ATINA, MANČESTER, HONG KONG Ovo su nadimci SRPSKIH GRADOVA, a evo i zanimljivih priča kako su ih dobili

Mnogi gradovi u Srbiji imaju svoje nadimke, neki su nadaleko poznati, dok su neki poznati samo lokalnom stanovništvu. Tako u Srbiji imamo Atinu, Gibraltar, Spartu, Mančester, Pariz, Barselonu, Hong Kong, Veneciju i Bolonju!

Novi Sad
Dejan Briza/Alo!

Iza naziva Srpska Atina, krije se drugi najveći grad u Srbiji - Novi Sad. Nadimak je dobio zbog kulturološkog značaja koji je imao za Srbe, a koji je Atina tokom istorije imala za Grke. U ovom gradu smeštena je Matica srpska, kao i Srpsko narodno pozorište. Ovaj grad bio je dom Svetozara Miletića, ali i važno mesto za Srbe u Austrougarskoj i Habzburškoj monarhiji. Prvi slobodni srpski grad u okviru ove monarhije.

Petrovaradin

Odmah tu preko reke nalazi se i Gibraltar na Dunavu, gradić Petrovaradin odnosno Petrovaradinka tvrđava. Zbog značaja za odbranu Evrope i zbog svoje neosvojivosti poneo je ovo veliko ime.

Sparta

Zbog toga što je imao značaj za Srbe u Vojvodini dok se ona još uvek nalazila u Austriji i zbog borbe za očuvanje srpske tradicije u Banatu, zbog konstantnih borbi sa neprijateljima i zbog svoje hrabrosti, grad junak Pančevo sa ponosom nosi ime Srpske Sparte.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Mančester

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Nešto južnije imamo i Srpski Mančester ili Mali Mančester, odnosno Leskovac. Iako je svima najpoznatiji po hrani odnosno roštilju i paprikama, Leskovac je bio poznat i kao prestonica tekstilne industrije, baš kao i Mančester.

Pariz

Mali Pariz je titula koja je pripala Šapcu i to zbog ubrzanog kulturološkog, arhitektonskog i trgovačkog razvoja koje je doživeo u 19. veku. Svima dobro poznati vašar u Šapcu, svedok je ovog razvoja.

Barselona

Nova Barselona jedan od nadimaka Velikog Bečkereka odnoso Petrovgrada. To je grad koji je danas svima poznat kao Zrenjanin. Malo je poznato da je veliki broj Katalonaca dolazio tokom 18. veka u kolonizaciji na teritoriju današnjeg Zrenjanina odnosno Bečkereka, baš zbog toga, jedan deo Zrenjanina i zvanično je nosio ime Nova Barselona.

Hong Kong

Zbog svog reljefa i zbog toga što se nalazi u kotlini ili žargonski rečeno u žicama, Užice je moralo da “ide u visinu”. Zbog svojih solitera, panorama Užica izgleda kao mali Hong Kong, zbog toga je i ponela ovaj nadimak.

Venecija

Zbog svog reljefa koji presecaju rečice i zbog sedam mostova koji ga krase, Knjaževac je nazvan srpskom Venecijom.

Bolonja

Zbog svog uspeha u košarkaškom svetu, kojeg se mlađe generacije verovatno ni ne sećaju, Kraljevo je ponelo naziv Srpska Bolonja. U gradu su na vrhuncu slave postojala dva kluba koja su iznedrila velika imena poput Divca, a to su KK Sloga i KK Mašinac.

Ovaj gradski derbi bio je pravi praznik za oči svih ljubitelja košarke. Ljubav prema košarci i dalje je vidljiva u gradu na Ibru, a uvek postoji nada da će se ovi klubovi vratiti na velika vrata evropske i svetske košarke.

Izvor: 192.rs

NAJPOZNATIJI DEČKO SA SELA Luka Crepuljarević posetio Francusku i evo šta kaže (FOTO)

NAJPOZNATIJI DEČKO SA SELA Luka Crepuljarević posetio Francusku i evo šta kaže (FOTO)

Zanimljivosti

16:00

25 maj, 2024

Čajetina - Najpoznatiji dečko sa sela u Srbiji, Luka Crepuljarević iz zlatiborskog Semegnjeva, oduševio je čitav region, ali i sve naše ljude koji žive širom planete svojim stavovima, rumenim obrazima i širokim osmehom. On je odlučio da se vrati na očevo imanje, nakon što mu je umrla baka koju je mnogo voleo i baš zbog nje i svog oca koji takođe nije među živima, odlučio je da nikako ne sme dopustiti da, kako je rekao, njihove livade pasu tuđe ovce.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading