U "ODBRANU NEZAVISNOSTI" JUGOSLAVIJE Glavna tema kongresa bila je Rezolucija Informbiroa i podrška jugoslovenskog rukovodstva u otporu Informbirou (FOTO/VIDEO)

Lepote Srbije

12:00

Aktuelno 0

Ovaj Kongres bio je prvi kongres jugoslovenskih komunista održan posle Drugog svetskog rata i preuzimanja vlasti

U "ODBRANU NEZAVISNOSTI" JUGOSLAVIJE Glavna tema kongresa bila je Rezolucija Informbiroa i podrška jugoslovenskog rukovodstva u otporu Informbirou (FOTO/VIDEO)
vikipedija/Peti kongres

Peti kongres Komunističke partije Jugoslavije (mkd. Pettiot kongres na Komunističkata partija na Jugoslavija; sloven. Peti kongres Komunistične partije Jugoslavije) održan je 21. do 28. jula 1948. godine u zgradi Doma garde u Topčideru, u Beogradu. Kongresu je prisustvovalo 2.344 delegata od ukupno 468.175 članova KPJ.

Ovaj Kongres bio je prvi kongres jugoslovenskih komunista održan posle Drugog svetskog rata i preuzimanja vlasti, ali i prvi veći skup jugoslovensih komunista posle Pete zemaljska konferencije, održane oktobra 1940. godine. Iako je od prethodnog, Četvrtog kongresa održanog novembra 1928, prošlo 20, a od Pete zemaljske konferencije 8 godina, glavni razlog sazivanja Kongresa bila je Rezolucija Informbiroa, doneta 28. juna 1948. u Bukureštu.

U vikipedija/Peti kongres
 

Glavna tema kongresa bila je Rezolucija Informbiroa i podrška jugoslovenskog rukovodstva u otporu Informbirou. Najširi publicitet Kongresu je dat direktnim radio prenosom i opširnim izveštajima štampe. Referate na Kongresu su podneli Josip Broz, Aleksandar Ranković, Milovan Đilas, Edvard Kardelj, Boris Kidrič, Moša Pijade i Blagoje Nešković.

U vikipedija/Peti kongres
 

Kongres je dao političku podršku CK KPJ u „odbrani nezavisnosti“ Jugoslavije. Odluka je donesena jednoglasno i time je „potvrđeno“ jedinstvo Partije. Na Kongresu je usvojena i Rezolucija o odnosu KPJ prema Informbirou, u kojoj je konstatovano da su odluke Informbiroa netačne i nepravedne, ali je naglašeno da CK KPJ treba da učini sve da se sukob prevaziđe.

Na kraju Kongresa je izabran je novi Centralni komitet, od 63 člana, i novi Politbiro, od 9 članova. Za generalnog sekretara KPJ ponovo je izabran Josip Broz Tito.

Izvor: vikipedija

Lepotesrbije.alo.rs je i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading