OVAKVU CVEKLU SRBI JOŠ NISU JELI: Starinski recept koji će se svima svideti, tajna je u jednom zaboravljenom začinu

Lepote Srbije

13:00

Gastronomija 0

Zimnica od cvekle je odličan prilog uz jela, vrlo je začinjena, a začine možete da prilagođavate i birate po ukusu

cvekla
Shutterstock

Mnogi od vas vole cveklu ali ne znaju kako da je spreme, ovo je jedan od najboljih načina da bude slasna i ukusna preko cele zime.

Sastojci:

4 supene kašike ulja

Možda vas zanima:

½ kašičice semena senfa

Možda vas zanima:

½ kašičice semena piskavice

Možda vas zanima:

1 kašika seckanog đumbira

Možda vas zanima:

8 čenova belog luka

Možda vas zanima:

500 g seckane cvekle

Možda vas zanima:

3+1/2 kašičice soli

Možda vas zanima:

3 kašike ljute paprike u prahu

Možda vas zanima:

¼ kašičice kurkume u prahu

Možda vas zanima:

60 ml sirćeta

Možda vas zanima:

1 kašičica šećera

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Recept za zimnicu od cvekle:

Da biste napravili ovu kiselu i začinjenu zimnicu od cvekle, prvo je oljuštite i isecite na tanke, ravne komade. Nasecite nekoliko čenova belog luka i ostavite sa strane. Zagrejte ulje u tiganju na srednjoj vatri.

Dodajte semenke senfa, pa kada počnu da prskaju, dodajte i seme piskavice, seckani đumbir i beli luk. Pržite nekoliko minuta, dok ne zamiriše. U tiganj dodajte isečenu cveklu. Začinite solju i poklopite. Pržite 7-8 minuta dok ne omekša. Otklopite tiganj i dodajte ljutu papriku u prahu i kurkumu u prahu. Dobro promešajte.

Sipajte sirće. Dinstajte još 2-3 minuta, povremeno mešajući. Sklonite sa vatre i ostavite da se potpuno ohladi. Prebacite kiselu cveklu u čiste staklene tegle. Tegle čuvajte na sobnoj temperaturi i sačekajte do sledećeg dana da servirate, jer će ukusi imati vremena da se razviju i pojačaju.

 

 

Tagovi:

Komentari(0)

Loading