ŠTA SE DEŠAVA AKO ŠEĆER ZAMENITE MEDOM? Mnogi su u ZABLUDI da će od toga SMRŠATI, međutim, vaš organizam kreće da..
Da li je moguće poboljšati zdravlje zamenom šećera za med?

Mnogo se zna o opasnostima šećera, ali i o prednostima prirodnog meda. Možda pomišljate da zamenite jedan proizvod drugim i završite sa tim? Zvuči odlično, ali u stvarnosti nije sve tako jednostavno. I med i šećer su bogati ugljenim hidratima, koja se sastoji od dva monosaharida, glukoze i fruktoze. Oni sadrže isti broj kalorija po gramu, telo ih brzo razgrađuje i mogu da izazovu skokove u nivou šećera u krvi.
Prednosti prirodnog meda kao zaslađivača su očigledne. Ima mnogo korisnih svojstava koje druge vrste šećera nemaju. I Svetska zdravstvena organizacija preporučuje uključivanje meda u ishranu, u količini koja ne prelazi 10 odsto ukupnih kalorija dodatih šećera. U nastavku otkrivamo zašto.
Koje su prednosti prirodnog meda?
Med ima niži glikemijski indeks od običnog šećera, što znači da ne podiže nivo glukoze u krvi tako brzo. Osim toga, ima bogatiji ukus i izraženiju slatkoću, pa će vam možda trebati znatno manje meda. Prema naučnim radovima iz 2018, med može da sadrži tragove esencijalnih vitamina i minerala kao što su kalijum, kalcijum, cink i vitamini C, B1, B2, B3, B5 i B6.
Možda vas zanima:

NEĆE MOĆI DA VAS PREVARE: Evo kako da prepoznate pravi med
Ovi trikovi mogu biti od velike koristi...

MNOGI GREŠE: Da li med sme da se jede tokom posta?
Mnogi od onih koji su odlučili da poste, još uvek nisu sigurni koju hranu mogu bezbedno da jedu.
Možda vas zanima:

NEĆE MOĆI DA VAS PREVARE: Evo kako da prepoznate pravi med
Ovi trikovi mogu biti od velike koristi...

MNOGI GREŠE: Da li med sme da se jede tokom posta?
Mnogi od onih koji su odlučili da poste, još uvek nisu sigurni koju hranu mogu bezbedno da jedu.
Možda vas zanima:

NEĆE MOĆI DA VAS PREVARE: Evo kako da prepoznate pravi med
Ovi trikovi mogu biti od velike koristi...

MNOGI GREŠE: Da li med sme da se jede tokom posta?
Mnogi od onih koji su odlučili da poste, još uvek nisu sigurni koju hranu mogu bezbedno da jedu.
Nedavna studija iz 2021. godine pokazala je da kada su pacijenti sa infekcijama gornjih disajnih puteva konzumirali med, neki simptomi, uključujući učestalost i jačinu kašlja, nestali su znatno brže nego u grupi koja nije koristila ovaj proizvod. Dokazana su i antioksidativna i antibakterijska svojstva meda. Supstance sadržane u neprerađenom medu mogu da imaju antifungalni i prebiotički efekat, piše portal Medical News.
Šta se dešava ako šećer u potpunosti zamenite medom:
Nivo glukoze u krvi može da poraste
Med sadrži šećer i ugljene hidrate i to u velikim količinama. Ako ga konzumirate više od preporučenih dnevnih doza, nivo glukoze u krvi može naglo da poraste.
Med može da snizi krvni pritisak?
Veruje se da u malim dozama med može da snizi krvni pritisak, pa ako imate hipotenziju, morate da budete oprezni sa njim. Ipak, ako prekomerno konzumirate ovaj proizvod, efekat će biti suprotan i dugoročno može da utiče na funkcionisanje srca.
Med može da izazove probleme sa stomakom
Ako patite od zatvora, konzumiranje meda može da pogorša situaciju. Čak i ako je sve u redu sa varenjem, povećan sadržaj fruktoze u proizvodu može da uspori peristaltiku. Pored toga, ljubitelji meda mogu da osete simptome kao što su nadimanje, dijareja i mučnina.
Med može da podstakne debljanje
Ako pazite na svoju težinu, veoma je važno da kontrolišete količinu meda koju konzumirate. Visok sadržaj kalorija, šećera i ugljenih hidrata u ovom proizvodu može u velikoj meri da ometa vaš uspeh u gubitku težine.
Šta da izaberete - šećer ili med?
Ako vam je teško bez slatkiša, a ne morate da izbegavate hranu koja sadrži glukozu i fruktozu, onda je bolje da date prednost medu. Ipak, trebalo bi da se pridržavate preporučenih dnevnih doza. Kada je prirodni med u pitanju, sasvim je dovoljna doza od 50 mililitara dnevno, ali čak i manja je bolja. Ako imate alergijske reakcije na pčelinje proizvode ili hroničnu bolest, pre upotrebe se obratite lekaru.

ZLATNO ULJE S PLANINE: Zašto je ulje od bundeve sa Zlatara najbolje za srce i kako se u njemu čuva lek za prostatu
Bundeva golica se nekada smatrala hranom za stoku, da bi se ulje dobijeno iz njenih semenki danas prodavalo kao najskuplje srpsko jestivo ulje. Otkrivamo zašto se hladno ceđeno ulje golice sa planinskih krajeva (poput Zlatara, Peštera i Fruške Gore) smatra prirodnim čudom, kako njegovi sastojci deluju na muško zdravlje i zašto je ovo ulje jače od mnogih apotekarskih preparata.

Pre 138 godina Tesla osmislio izum bez kojeg danas ne možemo: Srpski genije osvetlio planetu, a sam umro u hotelu, evo šta je rekao kada je posetio Beograd
Nikola Tesla je 22. oktobra 1887 prijavio izum koji je promenio svet - višefaznu naizmeničnu struju, temelj moderne električne energije.


Najpoznatiji srpski gorštak podelio potresnu sliku: Luki tuga u očima, a na njoj je ON - "neko s neba gleda sve"
Imao je samo 7 godina kada mu je preminuo otac

ČUDO IZ BAČKE: Zašto je ulje od konoplje bilo osnova ishrane u Vojvodini i kako se koristi za kožu i disajne puteve
Konoplja je u Vojvodini vekovima bila "zlatna" industrijska kultura, a ulje dobijeno iz njenih semenki smatralo se pravim eliksirom zdravlja. Otkrivamo kako je ulje od konoplje bilo osnova posne i zdrave ishrane u Bačkoj, zašto su ga bake koristile kao lek za kožna oboljenja i zašto je danas ponovo na vrhu liste prirodnih lekova.
Komentari(0)