Pravi drške za noževe od zuba mamuta: Saša iz Novih Karlovaca ima neobičan hobi koji je pretočio u posao
Njegovi unikatni noževi obilaze svet

Saša Trkulja iz Novih Karlovaca jedan je od retkih kovača sablji, katana i mačeva koji su i danas veoma rekti i unikatni, ali i cenjeni predmeti hladnog oružja, iskovani od najkvalitetnijih vrsta čelika koji postoje na ovom svetu.
- Sasvim slučajno pre deset godina upustio sam se u tu avanturu kovanja. Pre ovoga sam se bavio rezbarenjem, ali kada sam od prijatelja uzeo jedno sečivo i ispeo sam da ga uklopim sa glavom svinje, kada sam okačio to na društvene mreže imao sam ogroman broj poruka -i tako samo počeo da se bavim ovim zanatom, započinje Saša Trkulja priču za agenciju RINA.
Medjutim, procedura pravljenja sečiva od najboljih karbonskih metala, nije nimalo jednostavna kaže ovaj samouoki zanatlija.
- Za pravljenje Damaskus čelika, moramo da naslažemo više slojeva karbonskog čelika koji odmah stavljamo u peć, i kada se on usija na oko 1300 stepeni, onda ide na iskivanje, tj pravljenje oblika kakvog želimo. Naravno u zavisnosti od slaganja čelika, dobijamo i željene šare na noževima i mačevima - kaže Saša.
On ističe je pravljenje sečiva umetnost i da u ovom poslu morate biti jako vešti.
- To je sve preklapanje, morate biti vešti u tome kada napravite prvih 20 slojeva da bi dobili odredjene šare, a zatim se to sve zavari u jednu kovačku celinu, odakle izvlačimo nož. Može biti svakakvih kombinacija, od duboreza do mozaika i presijavanja ako ste vešti to da izvedete - ističe Trkulja.
Na pitanje gde se te tehnike obrade materijala mogu naučiti on kaže da je sve moguće pomoću tutorijala na youtubu, ali su potrebne i ogromna volja i upornost. Ono što je ovaj Vojvodjanin takođe besprekorno usavršio jeste pravljenje noža od zuba mamuta, koji je jedan od najskupljih primeraka.
- Naviše su traženi noževi za lov od jelenskih rogova, ili drveni za kuhinju. Medjutim, ono što je poslednjih meseci trend, jeste pravljenje noževa od čelika i drški od zuba mamuta, koje nalazimo u iskopima šodera ili u blizini Dunava. Nakon obrade, njegovi zubi idu u epoksin smolu, kako bi drška bila što otpornija i možemo je posle bojiti raznim bojama - rekao je Saša.
Sašini unikatni noževi traženi su ne samo u Srbiji i regionu, već i u čitavom svetu

Posadite 3 sadnice ove biljke uz paradajz i rađaće do besvesti: Baštovanski trik koji malo ko zna
Prema iskustvima biovrtlara na paradajz deluje kao prirodna zaštita

5 VRSTA NAJOTPORNIJEG BALKONSKOG CVEĆA: Cveta do proleća do jeseni, ne smeta mu vrućina!
Ima li šta lepše do balkona punog raznobojnog cveća? Ako i vi želite da napravite bajku na balkonu, naš savet su ove vrste cveća

Jod je spas za voće i povrće, ali i cveće: Samo 1 kap je u stanju da spreči trulenje, pepelnicu i gljivične infekcije biljke
Baštovani znaju da je jod nezaobilazan u baštovanskoj sezoni koja tek nastupa - od proleća do kasne jeseni. Evo kako se koristi za određene biljke

Samo jedna kap ovog razblažena u flaši vode oporavlja muškatle preko noći: Listovi postaju tamno zeleni, a svetovi neverovatno bogati
Pravilna prihrana muškatla moguća je samo pomoću joda, ali obratite pažnju na način na koji se zalivaju ove biljke

Kada sadite cveće, zakopajte mrvicu ovoga na dno saksije: Za nekoliko dana bujaće kao lude
Sastojak od kojeg cveće raste kao ludo stavlja se na dno saksije prilikom sadnje.
Komentari(0)