SVETSKI DAN ŠUMA Novi Sad dobija novih 180 hektara zelenih površina

Lepote Srbije

14:00

Aktuelno 0

Povodom obeležavanja Svetskog dana šuma, Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Novom Sadu i JKP "Gradsko Zelenilo" organizovali su prvi naučno-stručni skup i treći stručno-savetodavni skup "Zelena arhitektura u eri klimatskih promena".

SVETSKI DAN ŠUMA Novi Sad dobija novih 180 hektara zelenih površina
Shutterstock

U uvodnom delu skupa prisutnima su se obratili gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, šef Katedre za hortikulturu i pejzažnu arhitekturu prof. dr Saša Orlović i dekan Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu prof. dr Nedeljko Tica, a nakon toga u krugu zgrade JKP "Gradsko Zelenilo'' simbolično su zasadili jedno novo stablo.

- Krećemo u novu etapu humanizacije uslova življenja, odnosno ozelenjavanja u Novom Sadu. Krivo mi je što niko ne primećuje da su u novom Generalno-urbanističkom planu grada zelene površine povećane za 180 hektara, uz obavezu investitora da imju 60 odsto visokih stabala na parcelama gde grade. U prethodnom periodu radili smo na zalivnim sistemima, kako bismo sve što je zasađeno i što novo sadimo bilo očuvano. U toku je kompletna rekonstrukcija Dunavskog parka posle dugo vremena, a u planu je i izgradnja Central parka koji će zauzimati prostor oko ranžirne stanice. Površinski će biti impozantan, a pešačkom pasarelom biće spojen sa novim parkom između Detelinare i Novog naselja – naglasio je Vučević.

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Prof. dr Saša Orlović rekao je da ovim skupom žele da na početku proleća i na Svetski dan šuma pokažu odgovornost prema budućnosti.

- Na današnjem skupu imamo gostujućeg inostranog predavača Atilu Tota koji će takođe održati studentima radionicu koja će trajati pet dana. U Novom Sadu intenzivno sadimo vodeći računa o biljnim vrstama, kako bi bile zastupljene one koje imaju optimalne uslove da opstanu. Obavljamo redovan monitoring gasova staklene bašte u gradu, kao i zdravstvenog stanja stabala, kako bismo sprečili da drveće pada. Naš cilj je održivi razvoj zdravog Novog Sada – istakao je prof. dr Saša Orlović.

Dekan Poljoprivrednog fakulteta prof. dr Nedeljko Tica rekao je da ta obrazovna ustanova daje podršku razvoju šumarstva i zelene arhitekture u gradovima.

- Svi zajedno moramo delovati kako bismo povećali stepen pošumljavanja. Grad Novi Sad opredelio se da se razvija uvažavajući zelenu arhitekturu uz podršku Poljoprivrednog fakulteta, Instituta za nizijsko šumarstvo i JKP "Gradsko Zelenilo". Zelena arhitektura podrazumeva optimalni odnos između urbanog razvoja i ozelenjavanja – ocenio je prof. dr Nedeljko Tica.

Izvor: blic

 

 

Komentari(0)

Loading