NARODNO VEROVANJE KOJE TRAJE VEKOVIMA: Dodajte jednu biljku u slavski kolač i pratiće vas sreća cele godine (RECEPT)
Bosiljak kao sastojak se posebno ističe u narodnoj tradiciji, jer se smatra da ukoliko ga stavite u slavski kolač, vaš dom će pratiti sreća tokom cele godine.

Prema tradiciji, bosiljak u slavskom kolaču predstavlja “božansku zaštitu” koja tokom cele godine štiti ukućane i dom od negativnih uticaja, donoseći blagostanje i mir.
NJegova simbolika u pravoslavlju se povezuje i sa verom, jer se često koristi u crkvenim obredima i blagoslovima. Ponekad se veruje i da bosiljak u slavskom kolaču ima moć da otera nesreću i loše uticaje.
Napravite slavski kolač sa bosiljkom
Možda vas zanima:

Gde treba PRESEĆI SLAVSKI KOLAČ, kod kuće ili u crkvi: Dobro je da domaćin uradi ovo za BLAGOSTANJE i zdravlje porodice
Obeležavanje krsne slave u Srbiji prate brojni običaji. Sveća, ikona, kandilo, slavski kolač, ponekad jedan, dva, čak i tri – neke porodice ih seku sve na dan slave, dok druge jedan kolač seku uoči praznika, drugi sutradan, a treći dan posle važnog datuma. A gde je najbolje preseći slavski kolač, kod kuće ili u crkvi?

Koliko smo se oglušili o PRAVILA KRSNE SLAVE? KLJUČNE GREŠKE koje prave mnogi vernici
Mnogi vernici uglavnom iz neznanja prave ključne greške prilikom porodičnih svetkovina.
Možda vas zanima:

Gde treba PRESEĆI SLAVSKI KOLAČ, kod kuće ili u crkvi: Dobro je da domaćin uradi ovo za BLAGOSTANJE i zdravlje porodice
Obeležavanje krsne slave u Srbiji prate brojni običaji. Sveća, ikona, kandilo, slavski kolač, ponekad jedan, dva, čak i tri – neke porodice ih seku sve na dan slave, dok druge jedan kolač seku uoči praznika, drugi sutradan, a treći dan posle važnog datuma. A gde je najbolje preseći slavski kolač, kod kuće ili u crkvi?

Koliko smo se oglušili o PRAVILA KRSNE SLAVE? KLJUČNE GREŠKE koje prave mnogi vernici
Mnogi vernici uglavnom iz neznanja prave ključne greške prilikom porodičnih svetkovina.
Možda vas zanima:

Gde treba PRESEĆI SLAVSKI KOLAČ, kod kuće ili u crkvi: Dobro je da domaćin uradi ovo za BLAGOSTANJE i zdravlje porodice
Obeležavanje krsne slave u Srbiji prate brojni običaji. Sveća, ikona, kandilo, slavski kolač, ponekad jedan, dva, čak i tri – neke porodice ih seku sve na dan slave, dok druge jedan kolač seku uoči praznika, drugi sutradan, a treći dan posle važnog datuma. A gde je najbolje preseći slavski kolač, kod kuće ili u crkvi?

Koliko smo se oglušili o PRAVILA KRSNE SLAVE? KLJUČNE GREŠKE koje prave mnogi vernici
Mnogi vernici uglavnom iz neznanja prave ključne greške prilikom porodičnih svetkovina.
Prilikom pripreme slavskog kolača, bosiljak se može koristiti na nekoliko načina. Jedan od najčešćih je da se nekoliko listova bosiljka umeša direktno u testo. Na ovaj način, bosiljak postaje deo kolača, a njegov blagi ukus diskretno obogaćuje aromu testa.
Pored toga, moguće je bosiljak upotrebiti kao završni ukras: listovi bosiljka se mogu postaviti na vrh kolača nakon pečenja, simbolično, da blagoslove sve prisutne za slavu.
Neki domaćini vole da stavkuju mali buketić bosiljka u sredinu kolača, čime dodatno pojačavaju njegov simboličan značaj i privlače pozitivnu energiju.
Pored dodavanja u testo, bosiljak se može iskoristiti i za pravljenje male dekorativne krune na slavskom kolaču. Ovaj postupak je vrlo simboličan i pojačava estetsku vrednost kolača, dok ujedno nosi važnu poruku ljubavi i poštovanja prema tradiciji.
Na taj način, slavski kolač postaje ne samo ukusna poslastica već i nosilac duhovne i kulturne vrednosti.
Bosiljak štiti porodicu
U narodu se veruje da bosiljak u slavskom kolaču donosi sreću i blagostanje svim članovima domaćinstva, štiteći ih i omogućavajući da ih prati zdravlje tokom cele godine.
Tokom lomljenja kolača, prisustvo bosiljka podstiče osećaj zajedništva i bliskosti, što ovaj običaj čini još posebnijim.
Ovaj mali, ali važan dodatak kolaču ulepšava i obogaćuje slavu i, prema verovanju, osigurava da se porodica okuplja u miru i sreći na svim budućim slavama.
(Informer)

NAJJEDNOSTAVNIJI POSNI KOLAČ KOJI MOŽETE SPREMITI: Najsočnije zadovoljstvo sa višnjom koje postoji (MERA NA ŠOLJE)
Recept za posni kolač od višnje koji uspeva svakome

Zlatni zalogaji iz šume – stari recepti sa lisičarkama
Kad krošnje zazelene, a mahovina se ovlaži od prvih letnjih kiša, šume Srbije ožive zlatnim kapicama lisičarki. Aromatične, hranljive i nežne, ove pečurke vekovima su obogaćivale trpeze, spajajući ukus prirode sa toplinom doma.

SRPSKE DOMAĆICE PRAVE NAJUKUSNIJI STARINSKI KOLAČ: Oblande sa orasima - svaka žena napamet zna recept
Srpske domaćice prave najukusniji starinski kolač, a to su oblande sa orasima i svaka žena napamet zna recept

Sir u masti – zaboravljena zimnica iz srca Srbije
U vreme kada u seoskim domaćinstvima nije bilo frižidera ni zamrzivača, a mlečni proizvodi su se pravili u većim količinama, domaćice su morale da pronađu način kako da sir ostane jestiv tokom cele godine. Jedan od najstarijih i najpouzdanijih metoda u Srbiji bio je čuvanje sira u svinjskoj masti.

STARE BUGARKE PRAVE POPARU NA NAJBOLJI NAČIN: Dodaju 2 sastojka - kremasta i sočna
Stare Bugarke prave poparu na najstariji način uz dva sastojka zbog kojih je kremasta i sočna
Komentari(0)