ŠTA SE DEŠAVA AKO ŠEĆER ZAMENITE MEDOM? Mnogi su u ZABLUDI da će od toga SMRŠATI, međutim, vaš organizam kreće da..
Da li je moguće poboljšati zdravlje zamenom šećera za med?
Mnogo se zna o opasnostima šećera, ali i o prednostima prirodnog meda. Možda pomišljate da zamenite jedan proizvod drugim i završite sa tim? Zvuči odlično, ali u stvarnosti nije sve tako jednostavno. I med i šećer su bogati ugljenim hidratima, koja se sastoji od dva monosaharida, glukoze i fruktoze. Oni sadrže isti broj kalorija po gramu, telo ih brzo razgrađuje i mogu da izazovu skokove u nivou šećera u krvi.
Prednosti prirodnog meda kao zaslađivača su očigledne. Ima mnogo korisnih svojstava koje druge vrste šećera nemaju. I Svetska zdravstvena organizacija preporučuje uključivanje meda u ishranu, u količini koja ne prelazi 10 odsto ukupnih kalorija dodatih šećera. U nastavku otkrivamo zašto.
Koje su prednosti prirodnog meda?
Med ima niži glikemijski indeks od običnog šećera, što znači da ne podiže nivo glukoze u krvi tako brzo. Osim toga, ima bogatiji ukus i izraženiju slatkoću, pa će vam možda trebati znatno manje meda. Prema naučnim radovima iz 2018, med može da sadrži tragove esencijalnih vitamina i minerala kao što su kalijum, kalcijum, cink i vitamini C, B1, B2, B3, B5 i B6.
Možda vas zanima:
Uštipci sa livadskim medom: Doručak gorštaka sa planine Tare
Spoj jednostavnosti i prirode: tradicionalni uštipci i med sa livada Tare i danas su obrok koji krijepi telo i dušu.
NEĆE MOĆI DA VAS PREVARE: Evo kako da prepoznate pravi med
Ovi trikovi mogu biti od velike koristi...
Možda vas zanima:
Uštipci sa livadskim medom: Doručak gorštaka sa planine Tare
Spoj jednostavnosti i prirode: tradicionalni uštipci i med sa livada Tare i danas su obrok koji krijepi telo i dušu.
NEĆE MOĆI DA VAS PREVARE: Evo kako da prepoznate pravi med
Ovi trikovi mogu biti od velike koristi...
Možda vas zanima:
Uštipci sa livadskim medom: Doručak gorštaka sa planine Tare
Spoj jednostavnosti i prirode: tradicionalni uštipci i med sa livada Tare i danas su obrok koji krijepi telo i dušu.
NEĆE MOĆI DA VAS PREVARE: Evo kako da prepoznate pravi med
Ovi trikovi mogu biti od velike koristi...
Nedavna studija iz 2021. godine pokazala je da kada su pacijenti sa infekcijama gornjih disajnih puteva konzumirali med, neki simptomi, uključujući učestalost i jačinu kašlja, nestali su znatno brže nego u grupi koja nije koristila ovaj proizvod. Dokazana su i antioksidativna i antibakterijska svojstva meda. Supstance sadržane u neprerađenom medu mogu da imaju antifungalni i prebiotički efekat, piše portal Medical News.
Šta se dešava ako šećer u potpunosti zamenite medom:
Nivo glukoze u krvi može da poraste
Med sadrži šećer i ugljene hidrate i to u velikim količinama. Ako ga konzumirate više od preporučenih dnevnih doza, nivo glukoze u krvi može naglo da poraste.
Med može da snizi krvni pritisak?
Veruje se da u malim dozama med može da snizi krvni pritisak, pa ako imate hipotenziju, morate da budete oprezni sa njim. Ipak, ako prekomerno konzumirate ovaj proizvod, efekat će biti suprotan i dugoročno može da utiče na funkcionisanje srca.
Med može da izazove probleme sa stomakom
Ako patite od zatvora, konzumiranje meda može da pogorša situaciju. Čak i ako je sve u redu sa varenjem, povećan sadržaj fruktoze u proizvodu može da uspori peristaltiku. Pored toga, ljubitelji meda mogu da osete simptome kao što su nadimanje, dijareja i mučnina.
Med može da podstakne debljanje
Ako pazite na svoju težinu, veoma je važno da kontrolišete količinu meda koju konzumirate. Visok sadržaj kalorija, šećera i ugljenih hidrata u ovom proizvodu može u velikoj meri da ometa vaš uspeh u gubitku težine.
Šta da izaberete - šećer ili med?
Ako vam je teško bez slatkiša, a ne morate da izbegavate hranu koja sadrži glukozu i fruktozu, onda je bolje da date prednost medu. Ipak, trebalo bi da se pridržavate preporučenih dnevnih doza. Kada je prirodni med u pitanju, sasvim je dovoljna doza od 50 mililitara dnevno, ali čak i manja je bolja. Ako imate alergijske reakcije na pčelinje proizvode ili hroničnu bolest, pre upotrebe se obratite lekaru.
Ovaj trik morate znati: Evo kako da vam pire krompir bude kao u restoranu, pogledajte u čemu je tajna
Verovatno ste se pitali zašto vaš domaći pokušaj često završi kao lepljiva, gusta masa, dok je u restoranu prilog lak kao pero.
Ruske domaćice ovako čuvaju zimnicu: Metoda koju su krile generacijama, provereno radi!
Jednostavan trik ruskih domaćica sprečava buđ, oksidaciju i kvarenje zimnice čak i bez podruma. Probajte već danas
Ovu čestu GREŠKU ljudi prave kada donose ŠTENE u kuću, a može izazvati veliku UZNEMIRENOST
Dovođenje šteneta u kuću može biti uzbudljivo vreme za porodicu, ali postoji jedna česta greška koju mnogi ljudi prave.
Tito bez Milke nije leteo, bila je njegova lična stjuardesa, ali i žena koja je čuvala tajne: "Stajala sam iznad Jovanke kad su je isekli nožem u avionu"
Jovanka Broz, prva dama SFRJ, provela je decenije u relativnom siromaštvu, a stjuardesa Milka Jakulić otkriva dirljive trenutke iz njenog života.
Komentari(0)