Bolju štrudlu od ove niste probali: Uživaćete u svakom zalogaju, baka otkrila recept koji obara s nogu

Teodora Tojagić

16:00

Gastronomija 0

Ukusna štrudla kojoj malo ko može da odoli

mak
Shutterstock

Potrebno je:

400 gr brašna

20 gr kvasca
180 ml mleka
70 gr putera
2 jaja
korica limuna
1 kašika šečera

1 Nadev:

200 gr ml maka gotovog samlevenog

Možda vas zanima:

100 ml mleka

Možda vas zanima:

malo cimeta

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Za drugi:

3 pune kašike pekmeza od šljiva
malo cimeta

Priprema:

U mlako mleko izmrviti kvasac i dodati šećer. Kad nadodje dodati jaja, ulje koricu limuna i brašno. Izmesati rukama ili mokserom da bude glatko testo.

Ostaviti 30 minuta da odmara. Mak preliti vrelim mlekom i dodati cimet.

Testo istresti na sto pa podeliti na dva dela. Jedna izravnati za pola cm u pravougaonik pa premazati makom ne do kraja ivica, uviti u rolat.

@lepotesrbijee PEĆINE ISTOČNE SRBIJE Vaša deca će se osetiti kao pravi avanturisti #lepotesrbije #fyp #fypシ゚ #foryoupage #viraltiktok ♬ original sound - LepoteSrbije
kačamak

Ukus planine: Pirotski kačamak sa sirom i pretopom

Gastronomija

21:00

2 avgust, 2025

Na obroncima Stare planine, gde zima ume da potraje i gde vetar nosi miris drvenih ognjišta, jedno jelo greje stolove već generacijama. Pirotski kačamak, jednostavan, ali bogat ukusom, nekada je bio oslonac svake seoske kuće tokom hladnih dana. Danas je simbol tradicije koju vredi čuvati.

domaći sir

Lekovito bilje u siru, mudrost u ukusu: Zanat sa obronaka Srbije

Gastronomija

16:00

1 avgust, 2025

U srpskim krajevima, gde se pašnjaci spajaju s planinskim vetrovima i šumama punim lekovitog bilja, nastaju sirevi koji u sebi nose više od ukusa — oni nose duh predela. Dodavanje aromatičnog i lekovitog bilja u sir nije nova praksa, već povratak starim znanjima, gde se miris i zdravlje susreću u svakom zalogaju.

Komentari(0)

Loading