VRUĆ VETAR Čuvena pesma "A SAD ADIO" ima svoju priču, evo kako je nastala

Lepote Srbije

20:00

Zanimljivosti 0

Na malim ekranima se prikazuje kultna domaća serija “Vruć vetar”, svi je dobro znamo i rado gledamo, a dobro prepoznatljiva numera iz pesme krije zanimljivu priču.

Ljubiša Samardžić
Printscreen/Youtube

Pesma “A sad adio,” koja je jedan od zaštitnih znakova serije “Vruć vetar,” postala je hit u nekadašnjoj Jugoslaviji. Muziku je komponovao Vojkan Borisavljević, a ova pesma i danas izaziva nostalgiju i emocije kod mnogih.

Kako je pesma nastala

Vojkan Borisavljević je otkrio da je trenutak inspiracije za pesmu doživeo na putovanju za Dubrovnik kako je jednom prilikom ispričao. „Komponovao sam je u taksiju do aerodroma, a Oliver ju je snimio jedne večeri za 10 minuta u studiju Radio Beograda. Njegov glas je obeležio pesmu, a posle su je mnogi snimili. Lepo sam sarađivao sa Oliverom i žao mi je što se raspala Jugoslavija. To vreme, ta zemlja, kultura, muzika i saradnja među nama, iznedrili su mnogo dobrih stvari. U toj različitosti naroda trudili smo se da se takmičimo i budemo bolji od drugih na pozitivan način, što je donelo nemerljive rezultate“, rekao je on tada, prenosi Kurir.

Pesma „A sad adio“ postala je hit u celoj bivšoj Jugoslaviji.

„Pevala se i kada su se slavili ispraćaji u vojsku, ali i u kafanama kad je fajront. Najmasovnije izvođenje pjesme ‘A sad adio’ bilo je na stadionu u Budimpešti krajem osamdesetih, kada je Ljubiša Samardžić bio proglašen za glumca godine u Mađarskoj. Smoki je na mađarskom pevao tu pesmu, a 100.000 Mađara ga je pratilo. To je najveći hor koji sam ikada imao u svojoj pesmi“, zaključio je tom prilikom Borisavljević.

Pročitajte još:

https://lepotesrbije.alo.rs/zanimljivosti/vesti/86017/dogodilo-se-cudo-koncert-bijelog-dugmeta-kod-hajducke-cesme-se-pamti-i-danas/vest

https://lepotesrbije.alo.rs/zanimljivosti/vesti/85512/glumio-oca-cuvenog-vinetua-evo-ko-je-bio-srpski-indijanac/vest

 

Komentari(0)

Loading