IGRE PRESTOLA Nećete verovati kakav ljubavni život je imala ova SRPSKA PRINCEZA

Lepote Srbije

18:00

Zanimljivosti 0

Anka je bila jedna od osmoro dece Tomanije i Jevrema Obrenovića. Roditelji su se potrudili da dobije najbolje obrazovanje. Bila je prva žena u Srbiji koja je svirala klavir.

anka obrenovic
vikipedija

Godine 1836, sa samo 15 godina, Anka je u Beogradu objavila svoju prvu knjigu, čime je postala prva srpska književnica tadašnje Srbije, odnosno treća Srpkinja književnica uopšte. Jedan od njenih najbitnijih uticaja jeste  taj da je odškrinula vrata ka obrazovanju ženske dece.

Zvali su je i Anka Pomodarka, obožavala je modu i družila se sa najuglednijim evropskim damama tog vremena.

Anka je imala buran ljubavni život. No, upamćen je ostao Antun Mihanović, do ušiju zaljubljeni hrvatski pesnik i tvorac reči hrvatske himne. Kao austrijski konzul, ali i ugledni i učeni čovek tog vremena, bio je čest gost u domu Obrenovića, kada se i zagledao u Anku.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Napisao joj je sonet “Viđenje” i pesmu “Kamena djeva“, nakon čega je zatražio njenu ruku od Jevrema . Međutim, roditelji se nisu usudili da daju dozvolu. Razlika od 41 godine je bila velika. Ovu neprijatnu situaciju rešio je knez Miloš, koji nije dozvolio brak.

Tri godine nakon toga, Anka se udaje za temišvarskog bankara i spahiju Aleksandra Konstatinovića, sa kojim je imala četvoro dece. Kada je knez zbačen sa vlasti, porodica beži u izgnanstvo, a Anka i Aleksandar smestili su svoj dom u Rumuniji. Brak nije dugo potrajao –  Aleksandar je umro 1858. godine.

Ubrzo, pronalazi utehu, zaljubljuje se u supruga njene preminule sestre Simke, uglednog trgovca Jovana Germanija. Mesecima se govorilo  o ovom velikom skandalu. Još veći šok je izazvala ćerka Simeona- Simka, rođena iz te veze, ni kriva ni dužna, obeležena  žigom zabranjene ljubavi. Anka je Jovana odbijala za brak, a ćerku je poslala u nemački internat.

Jedan od njenih udvarača je bio i učitelj ćerke Katarine, koji se ubio zbog te neuzvraćene ljubavi.

Volela je luksuzan život, ali se mešala i u najviše državne poslove. Upravo jedna od njenih spletki, vremenom je dovela do gašenja loze kneza kneza Miloša, ali ne i njene.

Ono o čemu se, svako malo govorilo jeste i njen neobično blizak odnos sa bratom, knezom Mihailom, koji je osujetila kneginja Ljubica razdvojivši ih, ali Ankin uticaj na kneza je ostao veliki.

Knez Mihailo je dolaskom na vlast bio u nesrećnom braku sa Julijom Hunjadi. Anka vremenom uspeva da zbliži Mihaila sa kćerkom Katarinom i  on se, očaran lepom Katarinom, razvodi od Julije. Bio je odlučan da ide protiv svih, pa i samog mitropolita koji nije odobravao brak dvoje bliskih rođaka. Razlog nije bilo samo  srodstvo, već i očigledan i fatalan uticaj Anke na kneževu politiku.

10. juna 1868. godine knez Mihailo, Tomanija Obrenović, te Anka i Katarina Konstatinović uputili su se na Košutnjak. Zaljubljeni su u pratnju Anke i bake Tomanije šetali  parkom. Dok su šetali, pored njih su prošla tri gospodina i pozdravila kneza. Kada je knez krenuo da otpozdravi, jedan od njih trojice je izvadio revolver i ubio Mihaila. Anka se, kasno, bacila pred kneza Mihaila kako bi zaštitila svoju prvu ljubav, te su je usmrtili hici.

Ankin jedini sin Aleksandar iz braka sa Milenom Opuić je dobio ćerku Nataliju. Natalija se kasnije udala za crnogorskog princa Mirka, što ih je posle smrti kralja Aleksandra I Obrenovića stavilo u poziciju prvog pretedenta na srpski presto. Ipak, odluka je pala da na presto dođe kralj Petar I Karađorđević. Potomci Mirka i Natalije i danas žive u Francuskoj.

Komentari(0)

Loading