NARODNO VEROVANJE KOJE TRAJE VEKOVIMA: Dodajte jednu biljku u slavski kolač i pratiće vas sreća cele godine (RECEPT)
Bosiljak kao sastojak se posebno ističe u narodnoj tradiciji, jer se smatra da ukoliko ga stavite u slavski kolač, vaš dom će pratiti sreća tokom cele godine.
Prema tradiciji, bosiljak u slavskom kolaču predstavlja “božansku zaštitu” koja tokom cele godine štiti ukućane i dom od negativnih uticaja, donoseći blagostanje i mir.
NJegova simbolika u pravoslavlju se povezuje i sa verom, jer se često koristi u crkvenim obredima i blagoslovima. Ponekad se veruje i da bosiljak u slavskom kolaču ima moć da otera nesreću i loše uticaje.
Napravite slavski kolač sa bosiljkom
Možda vas zanima:
KAKO DA NAPRAVITE SAVRŠENE UKRASE ZA SLAVSKI KOLAČ: Iz manastira stižu saveti sa kojima ne možete pogrešiti
Uz nekoliko sastojaka i malo strpljenja, svaka domaćica može da oblikuje ruže,listiće i cvetove od testa koji će slavski kolač pretvoriti u istinski simbol vere.
VEROVANJE NAŠIH STARIH Ubacite ovo u slavski kolač i pratiće vas sreća cele godine
Mnogi veruju da bez njega slavski kolač nije potpun.
Možda vas zanima:
KAKO DA NAPRAVITE SAVRŠENE UKRASE ZA SLAVSKI KOLAČ: Iz manastira stižu saveti sa kojima ne možete pogrešiti
Uz nekoliko sastojaka i malo strpljenja, svaka domaćica može da oblikuje ruže,listiće i cvetove od testa koji će slavski kolač pretvoriti u istinski simbol vere.
VEROVANJE NAŠIH STARIH Ubacite ovo u slavski kolač i pratiće vas sreća cele godine
Mnogi veruju da bez njega slavski kolač nije potpun.
Možda vas zanima:
KAKO DA NAPRAVITE SAVRŠENE UKRASE ZA SLAVSKI KOLAČ: Iz manastira stižu saveti sa kojima ne možete pogrešiti
Uz nekoliko sastojaka i malo strpljenja, svaka domaćica može da oblikuje ruže,listiće i cvetove od testa koji će slavski kolač pretvoriti u istinski simbol vere.
VEROVANJE NAŠIH STARIH Ubacite ovo u slavski kolač i pratiće vas sreća cele godine
Mnogi veruju da bez njega slavski kolač nije potpun.
Prilikom pripreme slavskog kolača, bosiljak se može koristiti na nekoliko načina. Jedan od najčešćih je da se nekoliko listova bosiljka umeša direktno u testo. Na ovaj način, bosiljak postaje deo kolača, a njegov blagi ukus diskretno obogaćuje aromu testa.
Pored toga, moguće je bosiljak upotrebiti kao završni ukras: listovi bosiljka se mogu postaviti na vrh kolača nakon pečenja, simbolično, da blagoslove sve prisutne za slavu.
Neki domaćini vole da stavkuju mali buketić bosiljka u sredinu kolača, čime dodatno pojačavaju njegov simboličan značaj i privlače pozitivnu energiju.
Pored dodavanja u testo, bosiljak se može iskoristiti i za pravljenje male dekorativne krune na slavskom kolaču. Ovaj postupak je vrlo simboličan i pojačava estetsku vrednost kolača, dok ujedno nosi važnu poruku ljubavi i poštovanja prema tradiciji.
Na taj način, slavski kolač postaje ne samo ukusna poslastica već i nosilac duhovne i kulturne vrednosti.
Bosiljak štiti porodicu
U narodu se veruje da bosiljak u slavskom kolaču donosi sreću i blagostanje svim članovima domaćinstva, štiteći ih i omogućavajući da ih prati zdravlje tokom cele godine.
Tokom lomljenja kolača, prisustvo bosiljka podstiče osećaj zajedništva i bliskosti, što ovaj običaj čini još posebnijim.
Ovaj mali, ali važan dodatak kolaču ulepšava i obogaćuje slavu i, prema verovanju, osigurava da se porodica okuplja u miru i sreći na svim budućim slavama.
(Informer)
Recept za savršenu carsku pitu: Mekana, izdašna i toliko dobra da se danima priča o njoj
Upravo takav recept vam i donosimo
TRIK ZA PRAVILNO DINSTANJE LUKA: Čak vam ni zaprška neće trebati!
Naučite kako se pravilno dinsta luk po receptu svetskih kuvara. Zaboravite neprijatan miris i potrebu za zaprškom, uz dodatak 2 sastojka!
Brzinske krofnice koje se tope u ustima: Niko im neće odoleti i svi će vam tražiti recept
Celokupno vreme pripreme neće vam oduzeti više od 25 minuta.
POSNA PITA SA POVRĆEM: Idealna za doručak, užinu ili večeru za dane posta (VIDEO)
Ideja za posnu pitu koja se brzo spema i ima mnogo zdravih sastojaka
SRPSKA BAKA OVAKO PRAVI POSNI JUTARNJI SPECIJALITET! Pita na "baštenski način" - sočna, mirisna i savršeno hrskava
Pogledajte kako se sprema ovo posno jelo!
Komentari(0)