ANEGDOTA O VOJVODI STEPI: 1917. prišao VASILIJU LAZIĆU koji je SEDEO U ROVU i jednom naredbom PROMENIO ŽIVOT ovom vojniku!

Lepote Srbije

14:00

Zanimljivosti 0

"Hajde, vojniče, nema suza!"

ANEGDOTA O VOJVODI STEPI: 1917. prišao VASILIJU LAZIĆU koji je SEDEO U ROVU i jednom naredbom PROMENIO ŽIVOT ovom vojniku!
Wikipedia

Čitav vek prohujao je od Velikog rata a priče o hrabrim srpskim ratnicima, njihovim borbama i preživljavanju na frontovima fasciniraju nas i zadivljuju sve više. 

ANEGDOTA O VOJVODI STEPI: 1917. prišao VASILIJU LAZIĆU koji je SEDEO U ROVU i jednom naredbom PROMENIO ŽIVOT ovom vojniku! Printscreen
 

Više od 150.000 vojnika našlo je svoj spas na Krfu, a zajedno sa njima bio je i veliki vojvoda Stepa Stepanović, sve vreme vodeći računa o svakom svom vojniku.

Slavni srpski vojvoda smestio je štab u sredinu svojih trupa kako bi nadgledao oporavak vojnika i pripreme za proboj fronta. Tako je krajem te 1917. godine vojnik Vasilije Lazić sedeo u rovu, sav snužden i nikakav.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Bio je 18. decembar i već se smrklo. Misli su mu lutale, pitao se da li mu je porodica živa, da li znaju da je živ, ima li nade da će se ikada više sresti. Prolazio je neki starešina na konju i zastao kraj njega.

ANEGDOTA O VOJVODI STEPI: 1917. prišao VASILIJU LAZIĆU koji je SEDEO U ROVU i jednom naredbom PROMENIO ŽIVOT ovom vojniku! Foto: Wikimedia Commons/Samson Černov/„Petogodišnji rat — Srbi 1912-1916“, London 1916
 

– Vojniče, šta ti je? Što su ti sve lađe potonule – upitao je neznanac u mraku.

– Sutra mi je slava, gospodine. Razmišljam o mojima, jesu li živi, da li mogu da slave… imaju li uopšte gde – rekao je Vasilije tiho, na šta mu je starešina poručio „da se drži“ i odjahao dalje.

Sutradan su Vasilija pozvali u centralni štab. Dočekao ga je lično vojvoda Stepa Stepanović i tada je vojnik shvatio sa kim je pričao prethodne noći.

Na stolu slavnog srpskog vojskovođe gorela je sveća, a pored nje bila je mala činija žita i pogača – umesto slavskog kolača. Vasilije se rasplakao, kao dete, sve dok nije čuo glas velikog junaka.

– Hajde, vojniče, nema suza! Da se preseče kolač. Srećna ti slava!

(Vidovdan)

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading