Treće veče po rođenju deteta, majku bi posetile SUĐAJE: Staroslovenska mit koja LEDI KRV U VENAMA

Vuk Karadžić govori o ovim bićima u čuvenoj poslovici...

Treće veče po rođenju deteta, majku bi posetile SUĐAJE: Staroslovenska mit koja LEDI KRV U VENAMA
Shutterstock

Suđaje su bile natprirodna bića iz staroslovenske mitologije, koja su novorođenoj deci određivala sudbinu. U njih su verovali gotovo svi Sloveni, ali i brojni drugi narodi, stoga se smatra da njihovo poreklo vuče od indo-arijevskog mita o tri žene koje u središtu sveta određuju sudbinu svih ljudi. 

Kod Srba, suđaje su imale formu ženskih natrpirodnih bića, koja su treće - pete ili desete - noći od rođenja deteta dolazile u posetu i određivale njegovu sudbinu. One ne samo da su određivale detetov budući život, već i smrt, a ono što bi tada rešile, to bi tako moralo i da bude. 

Narodno predanje nalaže i određene običaje koji se moraju ispoštovati prilikom dolaska suđaja. Pošto su umele da se rasrde lako, majka i dete su trebali da budu čisti i uredni za svoje gošće, sledeća stvar, domaćini su morali i da ih počaste u zalog za lepu sudbinu deteta. Tako se pored njega stavljala pogača, vino, bosiljak i novčić.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Kako je izgledala poseta suđaja?

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Kao što je već rečeno, bilo ih je tri. Prva je prema narodnom verovanju bila ružna, stara i zla, ona je želelea detetovu smrt. Da do toga ne dođe, trudile su se druge dve suđaje, od kojih je sledeća takođe bila zla, ali za razliku od prve želela je da dete ima neki telesni nedostatak. I na kraju, najmlađa, najlepša i najdobrodušnija, ona koja se zalagala da dete ima srećan život. Zauzvrat, majka te noći mora ostati budna da bi čula kakva sudbina je dodeljena njenom detetu.

S tim u vezi, Vuk Stefanović Karadžić beleži i narodnu poslovicu: "Nije treću noć dočuvan."

Nakon kratke rasprave, obično bi se složile oko nekog srednjeg rešenja.

U pojedinim delovima Srbije, one su zamišljane i kao mlade i lepe žene, te su negde poređene i sa vilama. Ipak, interesantno je da se one u zapadnim delovima naše zemlje positovećuju sa Usudom, muškim natprirodnim bićem koje je imalo istu ulogu kao suđaje.

Rosa Satarić

ŽRTVA NEMILOSRDNOG NASILNIKA Rosa je stradala braneći čast, ako ste prošli Siminom ulicom, videli ste spomen obeležje, ovo je priča o njoj

Zanimljivosti

21:00

26 april, 2024

Mirosanda Satarić, 1968. godine, na uglu ulica Simine i Višnjićeve u Beogradu, ubijena je od strane policajca Milorada Golubovića. Tragično je stradala dok je šetala za ruku svoju šestogodišnju ćerku. Razlog za ovu tragediju bio je što je Mirosanda rekla “ne” navalentnom nasilniku. Policajac Milorad Golubović je presudio Mirosandi revolverom.

Komentari(0)

Loading