PRIRODNI ANTIBIOTICI Smatra se da dve biljke imaju MOĆNO dejstvo u borbi protiv NAPASTI

Jelica Jovanović

17:00

Zanimljivosti 0

Proleće je vreme virusa, a na virus često zna da se nastavi i bakterijska infekcija. Ovo možda može da se predupredi konzumacijom dve moćne biljke o kojima će biti reči u nastavku teksta.

prehlada
Shutterstock

Ulje origana:

Ovo veoma zdravo ulje dobija se od lišća biljke origano. Osim kao začin brojnim jelima, na temelju brojnih istraživanja, ulje origana je i moćan borac protiv infekcija za što je zaslužan sastojak pod nazivom karvakrol.

Vrlo mala doza ovog ulja poseduje neverovatna antibakterijska svojstva protiv čak 25 različitih vrsta bakterija.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Doziranje: 1 do 4 kapi tri puta dnevno u šoljici čaja ili čaši soka.

Beli luk:

Snažna aroma i miris bijelog luka ga čine savršenim začinom, ali on ima još puno moćnijih svojstava. Beli luk je snažan, prirodni antibiotik koji ne uništava naše zdrave bakterije kao što to rade hemijski antibiotici.

On usporava rast bakterija te uspešno uništava viruse i gljivice pa je vrlo učinkovit kao sredstvo protiv prehlade i gripa.

vila

Vile sa Radana: Da li još uvek čuvaju blago i igraju vilinska kola?

Zanimljivosti

15:00

29 septembar, 2025

Na jugu Srbije, između Lebana i Bojnika, Kuršumlije i Prokuplja, prostire se planina Radan – krajolik ispresecan gustim šumama, bistrim izvorima i tihim selima. Ali Radan nije poznat samo po prirodnim lepotama i čuvenoj Đavoljoj varoši, ovo je i planina obavijena legendama, naročito o vilama, koje narod i danas pominje s poštovanjem.

rakija

Kako nastaje dobra rakija – Od šljive do kazana, od kazana do čašice

Zanimljivosti

10:00

29 septembar, 2025

U Srbiji se od davnina kaže da je rakija više od pića – ona je deo doma, običaja i tradicije. Od šljive u Šumadiji, kajsije u Vojvodini, pa sve do dunje i viljamovke u južnim krajevima, pečenje rakije predstavlja poseban događaj u životu porodice i sela. Nije se radilo samo o pripremi zimnice, već o ritualu u kojem se okupljala rodbina, komšije i prijatelji, dok je miris voća i dima iz kazana obavijao avlije.

Komentari(0)

Loading