NAJVEĆE OSTRVO U SRBIJI Mesto u kome bi se mogao snimiti film o Robinzonu Krusou

M. M.

15:00

Zanimljivosti 0

Jedino naseljeno ostrvo u Srbiji, gde su svi stanovnici u nekom rodu, a kriminala skoro nema.

NAJVEĆE OSTRVO U SRBIJI Mesto u kome bi se mogao snimiti film o Robinzonu Krusou
Printscreen wikipedia

 

Iako Republika Srbija nema izlaz na more, ona se može pohvaliti ostrvima. Iako su to rečna ostrva ili ade ona ipak predstavljaju prirodnu lepotu i fascinantne su u oku posmatrača. Rečna ostrva se uglavnom nalaze u Dunavu, na mestima na kojima je tok najveće evropske reke nanosio mulj i gde su taloženjem iznikla ostrva.

Najpoznatije ovakvo ostrvo nalazi se u Beogradu, a zbog važnosti koje je imalo tokom ratova postalo je poznato kao Veliko ratno ostrvo. Nedaleko od Beograda nalazi se najveće rečno ostrvo u Srbiji, a ono je čak i naseljeno. Nalazi se kod Kostolca, ima površinu od 60 kilometara kvadratnih, dugačko je 20, a široko 3 kilometara.

Zanimljiva je istorija ovog ostrva. Zbog odlika rukavca koji je bio veći i prolazio sa desne strane ostrva, naselja su bila orijentisana ka severu preko glavnog toka Dunava koji je bio lakši za prelazak. Zbog toga je selo Ostrovo, koje su nazvali Austrijanci zbog toga što im je bilo teško za izgovaranje reč ostrvo, tipično banatsko selo, sa ušorenim ulicama, kućama na lakat i arteškim bunarima.

Ostrvo je bilo ada sve do Drugog svetskog rata kada su Nemci koristeći jalovinu iz kostolačkog rudnika pregradili rukavac, a kasnije je tu iznikao savremeni put. Time je orijentacija sela Ostrovo promenjena, pa danas iako selo pripada Banatskoj eparhiji duhovno, svetovno pripada Požarevcu.

Komentari(0)

Loading