OD NJEGA KOSA RASTE KAO LUDA, KUĆA MIRIŠE, A HRANA DOBIJA SUPER UKUS: Kako da gajite ruzmarin u sobi

Kako da gajite ruzmarin u sobi? Evo saveta: četiri problema morate da savladate.

OD NJEGA KOSA RASTE KAO LUDA, KUĆA MIRIŠE, A HRANA DOBIJA SUPER UKUS: Kako da gajite ruzmarin u sobi
Shutterstock

Ruzmarin je, pre svega, baštenska biljka i ne prija mu život u zatvorenom prostoru. Nebrojeni baštovani su pokušali da ga gaje u sobi, ali kraj je obično tužan - suva, požutela biljka.

Međutim, ako se potpuno posvetite novoj sadnici ruzmarina, možda ćete baš vi uspeti da je održite u životu, ali je važno da izbegnete četiri stvari koje "ubijaju" ovu korisnu biljku.

Prvi problem se javlja kad unosite ruzmarin iz bašte u sobu. Ne zaboravite da je on uživao na direktnom i jakom sunčevom svetlu između šest i osam sati. Kad ga premestite u kuću, on postaje gladan sunca - tu obično ima između četiri i šest sati slabog ili indirektnog svetla.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Zato je važno da biljku prvo postepeno pomerate u bašti - na mesto sa više senke i to nekoliko nedelja pre nego što budete želeli da ga unesete u kuću. Promenjeni uslovi će naterati lišće da efikasnije koriste svetlost i ruzmarin će lakše podneti manjak sunca u kući.

Kad ga unesete, stavite ga uz najbolje osvetljen prozor. Ako tu nema barem šest do osam sati svetla, morate nabaviti lampu za biljke.

Zalivanje je drugi uobičajen problem - ruzmarin često zalivaju previše, a ponekad i premalo. Važno je da drenaža bude izvanredna, ali nemojte nikad dozvoliti da se zemlja u potpunosti osuši.

Kako ruzmarin ne bi napala buđ, nemojte ga držati u prostorijama sa više vlage, kao što su kuhinja i kupatilo. Idealno bi bilo da obezbedite što jaču cirkulaciju vazduha, mada nikad nećete postići provetravanje kao u prirodi. Ponekad uključite i ventilator.

Štetočine će teško uništiti biljku ukoliko ona nije već oslabila, ali ako dođe do neke zaraze, upotrebite organske pesticide za sobno bilje. Lepo gajeni ruzmarin biće vam divan pomoćnik u svemu - nezi lica i kose, uređenju kuće koja će vam divno mirisati, kao i u kuhinji gde je ova biljka dragocen začin.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading