ZADATAK KOJI JE POSVAĐAO CELU SRBIJU, PA ČAK I SJAJNE MATEMATIČARE: Ako dobijete tačno rešenje, nalazite se među RETKIMA

Dobro obratite pažnju na sledeći zadatak, jer čak i osobe koje odlično znaju matematiku nisu uspele tačno da ga reše.

zadatak
Twitter/@pjmdolI

Kada se pojavio na "Tviteru", ovaj zadatak uspeo je da posvađa hiljade ljudi u Srbiji! Naime, iako na prvi pogled deluje veoma jednostavno, većina nije uspela da dođe to tačnog rešenja.

U čemu je caka?

Reč je o zadatku u kojem je moguće dobiti dva rezultata, u zavisnosti od redosleda izvršavanja operacija. Odgovori na zadatak mogu biti 1 ili 16, a čini se da su i matematičari podeljeni oko toga da li zagrade imaju prednost pri rešavanju zadataka.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

U prikazanom zadatku neki prvo pomnože 2 i 4 (rezultat zagrade), dok drugi izračunaju zagradu i uklone zagradu oko dobijenog broja pa nastave računicu po hijerarhiji računskih operacija.

Ovaj zadatak doveo je do velikih podela, ali čini se da su uverljiviji bili glasovi koji tvrde da je rezultat 1.

Zbog niza nedoumica, list “Mirror” je upitao i profesora matematike sa Oksforda, a njegov odgovor je iznenadio mnoge korisnike interneta, s obzirom na to da se matematika doživljava kao egzaktna nauka.

Profesor, koji je želeo da ostane anoniman, ističe da je račun napisan tako da ne postoji jedno rešenje.

– Bez boljih zagrada mogu postojati nedoumice. Postoje konvencije oko redosleda računskih operacija – pojasnio je.

Rosa Satarić

ŽRTVA NEMILOSRDNOG NASILNIKA Rosa je stradala braneći čast, ako ste prošli Siminom ulicom, videli ste spomen obeležje, ovo je priča o njoj

Zanimljivosti

21:00

26 april, 2024

Mirosanda Satarić, 1968. godine, na uglu ulica Simine i Višnjićeve u Beogradu, ubijena je od strane policajca Milorada Golubovića. Tragično je stradala dok je šetala za ruku svoju šestogodišnju ćerku. Razlog za ovu tragediju bio je što je Mirosanda rekla “ne” navalentnom nasilniku. Policajac Milorad Golubović je presudio Mirosandi revolverom.

Komentari(0)

Loading