TITOVA ZBIRKA POKLONA Neki predmeti su stari više HILJADA GODINA i NEPROCENJIVE su vrednosti!

Lepote Srbije

19:00

Zanimljivosti 0

Najveća zbirka Titovih poklona nalazi se u Muzeju istorije Jugoslavije. Mnogi pokloni koje je dobio, tokom godina su završili u drugim republikama bivše Jugoslavije, kao i u rukama kolekcionara. Za vreme svog mandata, Josip Broz Tito primio je desetine hiljada poklona. Ovi pokloni dolazili su od raznih ljudi, uključujući najveće svetske državnike.

TITOVA ZBIRKA POKLONA Neki predmeti su stari više HILJADA GODINA i NEPROCENJIVE su vrednosti!
Alo

Evo nekoliko zanimljivih poklona koje je Tito dobio tokom svoje karijere:

Staljin je poklonio Titu zlatnu komandantsku sablju septembra 1944. godine, kada je bio u Moskvi. Ovaj poklon je bio veliko priznanje za Titovu borbu protiv fašizma.

Sablja ukrašena zlatom, brilijantima i dijamantima je lični Staljinov poklon Titu. Izrađena je u 19. ili početkom 20. veka kada je u Rusiji postojala tradicija uručivanja nagradnog oružja. Neki primerci takvog oružja imali su samo natpis “za hrabrost”, dok je drugo oružje bilo bogato ukrašeno dragim kamenjem.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Za razliku od zlatne komandantske sablje, koju je godinu dana ranije Staljin poklonio Titu sa istom posvetom, skulptura „Dvoboj (Bitka na Čudskom jezeru 1242. godine između Rusa i Tevtonaca)”, urađena u poznatoj carskoj radionici iz Sankt Peterburga, šalje višeznačne poruke. Ovaj prikaz slavnog Aleksandra Nevskog koji sekirom ubija tevtonskog viteza, reditelj Dušan Makavejev protumačio je kao jasnu Staljinovu poruku Titu: “Ovako ćeš i ti proći kod mene.”- Piše u opisu skulpture na sajtu Muzeja Jugoslavije.

Tito je posedovao i Sinan - pašinu sablju, on je poznat po tome što je naredio da se spale mošti Svetog Save. Nalazila se među predmetima od slonovače, a Tito je dobio kao počasni građanin Sarajeva.

Tromblon puška kremenjača je poklon Vlade Republike Iraka predsedniku Josipu Brozu Titu, 5. 2. 1979. godine. Tromblon puška kremenjača potiče iz Tunisa i datira iz četvrte decenije XIX veka.

Antički korintski šlem: Kralj Grčke Pavle I poklonio je Titu u Atini antički korintski šlem s kraja 7. i početka 6. veka pre nove ere. Ovaj poklon, svojom simbolikom, kao da je anticipirao maršalov politički uspon.

Ovi pokloni ne samo da su bili materijalno vredni, već govore o ljudima koji su ih darovali i o samom Titu.

Pored predsednika Nasera, jedan od najvećih Titovih darodavaca je bio car Hajle Selasije.

Tito a i Jovanka su često dobijali poklone i nakit od Hajla Selasija koji je imao svoju radionicu za zlatne predmete i nakit. Jedinstven je poklon cara Selasija Titu povodom Prve konferencije nesvrstanih u Beogradu, septembra 1961. godine ‒ pribor za pisanje koji predstavlja maketu carskog prestola. Ispod baldahina na čijem vrhu je kruna, između dva anđela nalazi se predstava prestola sa Davidovom zvezdom na naslonu.

Ko nije, svakako bi trebao posetiti Muzej Jugoslavije.

Cene ulaznica:

Odrasli 600 din
Učenici i studenti 300 din
Deca (do 10 godina) besplatno

Pravo na besplatan ulaz imaju deca mlađa od 10 godina, osobe sa invaliditetom, članovi ICOM-a i Muzejskog društva Srbije, članovi komiteta Docomomo, novinari, studenti i profesori istorije umetnosti, etnologije, arheologije, istorije i umetničkih akademija, zaposleni u srodnim ustanovama kulture. Prilikom grupnih poseta, svaki 15. posetilac, osim ako nije već odobrena druga vrsta popusta.

Popust se odobrava uz pokazivanje odgovarajuće legitimacije.

Ulaz je besplatan za individualne posete svakog prvog četvrtka u mesecu kao i 4. i 25. maja, stoji na sajtu Muzeja Jugoslavije.

Najvredniji predmeti se cuvaju u posebnim trezorima muzeja.

Titova neprocenjiva zbirka poklona svedoči o njegovoj harizmi, diplomatskim odnosima i priznanjima koja su mu stizala iz raznih delova sveta.

 

 

Komentari(0)

Loading