Snežana iz knjaževačkog sela Vina gaji alpino koze, iz bolnice izlazila da ih pomuze: "Ako ne voliš to što radiš, piši propalo"
Da se stočarstvo kao važna poljoprivredna grana i dalje održava u srpskim selima dokazuju meštani knjaževačkog sela Vina koji na svojim imanjima ne odustaju od uzgoja različitih vrsta domaćih životinja. Snežana Adamović iz ovog sela jedna je od retkih u kraju koja osim ovaca i krava gaji i alpino koze.

Prve alpino jariće kupila je pre osam godina, a ubrzo potom je konkurisala za subvencije koje je davala opština Knjaževac.
"Nisam se nadala da ću proći na konkursu. Međutim kada su mi javili da sam dobila 10 ženskih i jedno muško jare, bila sam presrećna", počinje svoju priču ova rođena Zaječarka koja je još u ranim dvadesetim grad zamenila selom.
Osim brige o jarićima, njena jedina obaveza bila je da kroz pet godina vrati isto onoliko jarića koliko je dobila na konkursu, što je uradila već druge godine. Trenutno se na imanju nalazi 31 alpino koza koje Snežana neguje i hrani. One joj uzvraćaju tako što daju kvalitetno mleko, a sa njima se, kako kaže, fino i porazgovara.
Možda vas zanima:

Izrada gajdi u selu Kamenica kod Knjaževca: poslednji čuvar zvuka starog Istoka
Na obroncima Stare planine, u selu Kamenica nadomak Knjaževca, još uvek postoji radionica u kojoj nastaju gajde – tradicionalni duvački instrument koji je vekovima bio pratnja svadbi, praznika i pastirskih priča. Sve se pravi ručno, od prirodnih materijala, bez šablona i mašina.

Krupajsko vrelo – skriveni raj kod Knjaževca
Netaknuta priroda i bistra voda – mesto koje još uvek nije turistički otkriveno.
Možda vas zanima:

Izrada gajdi u selu Kamenica kod Knjaževca: poslednji čuvar zvuka starog Istoka
Na obroncima Stare planine, u selu Kamenica nadomak Knjaževca, još uvek postoji radionica u kojoj nastaju gajde – tradicionalni duvački instrument koji je vekovima bio pratnja svadbi, praznika i pastirskih priča. Sve se pravi ručno, od prirodnih materijala, bez šablona i mašina.

Krupajsko vrelo – skriveni raj kod Knjaževca
Netaknuta priroda i bistra voda – mesto koje još uvek nije turistički otkriveno.
Možda vas zanima:

Izrada gajdi u selu Kamenica kod Knjaževca: poslednji čuvar zvuka starog Istoka
Na obroncima Stare planine, u selu Kamenica nadomak Knjaževca, još uvek postoji radionica u kojoj nastaju gajde – tradicionalni duvački instrument koji je vekovima bio pratnja svadbi, praznika i pastirskih priča. Sve se pravi ručno, od prirodnih materijala, bez šablona i mašina.

