MISTERIJA TRAJE DO DANAS Da li je Patrijarh Varnava otrovan zbog ugovora sa Vatikanom

Lepote Srbije

19:00

Zanimljivosti 0

Patrijarh Varnava, čije svetovno ime je Petar Rosić, bio je 40. patrijarh Srpske pravoslavne crkve od 1930. do 1937. godine kada je preminuo pod nerazjašnjenim okolnostima. Njegovo puno ime i titula glasili su Njegova svetost arhiepiskop pećki, mitropolit beogradsko-karlovački i patrijarh srpski gospodin Varnava.

Patrijarh Varnava
Wikipedia

Patrijarh Varnava iznenada je preminuo u noći između 23. i 24. jula 1937. godine. Mnogi smatraju da je otrovan prahom od dijamanata koji mu je podmetnut u hranu i koji  razara organe za varenje i izaziva krvarenje do smrti. Rezultati obdukcije su još uvek zatvoreni u arhivi BIA.

Patrijarh Varnava Wikipedia
 

Patrijarh Varnava je privremeno sahranjen u malom Hramu Svetoga Save na Vračaru. Ni do danas nije potvrđeno ni opovrgnuto mišljenje da je otrovan upravo zbog svog nepomirljivog stava oko konkordata. 

Njegova smrt ostaje misterija, a mnoge teorije i priče kruže o tome kako je doista preminuo.

Konkordatska kriza je naziv za političku krizu u Kraljevini Jugoslaviji koja je izbila 1937. godine oko sklapanja konkordata sa Vatikanom. U njoj je glavni akter bila Srpska pravoslavna crkva, koja se žestoko protivila potpisivanju konkordata sa Rimokatoličkom crkvom.

Prvi nacrt ugovora između Rimokatoličke crkve i Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca sastavljen je 1922. godine. Pregovori oko konačnog teksta nastavljeni su 1933, a završeni su 1935. godine u Rimu, kada su u ime države Vatikan i Kraljevine Jugoslavije konačan tekst Konkordata potpisali kardinal Euđenio Pačeli (potonji papa Pije XII) i ministar pravde Kraljevine Ljudevit Auer. Po ugovoru, Rimokatolička crkva dobijala je znatna prava na polju obrazovanja, socijalnih, javnih i humanitarnih delatnosti.

Kada je Namesništvo početkom novembra 1936. izdalo ukaz kojim je ovlastilo predsednika Vlade da Konkordat uputi Narodnoj skupštini, reagovao je Arhijerejski sabor. Početkom decembra, vladi je upućen memorandum sa porukom da Srpska pravoslavna crkva ne može na takvu odluku da pristane. Od proleća 1937. godine, sveštenstvo i opozicija su razvili žestoku kampanju protiv Konkordata kao opasnosti za srpsko pravoslavlje. Upravo Patrijarh Varnava je tvrdio da se "konkordatom ugrožavaju načela državnog suvereniteta, jer se iznad državne volje stavlja volja Rimske kurije, koja je konkordatom mogla čitav niz pravnih pitanja u državi rešavati propisima kanonskog prava Rimokatoličke crkve".

Odustajanje od konkordata: Usled snažnog protivljenja Srpske pravoslavne crkve i sve većeg pritiska javnosti, konkordat nije ratifikovan u parlamentu. Na kraju, Kraljevina Jugoslavija je odustala od potpisivanja konkordata.

Ova kriza je imala značajan uticaj na političku situaciju u to vreme i ostavila je dubok trag u istoriji odnosa između crkve i države u Kraljevini Jugoslaviji

Manastir Ostrog

Dogodilo se u manastiru Ostrog: Čuda svetog Vasilija!

Zanimljivosti

13:00

4 maj, 2024

Mnogi poklonici koji nisu u mogućnosti da dovedu svoje bolesnike ćivotu Svetitelja, donose njihovu odeću i ostavljaju je pod ćivot Svetitelja, da tu prenoći bar jednu noć. Pored odeće, donose i hranu, najčešće šećer, i postupaju na isti način

Komentari(0)

Loading