NIJE POSVEĆENA DEVOJCI Potresna priča kako je nastala pesma grupe "Bolero" koju su volele generacije, a sluša se i danas
Pesma “Jelena” grupe Bolero u pozadini ima potresnu priču. Iako su mnogi mislili da je ova pesma posvećena nekoj devojci po imenu “Jelena”, istina je drugačija.
                                Iza ovog neprolaznog hita se krije tužna priča.
Grupa Bolero je početkom 1988. godine snimala svoj drugi album nazvan “O Jesenjinu”. Prva tema na tom albumu, balada “Jelena”, postala je favorit i obeležila celu karijeru benda. Struktura pesme, narastajuća energija, impresivni vokal Mileta Anđelića i vokalne vinjete nepoznate pevačice iz Mešovitog hora Muzičke škole “Ilidža” doprineli su njenom imidžu jedne od najemotivnijih domaćih rok balada.
Pesma “Jelena” je posvećena majci jednog od članova benda koji je ostavljen u sirotištu. Postoji priča da je on pokušao da je pronađe, ali da ona nije htela da ga vidi. Stihovi “Da l’ za tebe postoji, neko sasvim drag i lijep, čije ruke tebi radost donose… Jer danas više nemam snage, da te zavolim, danas samo moram, moram, još jednom da te potražim… Jer ja sam tugu kvasio, tuđim suzama, zbog mene nikad, nikad, nisi plakala” dodatno pojačavaju emociju i razdiru srce svakom ko zna pozadinu priče.
Ovo je bila duboka, surovo realna pesma koja dira u dušu slušaoce. Njena dramatična muzika i stihovi ostaju urezani u sećanju i srcima generacija a i danas je rado slušana, postala je neprolazni hit i deo muzičke baštine bivše Jugoslavije.
            Đakonije od starog hleba: Zaboravljena jela kad se ništa nije bacalo
Kad u kući ostane bajat hleb, danas ga najčešće bacimo. Nekada, to je bio početak najukusnijih jela – prepečenica, popara, prežganica i hlebne pite, koje su mirisale na dom i poštovanje prema svakom zalogaju.
            Omiljeni slavsko predjelo: Recept za najukusnije paprike u pavlaci
Zašto baš paprike u pavlaci?
            Pogača bez kvasca i jaja: Pravi je spas domaćicama u mnogim prilikama, sprema se lako, a ukus osvaja
Ukoliko nemate vremena da čekate da testo naraste ili ste upravo shvatili da ste ostali bez kvasca, ovaj recept će vam biti spas u mnogim prilikama.
            Slani pekmez iz Homolja: Zaboravljena zimnica od paradajza, jabuka i ljute paprike
Nije slatko, nije ajvar, nije ni sos – a bilo je neizostavno u sirotinjskim kuhinjama Homolja. Slani pekmez se kuvao dugo, na tihoj vatri, i čuvao za zimu kao zlato.
            Zlatiborski specijalitet prste da poližete: Recept star više od 100 godina, ukus i miris vraća u detinjstvo
Zlatiborska gibanica po receptu starom više od 100 godina.
                
            
            
Komentari(0)