Krupajsko vrelo – skriveni raj kod Knjaževca
Netaknuta priroda i bistra voda – mesto koje još uvek nije turistički otkriveno.
Iz bolnice izlazila da ih pomuze
Da ljubav prema životinjama nije slučajna pokazalo se nedavno, kada je Snežana zbog zdravstvenih problema završila u bolnici nekoliko dana, a potpunu brigu o njima preuzeo je suprug. Međutim, iako je tu svakoga dana, koze mu nisu dozvolile da ih pomuze, već su uznemireno skakale i bežale. Ne znajući šta da radi pozvao je suprugu koja je na molbu lekara izlazila svakog jutra i večeri da ih muze. Otuda tolika ljubav i privrženost.
"Uopšte nisu zahtevne životinje. Prilikom jedne muže koza daje oko litar mleka od kog pravim i prodajem sir na lokalnoj pijaci. Sir je blag i jako ukusan, a za jedan kilogram potrebno je oko osam litara mleka", ističe Adamovićeva i dodaje da je kozji sir bogat proteinima, ali da ima manji sadržaj masti od kravljeg.
Sir i surutku prodaje na pijaciSnežanin radni dan počinje pred zoru kada pored ostalih životinja mora da se pobrine i za koze i jariće, a obaveze su još i veće sredom i petkom kada odlazi na lokalnu pijacu gde prodaje kravlji, kozji i ovčji sir. Najtraženiji su, kako kaže, kozji i ovčji zbog svojih specifičnosti, ali ne izostaje ni kozja surutka koju mnogi koriste za snižavanje holesterola i regeneraciju jetre.
Alpina ili domaća bela koza - koje su prednosti i mane uzgoja?
Koze, ali i ostale životinje na imanju, prolećne i letnje mesece provode na livadama i pašnjacima, ali pored toga neophodno je ipak spremiti i dodatnu hranu s obzirom na broj grla. Adamovići zato obrađuju devet hektara zemljišta na kojima se nalazi lucerka, kukuruz, ječam, ovas i pšenica. Između ostalog, tokom leta moraju da pripreme oko 3.000 bala sena, a kada su krave i koze u laktaciji daju im i koncentrovanu smešu kako bi imale više mleka.
"Obaveze su velike, stoka traži posvećenost i vreme. Zato su tu i sinovi koji pomažu kako bismo zadovoljili potrebe svih životinja i adekvatno se brinuli o njima. Neće ništa da ti se da ako ne radiš iz ljubavi. Čim radiš na olovku i ne voliš to što radiš, piši propalo."
Dobili jagnje na poklon, pa sve krenulo samo od sebe
U ovom domaćinstvu se nije čuvala stoka sve dok suprug i ona na početku zajedničkog života nisu dobili na poklon jedno žensko jagnje.
"Kasnije smo ih umnožavali, prodavali i tada kupili prvi od tri traktora, koliko ih imamo sada", priseća se ona.
Pored koza, ovaca i krava, na imanju čuvaju i tri svinje isključivo za sopstvene potrebe. Specijalitet kuće koji domaćin priprema je domaća kobasica od svinjskog i kozijeg mesa, a tu je i neizostavna domaća sušenica.
"Za pripremu kobasica koristi se dve trećine svinjskog mesa, a kako ne bi bile previše masne, dodaje se i trećina kozjeg mesa kao i začini na kraju", završava ova vredna žena.
( Agroklub)

Cvet koji danas dobijete otkriva sudbinu: Ako jutros na Cveti prvo uradite ovo, želja će vam se ispuniti
Na Cveti ne biramo mi cveće – ono bira nas! Evo šta znači ako vam baš danas neko pokloni cvet – i kakvu želju treba da zamislite čim uđete u kuću

7 vrsta cveća koja se sade u aprilu i bujno cvetaju sve do prvog mraza: Lako se sade i jednostavno održavaju, a svi će biti ljubomorni na čaroban izgled vašeg
Možete imati baštu u svom dvorištu poput onih iz časopisa koje vam oduzumaju dah i to bez mnogo truda.
"Za Vaskrs se nikako ne peče svinjetina": Čime da se omrsimo na vaskršnje jutro i zašto se obavezno mesi pogača objašnjava etnolog Ašanin
Etnolog Snežana Ašanin navodi da je izuzetno važno voditi računa o običajima, a koji su vezani za Vaskrs pročitajte u nastavku teksta

Ko je bio Lazar kojeg slavimo na Lazarevu subotu? 4 dana je bio mrtav, a onda ga je Isus vaskrsnuo! Ovo pravilo danas se mora ispoštovati
Danas je Lazareva subota ili Vrbica, u Srbiji se veruje da je to magičan dan

Danas slavimo Lazarevu subotu ili Vrbicu: Svaka majka mora da uradi 1 stvar za napredak i sreću svog deteta, a devojke će ovim postupkom oterati zlo od sebe
Lazareva subota praznuje se tačno osam dana ped Vaskrs, uoči praznika Cveti u spomen na pravednog Lazara, sledbenika Hristovog, koga je sin Božji vaskrsnuo iz mrtvih.
Komentari(0)