ŠTA SE DEŠAVA AKO ŠEĆER ZAMENITE MEDOM? Mnogi su u ZABLUDI da će od toga SMRŠATI, međutim, vaš organizam kreće da..
Da li je moguće poboljšati zdravlje zamenom šećera za med?

Mnogo se zna o opasnostima šećera, ali i o prednostima prirodnog meda. Možda pomišljate da zamenite jedan proizvod drugim i završite sa tim? Zvuči odlično, ali u stvarnosti nije sve tako jednostavno. I med i šećer su bogati ugljenim hidratima, koja se sastoji od dva monosaharida, glukoze i fruktoze. Oni sadrže isti broj kalorija po gramu, telo ih brzo razgrađuje i mogu da izazovu skokove u nivou šećera u krvi.
Prednosti prirodnog meda kao zaslađivača su očigledne. Ima mnogo korisnih svojstava koje druge vrste šećera nemaju. I Svetska zdravstvena organizacija preporučuje uključivanje meda u ishranu, u količini koja ne prelazi 10 odsto ukupnih kalorija dodatih šećera. U nastavku otkrivamo zašto.
Koje su prednosti prirodnog meda?
Med ima niži glikemijski indeks od običnog šećera, što znači da ne podiže nivo glukoze u krvi tako brzo. Osim toga, ima bogatiji ukus i izraženiju slatkoću, pa će vam možda trebati znatno manje meda. Prema naučnim radovima iz 2018, med može da sadrži tragove esencijalnih vitamina i minerala kao što su kalijum, kalcijum, cink i vitamini C, B1, B2, B3, B5 i B6.
Možda vas zanima:

MNOGI GREŠE: Da li med sme da se jede tokom posta?
Mnogi od onih koji su odlučili da poste, još uvek nisu sigurni koju hranu mogu bezbedno da jedu.

Da li je med postan? Ovo pitanje muči mnoge vernike, a odgovor je samo jedan
Mnogi od onih koji su odlučili da poste, još uvek nisu sigurni koju hranu mogu bezbedno da jedu, a koju – ne. Na primer, neko pokušava da privremeno isključi iz ishrane med, dok drugi ljudi koriste med kao desert tokom dana posta.
Možda vas zanima:

MNOGI GREŠE: Da li med sme da se jede tokom posta?
Mnogi od onih koji su odlučili da poste, još uvek nisu sigurni koju hranu mogu bezbedno da jedu.

Da li je med postan? Ovo pitanje muči mnoge vernike, a odgovor je samo jedan
Mnogi od onih koji su odlučili da poste, još uvek nisu sigurni koju hranu mogu bezbedno da jedu, a koju – ne. Na primer, neko pokušava da privremeno isključi iz ishrane med, dok drugi ljudi koriste med kao desert tokom dana posta.
Možda vas zanima:

MNOGI GREŠE: Da li med sme da se jede tokom posta?
Mnogi od onih koji su odlučili da poste, još uvek nisu sigurni koju hranu mogu bezbedno da jedu.

Da li je med postan? Ovo pitanje muči mnoge vernike, a odgovor je samo jedan
Mnogi od onih koji su odlučili da poste, još uvek nisu sigurni koju hranu mogu bezbedno da jedu, a koju – ne. Na primer, neko pokušava da privremeno isključi iz ishrane med, dok drugi ljudi koriste med kao desert tokom dana posta.
Nedavna studija iz 2021. godine pokazala je da kada su pacijenti sa infekcijama gornjih disajnih puteva konzumirali med, neki simptomi, uključujući učestalost i jačinu kašlja, nestali su znatno brže nego u grupi koja nije koristila ovaj proizvod. Dokazana su i antioksidativna i antibakterijska svojstva meda. Supstance sadržane u neprerađenom medu mogu da imaju antifungalni i prebiotički efekat, piše portal Medical News.
Šta se dešava ako šećer u potpunosti zamenite medom:
Nivo glukoze u krvi može da poraste
Med sadrži šećer i ugljene hidrate i to u velikim količinama. Ako ga konzumirate više od preporučenih dnevnih doza, nivo glukoze u krvi može naglo da poraste.
Med može da snizi krvni pritisak?
Veruje se da u malim dozama med može da snizi krvni pritisak, pa ako imate hipotenziju, morate da budete oprezni sa njim. Ipak, ako prekomerno konzumirate ovaj proizvod, efekat će biti suprotan i dugoročno može da utiče na funkcionisanje srca.
Med može da izazove probleme sa stomakom
Ako patite od zatvora, konzumiranje meda može da pogorša situaciju. Čak i ako je sve u redu sa varenjem, povećan sadržaj fruktoze u proizvodu može da uspori peristaltiku. Pored toga, ljubitelji meda mogu da osete simptome kao što su nadimanje, dijareja i mučnina.
Med može da podstakne debljanje
Ako pazite na svoju težinu, veoma je važno da kontrolišete količinu meda koju konzumirate. Visok sadržaj kalorija, šećera i ugljenih hidrata u ovom proizvodu može u velikoj meri da ometa vaš uspeh u gubitku težine.
Šta da izaberete - šećer ili med?
Ako vam je teško bez slatkiša, a ne morate da izbegavate hranu koja sadrži glukozu i fruktozu, onda je bolje da date prednost medu. Ipak, trebalo bi da se pridržavate preporučenih dnevnih doza. Kada je prirodni med u pitanju, sasvim je dovoljna doza od 50 mililitara dnevno, ali čak i manja je bolja. Ako imate alergijske reakcije na pčelinje proizvode ili hroničnu bolest, pre upotrebe se obratite lekaru.

GENETIKA IMA NEOBIČAN RAZLOG: Zašto bebe "gube" plave oči?
Mnogi roditelji ostaju zatečeni kada plave oči njihove bebe pređu u tamnije nijanse.

Devee rečenica koje nikad ne treba da izgovorite dragim ljudima
Pazite šta govorite, neke reči znaju da zabole

Antonio napustio južnu Italiju, zbog Dušice se preselio u Šumadiju pa krstio i dobio ime Stefan: Nesvakidašnja ljubavna priča dvoje mladih - sada se zajedno bave seoskim turizmom
Da ljubav zaista nema granice na svom ličnom primeru pokazao je mladi Italijan Antonio, koji je zbog jedne Dušice promenio život, zemlju, pa čak i veru. Prešao je u pravoslavlje, krstio se i čak dobio i kršteno ime Sefan. Menjao je južnu Italiju za živopisnu Šumadiju.

"TO DUŠA NJEGOVA MIRA NEMA, PA MENE GONI": Da li je PROKLESTVO stiglo KARAĐORĐEVE UBICE? Malo ko zna JEZIVU PRIČU
Savremenici beleže da je u konaku kneza Miloša, koji se nalazio na mestu današnje Patrijaršije, jedno vreme boravila voždova glava

Priča o "šokačkim divanima": Kako se nekad provodilo vreme uz muziku i druženje u Vojvodini
U Vojvodini, bogatoj tradiciji i specifičnom načinu života, postoji jedan gotovo zaboravljeni običaj poznat kao „šokački divani“. Ovi divani bili su posebni trenuci opuštanja, druženja i zabave, najčešće uz zvuke tamburice, pesmu i priču koja je spajala ljude u neraskidivo prijateljstvo.
Komentari(0)