OVAJ PODZEMNI GRAD JE U JUGOSLAVIJI BIO DOBRO ČUVANA TAJNA: Gradili ga robijaši noću, evo KAKO IZGLEDA! (VIDEO)

Lepote Srbije

15:00

Zanimljivosti 0

Podzemni lavirint u kojem je svoje poslednje dane u Srbiji proveo kralj Petar Drugi Karađorđević pre odlaska u izbeglištvo.

OVAJ PODZEMNI GRAD JE U JUGOSLAVIJI BIO DOBRO ČUVANA TAJNA: Gradili ga robijaši noću, evo KAKO IZGLEDA! (VIDEO)
Lepote Srbije ilustracija/T.T.

Tajni podzemni grad pod imenom "Kamena devojka“, čiju gradnju je naredio kralj Aleksandar Karađorđević 1931. godine. Nalazi se u Malom Zvorniku, a za njegovo postojanje tada je znalo samo pet ljudi.

Podzemni lavirint su kopali i betonirali robijaši, dovođeni i odvođeni noću, tako da nisu znali ni gde se nalaze, ni šta grade. Tačna namena i plan korišćenja ostali su do danas nepoznati, jer dokumenti o ovom tajnom projektu dosad još nisu otkriveni.

Podzemni grad dugo je bio zatvoren za javnost, a otkako su njegova vrata 2011. godine otvorena za turiste, posetilo ga je više od 20.000 ljudi. Za potpunu rekonstrukciju tajnog grada, iz koga je posle rata odneto gotovo sve.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Zidan je u tajnosti i sa namerom da bude ratno komandno mesto kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića, Podzemni grad godinama je čekao na rekonstrukciju.

Ovo je jedan od najznačajnijih objekata na teritoriji opštine Mali Zvornik samim tim što je ovo jedini objekat takve vrste koji je kraljevska porodica Karađorđević radila na teritoriji bivše Kraljevine Jugoslavije.

Tajni grad je smešten u brdu u blizini pešačkog mosta koji spaja dve obale Drine. Gradili su ga zatvorenici, koji su dovoženi noću sa povezom preko očiju, kako ne bi mogli da zapamte lokaciju.

Podzemni grad prostire se na oko 5.000 kvadratnih metara, u kojima je smešteno oko hiljadu i po metara hodnika i oko 70 prostorija, a trebalo je da prime između tri i pet hiljada ljudi.

"Kamena devojka“ je korišćena samo jednom. U njoj je svoje poslednje dane u Srbiji proveo kralj Petar Drugi Karađorđević pre odlaska u izbeglištvo.

Opština Mali Zvornik je tek 2013. godine uspela da Kameni grad prenese u svoje vlasništvo. Sa skromnim budžetom uradili su osvetljenje, a u narednom periodu uradiće i projekat za rekonstrukciju koju će finansirati Ministarstvo turizma.

U rekonstrukciju Podzemnog grada, Malozvorničani polažu velike nade. Ideja je da "Kamena devojka“ bude ne samo turistički brend Malog Zvornika no i cele Srbije.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading