PRVI NACIONALNI PARK U SRBIJI "Niska pa dugačka, drema kao mačka" (VIDEO/FOTO)

Lepote Srbije

14:30

Turizam 0

Fruška gora, nacionalni park koji može da vam ponudi mnogo toga, od zanimacija i avantura. Ona predstavlja veliko izletište pogodno za mnoge vrste turizma. Mnogima I jeste omiljena turistička destinacija

PRVI NACIONALNI PARK U SRBIJI "Niska pa dugačka, drema kao mačka" (VIDEO/FOTO)
Shutterstock

Fruška gora – priroda i avantura

"Fruška gora, niska pa dugačka, kraj Dunava, drema kao mačka”, ovako ju je opisao Duško Radović. Može se reći da je bio je sasvim u pravu. Visoka svega 539 metara (najviši vrh Crveni čot), sa prelepim obodima uz Dunav, svojim najvećim delom nalazi se u Vojvodini, Sremu, dok mali deo zalazi u istočnu Hrvatsku. Fruška gora je prvi nacionalni park u Srbiji, proglašena 1960. godine. Reč „fruška” potiče od starog slovenskog etnonima Frug, što je sinonim za Franke. Tako je ona „planina Franaka”, etničke zajednice koja je davno nestala sa ovih prostora. Istorija, lokacija, klimatski uslovi i zahvaljujući brojnim fosilnim ostacima flore i faune, nazivaju je i „ogledalom geološke prošlosti”.

Bez obzira da li ste avanturista, bavite se naukom, volite vino i domaću vojvođansku hranu, želite da posetite manastire, idete u lov i ribolov ili samo da uživate u prelepoj prirodi, Fruška gora je sve to u jednom.

Posebna specifičnost Fručke Gore su manastiri. Ima ih 16 i nalaze se pod zaštitom UNESCO-a. Mnoge turističke ture za domaće i strane turiste imaju u ponudi baš obilazak Fruškogorskih manastira, kao jednu od najvećih kulturnih i istorijskih vrednosti Fruške gore. U njima su boravili Vuk Stefanović Karadžić, Dositej Obradović, Filip Višnjić, Karađorđe i mnogi drugi.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

PRVI NACIONALNI PARK U SRBIJI Shutterstock

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

S prvim danima proleća, Fruška Gora pretvara se u veliko izletište jer se na svakom koraku nalaze pogodna mesta za roštiljanje, rekreaciju ili prosto uživanje u prirodi. Najpoznatije izletište je Stražilovo, na njegovom vrhu se nalazi grob pesnika Branka Radičevića, a ovo je prostor i za avanturiste. Upravo ovde se održava nekoliko domaćih i međunarodnih takmičenja u orijentaciji i biciklizmu. Među poznatijim izletištima su i Čortanovačka šuma, Iriški venac, Hopovo, Glavica, Zmajevac, Letenka, Testera i drugi.

Na Fruškoj Gori možete loviti i to u okviru rezervata Vorovo. U rezervatu se nalaze divlja svinja, evropski jelen, srna, zec, muflon i jelen lopatar, a lov je organizovan u skladu sa Zakonom. Popularan je i ribolov, sportsko – rekreativni i privredni. Na Fruškoj gori izgrađeno je čak 14 veštačkih jezera.

I gurmani mogu pronaći pravo uživanje na ovoj planini. Mnogobrojni restorani i konaci na svojim menijima imaju domaću vojvođansku hranu, specijalitete od divljači i riblje specijalitete. Hrana se obavezno konzumira uz fruškogorska vina. A na putu vina nalazi se preko 60 privatnih podruma vina. Po nekima Fruška Gora je područje italijanskog rizlinga, uz savet da probate i fruškogorski rizling. A autentično vino ovog kraja bermet, prema nekim podacima, nalazio se i na vinskoj karti „Titanika”.

 

 

Nakon dobre hrane i vine, poželjna je rekreacija. Šetnja kroz prelepe listopadne šume i livade, definitivno je najpopularnije. Za one manje spremne, tu su staze sa blagim usponima. Većina staza obeležena je planinarskim oznakama. Najveći skup ljubitelja rekreacije u prirodi je Fruškogorski maraton, koji se tradicionalno održava od 1978. godine. Svake godine u maju možete da izaberete jednu od 17 staza. 

PRVI NACIONALNI PARK U SRBIJI Shutterstock
 

 

Fruška Gora nalazi se u mnogim pesmama Jovana Jovanovića Zmaja, Branka Radičevića, Milice Stojadinović Srpkinje i mnogih drugi. Takođe je stanica i onima koji stižu iz daleka, ali i onima koji iz Bačke idu na vikend u Srem.

„Fruška Gora, kao hleb iz peći, od svih drugih i lepši i veći. Fruška gora, ko postelja prava, na njoj noću pola Srema spava.” (Duško Radović)

Izvor: gost.rs

Eko kamp u Užicu

ATRAKCIJA POD OTVORENIM NEBOM Prvi eko kamp na teritoriji ovog grada sa pogledom na hiljade zvezda, sve što vam treba je šator (FOTO)

Turizam

18:00

23 jul, 2024

Užice - U neposrednoj blizini Šarganske osmice u Mokroj Gori otvoren je prvi eko kamp na teritoriji grada Užica.”Lokomotiva”, kako je izletište nazvano, nastala je kroz projekat prekogranične saradnje Srbija- BiH , koji finansira Evropska unija i u okviru kog će kampovi biti postavljeni na ukupno devet lokacija u Zlatiborskom okrugu.

Gružansko jezero

Šumadijsko more usred Srbije, noćenje oko 15 a pun pansion do 40 evra: Gružansko jezero i sela u okolini Knića su pravi raj, destinacija sve popularnija za ljude koji stvarno žele da odmore

Turizam

10:00

22 jul, 2024

I dok se mnogi odlučuju za destinacije poput Crne Gore i Grčke, oni koji se odluče da svoj letnji odmor provedu u Šumadiji kažu da je upravo to pravi odmor za dušu i telo. Bez gužvi, bez paprenih cena i svega ostalog što nosi boravak na morskoj obali. Ipak, ono što je jako važno jeste činjenica da im je osećaj skoro isti jer i Šumadija ima svoje more. Gružansko jezero pleni svojom lepotom, pa je sve češće izbor naših građana.

Komentari(0)

Loading