PRVA KOCKARNICA NA BALKANU Nadaleko čuvena banjska dvorana „Kur-salon" u kojoj su muzičari plaćali da sviraju (VIDEO)

Lepote Srbije

16:00

Turizam 0

Igrom slučaja, kralj Petar II Karađorđević, bežeći iz Beograda 6. aprila 1941, nakon večere kod gradonačelnika Zvornika Stanka Nikolića nakratko obreo u čuvenom Kur-salonu banje Koviljače gde je i proglasio opštu mobilizaciju, a potom se prebacio u Crnu Goru i sa nikšićkog aerodroma emigrirao u Grčku.

PRVA KOCKARNICA NA BALKANU Nadaleko čuvena banjska dvorana „Kur-salon" u kojoj su muzičari plaćali da sviraju (VIDEO)
Shutterstock

Kur salon je reprezentativna građevina u Banji Koviljači, podignuta 1932. godine. Od početka je građen za zabavu banjskih gostiju i tadašnjih bogataša i kao takav do danas je sačuvao duh prošlih vremena i raskošnih balova.

Zgradu je podigao, kao retko arhitektonsko zdanje, kralj Aleksandar I Karađorđević. Građena je po uzoru na bečki Kur salon, ali je za razliku od njega, gde je u početku bilo dozvoljeno samo lečenje (na francuskom „kura-lečenje”) i pijenje lekovite vode, Kur salon u Banji Koviljači bio od svog otvaranja predodređen za zabavu. Zgrada se sastoji od svečane sale - plesne dvorane sa 450 mesta, restoran sale sa 220 mesta, pansion sale sa 150 mesta, dva ovalna i dva okrugla salona, dve letnje terase i prostrani parking.

Za Kur salon su vezane i sledeće zanimljivosti:

Ovde je otvorena prva kockarnica na Balkanu.
Održan je prvi izbor za mis Jugoslavije.
Muzičari su plaćali da bi svirali u Kur salonu.
Kralj Petar II Karađorđević je nakon aprilskog bombardovanja ovde proglasio mobilizaciju.
Redovni posetioci su bili Branislav Nušić, Žanka Stokić, Dobrica Milutinović, ministri, generali, a goste je zabavljala tada natiražnija pevačica Evrope - Sofka Nikolić. Ovde su održavani Kongresi Jugoslovenskih žena koje su tada započele borbu za svoja prava.

 

 

U Kur salonu je sniman film Emira Kusturice „Otac na službenom putu” koji je dobio Zlatnu palmu na Kanskom festivalu, takođe i serija Zdravka Šotre „Nepobedivo srce”.

Posle dugog niza godina nebrige i propadanja, 2016. godine je počela sanacija čime bi se zgradi vratio nekadašnji sjaj. Obnovljen je i svečano pušten u rad 30. decembra 2018. godine.

 

 

Izvor: srbijuvolimo, vikipedija

Komentari(0)

Loading