboličan značaj i privlače pozitivnu energiju.
Pored dodavanja u testo, bosiljak se može iskoristiti i za pravljenje male dekorativne krune na slavskom kolaču. Ovaj postupak je vrlo simboličan i pojačava estetsku vrednost kolača, dok ujedno nosi važnu poruku ljubavi i poštovanja prema tradiciji.
Na taj način, slavski kolač postaje ne samo ukusna poslastica već i nosilac duhovne i kulturne vrednosti.
Bosiljak štiti porodicu
U narodu se veruje da bosiljak u slavskom kolaču donosi sreću i blagostanje svim članovima domaćinstva, štiteći ih i omogućavajući da ih prati zdravlje tokom cele godine.
Tokom lomljenja kolača, prisustvo bosiljka podstiče osećaj zajedništva i bliskosti, što ovaj običaj čini još posebnijim.
Ovaj mali, ali važan dodatak kolaču ulepšava i obogaćuje slavu i, prema verovanju, osigurava da se porodica okuplja u miru i sreći na svim budućim slavama.
(Informer)

Ovo makedonsko jelo je najviše voleo Karađorđe! Na glasu je od davnina, toliko je dobro da ga je nosio za pojasom
Za papulu se može upotrebiti bilo koja vrsta pasulja, a najbolji je beli.

SRPSKA BELA MAGIJA: Zašto se bostilj u Vranju kuvao bez vode i kako je postao prirodni lek za kašalj i anemiju
U južnoj Srbiji, šljiva nije samo voće za rakiju. Otkrivamo Bostilj – starinski pekmez sa juga, koji je nastao u Vranju. Ovo "crno zlato" se kuvalo u posebnim kazanima bez kapi vode i šećera, što ga čini prirodnim koncentratom gvožđa i eliksirom za imunitet, daleko boljim od svih uvoznih proizvoda.

HRANA KOЈA LEČI: Zašto su čačanski kiseli krastavci lekovitiji od ostalih i tajna sporog kiseljenja
Čačak je poznat po svojoj zimnici, a čačanski kiseli krastavci su poseban delikates. Otkrivamo zašto se baš ovi krastavci smatraju probiotičkom bombom i kako ih proces sporog kiseljenja u salamuri bez sirćeta čini neuporedivo zdravijim od industrijskih proizvoda.

Starinski recept iz Banata prste da poližete: Spremite mekanu i sočnu bundevaru, ko jednom proba poželeće ponovo
Uživaćete u svakom zalogaju.

KRALJEVSKI KESTEN IZ SRBIЈE: Zašto je pitomi kesten sa Fruške Gore zaboravljen i kako se pravi najzdraviji posni hleb
Dok se Francuzi kunu u kesten, mi smo zaboravili na naše blago! Otkrivamo zašto je pitomi kesten sa Fruške Gore vekovima bio osnova ishrane u siromašnim krajevima. Ovaj zaboravljeni plod je prirodna energetska bomba i jedini sastojak za posni, bezglutenski hleb koji su naše bake mesile.
Komentari(0)