Evo zašto u restoranima uvek prvo dobijete hleb: Iznenadićete vas pravi razlog
Verovatno vas je uvek zanimalo zašto vam konobari nakon poručenog jela prvo donose hleb, a sada je ta misterija razotkrivena
Kuvar Rus Adams iz Vašingtona otkrio je na društvenoj mreži "Quora" zašto pre konkretne hrane u restoranima posetioci dobiju peciva, lepinje ili hleb, a zapravo je vrlo logično. Svoje mišljenje su podelili i još neki korisnici.
"Kao prvo, od ovih peciva ćete biti žedni. Žedni ljudi onda naručuju još pića, a to znači i bolja zarada. Drugo, hleb ili bilo što slično pokreće probavu i od njega samo dodatno ogladnite. Upravo zato se događa da ljudi naruče više nego što mogu da pojedu, a kasnije kažu kako su se zaleteli. Poslednji razlog je taj što kada ljudi u restoranima imaju zanimaciju, što je u ovom slučaju jedenje hleba, onda nisu dosadni i ne traže stalno konobare", napisao je Adams.
Shutterstock
Ovo pitanje ima preko 100 odgovora, a Adamsov je pregledan preko 113.000 puta. Evo još nekih objašnjenja.
Možda vas zanima:
DA POTROŠITE VIŠE: Znate li zašto konobari prvo iznose hleb
Konobari u restoranu prvo na sto iznose hleb, a gosti na obrok čekaju još neko vreme. Iako su mnogi misli da je razlog tome neki kafanski bonton, reč je o triku koji su osmislili ugostitelji da bi povećali zaradu.
U kesi, nikako: Znate li kako se pravilno čuva hleb da što duže ostane lep i svež?
Ovako ćete uvek imati svežu veknu
Možda vas zanima:
DA POTROŠITE VIŠE: Znate li zašto konobari prvo iznose hleb
Konobari u restoranu prvo na sto iznose hleb, a gosti na obrok čekaju još neko vreme. Iako su mnogi misli da je razlog tome neki kafanski bonton, reč je o triku koji su osmislili ugostitelji da bi povećali zaradu.
U kesi, nikako: Znate li kako se pravilno čuva hleb da što duže ostane lep i svež?
Ovako ćete uvek imati svežu veknu
Možda vas zanima:
DA POTROŠITE VIŠE: Znate li zašto konobari prvo iznose hleb
Konobari u restoranu prvo na sto iznose hleb, a gosti na obrok čekaju još neko vreme. Iako su mnogi misli da je razlog tome neki kafanski bonton, reč je o triku koji su osmislili ugostitelji da bi povećali zaradu.
U kesi, nikako: Znate li kako se pravilno čuva hleb da što duže ostane lep i svež?
Ovako ćete uvek imati svežu veknu
"Slažem se s tim da kad nešto dobijete, sigurno ćete to zapamtiti i ponovo se vratiti u isti restoran. Možda ćete ostaviti i veću napojnicu", napisao je jedan korisnik.ž
Shutterstock
Javio se i Džo Kolela koji je nekada bio vlasnik restorana i podelio svoje iskustvo.
"Većina ljudi previše razmišlja o odgovoru. Jedini razlog zašto smo mi ljudima davali hleb pre glavnog jela bio je da se uspori sama narudžbina, odnosno da kuvari sve stignu da pripreme. Konobar će uzeti narudžbine od ljudi redom kako su dolazili, a dok čekaju se posetiocima daje hleb. Da zaključimo, ovo nema nikakve veze s tim što su konobari dobri i ljubazni i žele da vam poklone hleb, već se jednostavno koriste ovim trikom zbog sebe".
Kimberli Luis je bila konobarica i otkrila kako hleb ima jedino manipulativnu ulogu.
"U italijanskom restoranu u kom sam radila, imali smo oko dva minuta za to da svima odnesemo hleb na sto od momenta kada su seli. Morali smo da izračunamo količinu i da ih začinimo. Potom smo morali u roku od pet minuta da im donesemo novi hleb, ako su postojeći pojeli. Zašto? Jer su posetioci toliko naporni. Ovo je zapravo samo sredstvo. Kada sednete i čekate sve se čini još duže, a hleb okupira ljude i vreme će jednostavno brže proći. Da sumiramo: hleb se servira zato što su posetioci nestrpljivi."
ZLATNO ULJE S PLANINE: Zašto je ulje od bundeve sa Zlatara najbolje za srce i kako se u njemu čuva lek za prostatu
Bundeva golica se nekada smatrala hranom za stoku, da bi se ulje dobijeno iz njenih semenki danas prodavalo kao najskuplje srpsko jestivo ulje. Otkrivamo zašto se hladno ceđeno ulje golice sa planinskih krajeva (poput Zlatara, Peštera i Fruške Gore) smatra prirodnim čudom, kako njegovi sastojci deluju na muško zdravlje i zašto je ovo ulje jače od mnogih apotekarskih preparata.
Pre 138 godina Tesla osmislio izum bez kojeg danas ne možemo: Srpski genije osvetlio planetu, a sam umro u hotelu, evo šta je rekao kada je posetio Beograd
Nikola Tesla je 22. oktobra 1887 prijavio izum koji je promenio svet - višefaznu naizmeničnu struju, temelj moderne električne energije.
Najpoznatiji srpski gorštak podelio potresnu sliku: Luki tuga u očima, a na njoj je ON - "neko s neba gleda sve"
Imao je samo 7 godina kada mu je preminuo otac
ČUDO IZ BAČKE: Zašto je ulje od konoplje bilo osnova ishrane u Vojvodini i kako se koristi za kožu i disajne puteve
Konoplja je u Vojvodini vekovima bila "zlatna" industrijska kultura, a ulje dobijeno iz njenih semenki smatralo se pravim eliksirom zdravlja. Otkrivamo kako je ulje od konoplje bilo osnova posne i zdrave ishrane u Bačkoj, zašto su ga bake koristile kao lek za kožna oboljenja i zašto je danas ponovo na vrhu liste prirodnih lekova.
Komentari(0)