KAD SE ZAŽELITE JELA NA KAŠIKU Preukusan kelj sa pečurkama, zameniće vam ceo obrok i svi će tražiti još

Izvor: Trpeza

17:00

Gastronomija 0

Ukoliko na pijaci naiđete na kelj, ne propustite da od njega napravite ovu ukusnu čorbu s keljom i vrganjima.

Kelj sa vrganjima
Shutterstock

Kelj sa vrganjima

Sastojci: 

900 g kelja

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

200 g vrganja

100 g suve slanine

2 luka

2 čena belog luka

2 dl crnog vina

1 dl mleka

2 kašike pavlake

2 kašike brašna 

1 kašika lista celera

maslac

biber so

Priprema:

Kelj očistite, operite i isecite na rezance. Stavite u posoljenu ključalu vodu i kuvajte 15 minuta, a zatim ocedite. Vrganje očistite, operite i isecite na tanke kriške. Na zagrejanom puteru propržite slaninu iseckanu na kockice, dodajte seckani crni i beli luk, zatim isečene vrganje, pa sve zajedno kratko dinstajte. Zatim u dinstane vrganje dodajte oceđeni kelj, zalijte vinom i vodom, posolite i pobiberite. Kuvajte na srednjoj vatri dok sve potpuno ne omekša. Tokom kuvanja po potrebi dolijte malo vrele vode. U gotovo jelo dodajte brašno pomešano sa mlekom i zajedno kuvajte još 5 minuta, pa umešajte pavlaku i pospite iseckanim listovima celera.

Prijatno!

(Trpeza)

peglana kobasica

Kako se pravi peglana kobasica: receptura i tradicija pirotskog kraja

Gastronomija

14:00

1 oktobar, 2025

Peglana kobasica potiče iz Pirota i okolnih sela, a vekovima je bila način da se meso sačuva tokom zime bez zamrzivača i aditiva. Nastala je u stočarskom kraju gde se cenilo da hrana bude prirodna, snažna i dugotrajna. Danas je ovaj specijalitet postao zaštićena oznaka geografskog porekla i ponos pirotskog kraja.

Komentari(0)

Loading