POVEĆANA OTKUPNA CENA MLEKA U ODNOSU NA PROŠLU GODINU Ovaj čovek ima deset muznik krava i sve ih je osigurao

J. K.

13:33

Aktuelno 0

Poskupljenja ne jenjavaju, a nisu zaobišla ni mleko i mlečne proizvode.

POVEĆANA OTKUPNA CENA MLEKA U ODNOSU NA PROŠLU GODINU Ovaj čovek ima deset muznik krava i sve ih je osigurao
rina.rs

 

Sada vam je za kupovinu ovih namirnica potrebno od 20 do čak 50 odsto više novca, ali proizvođači preko čijih leđa i ruku sve stigne do rafova kažu da od tog poskupljenja još uvek nemaju nikakve koristi. Stevan Ivanović iz sela Pranjani kod Gornjeg Milanovca ima farmu od deset muznik krava i iako je situacija teža nego prošle godine, nastavlja da se bavi stočarstvom nadajući se da bolji dani za proizvođače osnovnih životnih namirnica uskoro dolaze.

Trenutna cena otkupa mleka je 45 dinara, a na ovu cenu nafte i đubriva i to je malo. Ono što nas vadi iz nezavidne situacije jeste premija koju dobijamo od države, koja je za ovaj prvi kvartal isplaćena na 15 dinara. Odmah je uplaćeno, ne žalimo se ali ne znamo koliko će ona biti u buduće. Mnogo se radi i samo tako je moguće ostvariti zaradu", rekao je Stevan.

Da prihode ne bi prepustio slučaju Stevan osigurao svoje krave, pa ukoliko se desi da neka životinja ugine, slomi nogu ili iz nekog rugog razloga ne može da daje mleko osiguranje ovom poljoprivredniku daje povrćaj od 80 odsto, tako da nije na gubitku. Njihova roba mahom ima plasman na domaćem tržištu, a mleko već duže vreme predaju lokalnoj mlekari iz Pranjana.

"Najvažnije nam je da imamo osiguran plasman. Uspeli smo da prevaziđemo i jako tešku situaciju tokom pandemije korona virusa kada su isplate poprilično kasnile, ali cena se nije obarala što nam je mnogo značilo. Kada je zavladao talas ovog poskupljenja, gorivo je najveći trošak, pa nam znači subvencionisano gorivo. Jedino je problem što da bi ga uzeli moramo da pređemo 60 kilometara, dok iz Pranjana stignemo iz Čačka", ističe ovaj stočar.

Iz Udruženja za stočarstvo privredne komore Srbije poručuju da će na dalju cena mleka i potrošnju najveći uticaj imati uvoz koji će pokušati da se kontroliše, kako bi se što više okrenuli domaćoj poljoprivredi i pomogli domaćim proizvođačima.

Besplatan vrtić Dragačevo

VIŠE NOVCA U NOVČANIKU Besplatan vrtić i udžbenici za svako treće dete!

Aktuelno

18:00

28 mart, 2024

Lučani - Dragačevski kraj poznat je po tome da redovno sprovodi populacine mere kako bi se povećao prirodni priraštaj. Sada je potpisan ugovor sa Ministarstvom za brigu o porodici i demografiju o sufinansiranju mera populacione politike i podrške u oblasti porodice i dece jedinica lokalne samouprave u Republici Srbiji u 2024. godini.

ilustracije

Vratila se iz Amerike u Srbiju i čitavom svetu objasnila neke stvari: Maja iz Čačka ilustruje naše narodne poslovice, stranci su oduševljeni

Aktuelno

11:00

28 mart, 2024

Samo u Srbiji možete čuti da je neko pustio mozak na ispašu, da tele blene u šarena vrata i da se stolica mora zagrejati. Značenje ovih narodnih bisera razumeju samo ljudi sa ovog podneblja, ali Maja Stojanović iz Čačka svoj dar za umetnost i crtanje usmerila je upravo na ove neobične poslovice, pa ja za njih sada čuo ceo svet.

Komentari(0)

Loading