VRANJANKE VIŠE NE SPREMAJU ZIMNICU, A ŠPAJZEVI IM PUNI: Otkrile novi način da se obezbede za zimu i to upola jeftiniji!
Vranjanke su po svoj prilici okrenule drugi list. Osim pijačnog dana u subotu, na vranjskoj pijaci i radnim danima možete pazariti povrće i voće. Prodavci napominju da je krajem avgusta ranijih godina zbog pripreme zimnice prodaja bila daleko veća, ove godine prema njihovim rečima nije tako.
Da li su tome kumovale tropske vrućine, cene, ili su vranjske domaćice u većini slučajeva prešle na kupovinu gotovog ajvara...
- Nema prodaje kao što je nekad bilo, baš je slabo iako je ovo period za pripremu zimnice. Ne oseća se trgovina prodaja, a nije rano sad je baš vreme za zimnicu - kaže za Kurir prodavačica i poljoprivredni proizvođač Vera S.
Cene sa vranjske pijace
Na vranjskoj pijaci kod Bujkovskog mosta kilogram šljiva je od 40 do 70 dinara. Paprika se prodaje po ceni od 100 do 200, a ljuta je čak 250 dinara kilogram. Paradajz se može kupiti od 100 do 150-180 dinara, dok je cena plavog patlidžana 100. Crni luk je 80, beli luk od 400 do 500 dinara, a šargarepa se pazari za 70 do 80.
Možda vas zanima:
Čuvena srpska šarena zimnica, glavna na slavama
Šarena zimnica je jedna od omiljenih, vrlo je aromatična i osvežavajuća.
3 vrhunska recepta za džem bez šećera: Od domaćeg voća, sve prirodno i savršeno slatko
Probajte 3 vrhunska recepta za džemove od šljiva, jabuka i krušaka, i to bez šećera!
Možda vas zanima:
Čuvena srpska šarena zimnica, glavna na slavama
Šarena zimnica je jedna od omiljenih, vrlo je aromatična i osvežavajuća.
3 vrhunska recepta za džem bez šećera: Od domaćeg voća, sve prirodno i savršeno slatko
Probajte 3 vrhunska recepta za džemove od šljiva, jabuka i krušaka, i to bez šećera!
Možda vas zanima:
Čuvena srpska šarena zimnica, glavna na slavama
Šarena zimnica je jedna od omiljenih, vrlo je aromatična i osvežavajuća.
3 vrhunska recepta za džem bez šećera: Od domaćeg voća, sve prirodno i savršeno slatko
Probajte 3 vrhunska recepta za džemove od šljiva, jabuka i krušaka, i to bez šećera!
Domaćice za kilogram tikvica izdvajaju od 80 do 100, krompir je 80, krastavac 120 do 150 , a kilogram kupusa od 60 do 80 dinara.
Nizasuvih paprika, koje se u zimskom periodu pripremaju i pune, posebno za "slavske trpeze" je od 1.000 do 2.000 dinara, dok kilogram lubenice na vranjskoj pijaci košta 40, a dinje 70 dinara.
Na pitanje koje je povrće najtraženije Vera odgovara:
- Ne može se izdvojiti najtraženije povrće kupuje se na malo na kilogram za pripremu ručka, taman koliko je potrebno za jedan obrok - kaže sagovornica Kurira.
Po zimnicu u Makedoniju
Nekoliko godina unazad mnoge vranjske porodice obezbeđuju zimnicu kupovinom makedonskog gotovog ajvara, krastavčića i ostalih đakonija u Kumanovu. Ovaj grad od Vranja je udaljen svega 64 kilometra.
- Nije tajna da se Vranjanci u Kumanovu obezbeđuju makedonskim ajvarom, ljutenicom, pindžurom, jer se po računici isplati. Ajvar je poput domaćeg i odličnog je ukusa. Imate ljut i sladak ajvar, kornišone, masline, a i smrznuta riba je odlična i sa pristojnom cenom. Za dobar ajvar plaćamo od 350 do 400 dinara po tegli. Isplati se, još ako se organizujete sa komšijom podelite troškove do Kumanova ispadne baš povoljno, jednostavno obezbedite zimnicu i ne razmišljate - priča Vranjanac Slavoljub A.
Računica pokazuje da je za pripremu tegle ajvara u domaćoj proizvodnji potrebno dva i po do tri kilograma paprika. Morate da ih ispečete ili obarite, oljuštite sameljete, upržite... Kad tome dodate ulje, potrošenu struju ili drva za pripremu, ali i vreme onda bi trebalo dobro razmisliti.
Ima, međutim, domaćica koje i pored svih izdataka ne odustaju od pripreme domaćeg ajvara:
- Previše je skupa paprika, ali ja ću morati zbog dece ipak da napravim nekoliko tegli. Deci se ajvar iz prodavnice jednostavno ne dopada - kaže Vranjanka Ljubica D.
Danas slavimo Aranđelovdan: Šta znači kada na Aranđelovdan pada sneg
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici, danas slave Aranđelovdan, dan posvećen Svetom Arhangelu Mihailu
NIJE ZABORAVIO RODNO SELO: Navršilo se četiri godine od smrti patrijarha Irineja, crkva u Vidovi bila je njegova poslednja želja
Danas se navršava četiri godine kako je preminuo patrijarh srpski Irinej od posledica korona virusa u Vojnoj kovid bolnici „Karaburma" u Beogradu.
EVO ŠTA KAŽE OTAC PREDRAG O RODITELJSTVU Nekima se neće dopasti ove reči!
Otac Predrag Popović je jedan od najpoznatijih duhovnika čije propovedi su popularne na društvenim mrežama
PEČENJARI IMAJU PUNE RUKE POSLA A, evo kakve su cene omiljenog srpskog jela u prestonici pečenja
Duboko smo zagazili u sezonu velikih, sprskioh mrsnih slava sa bogatim trpezama. Sutra veliki broj građana slavi Aranđelovdan, a na trpezi kao neizostvan specijalitet od davnina je pečenje.
Večeras obavezno pred spavanje jednu stvar morate da uradite! Sutra je Aranđelovdan, običaj se tiče zdravlja i...
Arhangel Mihailo je "vođa nebeskih vojski" koji se uvek javljao na mestima na kojima se javljala i Bogorodica
Komentari(0)